• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.06.2018

18:22

PREDSEDNIK MAKEDONIJE IVANOV: Neću da potpišem sporazum o NOVOM IMENU!

Balkan

PREDSEDNIK MAKEDONIJE IVANOV: Neću da potpišem sporazum o NOVOM IMENU!

Podeli vest

Makedonski predsednik Ðorđe Ivanov saopštio je danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane

Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.
- Neću legalizovati politički nelegalna dela- rekao je Ivanov.

Smatra da je ceo proces dogovaranja sproveden "neodgovorno i netransparnetno", te da vlada nije imala snage ni da pokuša da iznađe zajednički stav i konsenzus svih političkih činilaca u zemlji.
Ivanov je javnosti saopštio da je na jutrošnjem sastanku koji je trajao dva minuta, Zaevu i ministru spojnih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "ličnim delom i odlukom za koji snose i ličnu odgovornost".

- Tekst sporazuma je za Makedoniju previđa ne samo promenu ustavnog imena, već i promenu preambule Ustava - rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.
- Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspela da izudi svoje zahteve. Ono što je urađeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum se nastoji da se uradi i sa Makedoncima u Makedoniji - rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Ivanov je rekao da ovaj sporazum otvara više problema, nego što ih zatvara, ali je makedonskom narodu oručio da se ne plaši.
- Držite se, negujte naš večni ideal neposlušnosti. Neće me primorati pritiscima, ucenama i pretnjama. Neću podržati takav štetan dogovor, rekao je Ivanov, koji, kao i obično nije odgovarao na novinarska pitanja.

Prema njegovim rečima, Grčka je ovim sporazumom dobila sve, a Makedonija ništa.

- Za ljubav naših predaka, onih koji su čista srca stvorili vekovnu težnju jedne, naše jedine Makedonije, uzdignite se. Istorija nezavisne Makedonije je izbrisana. Sporazumom je uskraćeno pravo nerođenima da budu Makedonci. EU i NATO ne smeju biti alibi zaloš dogovor. Ovaj sporazum deli društvo umesto da ga ujedinjuje- poručio je Ivanov.

NEZADOVOLJSTVO ZBOG IMENA: Tek dogovoreni sporazum komplikuje situaciju u Grčkoj i Makedoniji!

MICKOVSKI VMRO: Dogovor sa Grčkom je kapitulacija Zaeva!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SRBA

pre 5 godina

MA NEK SE ZOVE SEVERNA PARADAJZ REPLJUKA I ĆIPTARIJA, NEGO ŠTA!!! E ONI ĆE IM JEBATI MAMU, TAKO IM I TREBA!!!

caslav

pre 5 godina

raskomadaće ih Albanci, Grci i Bugari,...ima da ih nema,...

Macedonian Worior

pre 5 godina

Ma raskomade ce i vas oni koji nas Makedonce ruse sada ... i to je celi proekat da se Rusko vlijanije izbaci iz Balkana , ama meni zao mi e zbog vas jer ste sitne duse i nema nista ljudsko a kamoli Hriscansko u vas kad se sitite na tudju nesrecu , a ste i slepi pri ocima jer se isto ovo sprema kod vas , pa zato nam je potrebna podrska i ujedinenje ... ma kako i da je Slava BOGU za sve ... i nek vam je posteno .pozz

Lala iz Kanade

pre 5 godina

Donekle si u pravu,ali seti se Makedonija je priznala Kosovo Republjik. Kako to zoves?

Pik

pre 5 godina

Bolje da cutis svi znamo kako se makedonische ponasala 98-99 i sve vreme do priznavanje takozvanu drzavu Kosovo. Ova makedonije je stvorena od Komonista i ugasice je sip..tarija

caslav

pre 5 godina

E moje makedonče, kada su nam otimali kosovo vi ste se tada smejali i brže bolje ih priznali. E sada ćete videti kako to izgleda kada vam otmu više od pola makedonije,....

josif

pre 5 godina

Sto se uopste trudis da im objasnis!Oni su svoje ispricali pocetkom devedesetih,ostali su bez toliko zeljenih srpskih"teritorija u Hrvatsku,ostali su bez Kosova a uskoro ce i bez Vojvodine.Neka oni ovde s--u skiperija ovo ono,mi ni pedalj zemlje nismo dali,njihovo se delo vidi.Pozz.MKD

deki

pre 5 godina

dobro su i prosli.severna makedonija.pa sta im fali.ima i severna irska.nije mi jasno

RINGISPIL

pre 5 godina

Sve koji su " POBEGLI " od Srbije ceka ista sudbina kao i makedoonce. Sledeci je MILOGORAC.

Nikola

pre 5 godina

Neće da potpiše? Ma, važi! Kao što nije hteo ni Zaevu da da mandat, pa ga ameri pritisli, i on morao da mu da mandat. A našoj južnoj braći, koji su sad postali severnjaci (sve do sad sam mislio da su južnjaci, kad ono ispadoše severnjaci), bi bolje bilo da se manu prepucavanja sa Srbijom, jer dok se oni prepucavaju sa Srbima, Šiptari, Grci i Bugari im na drugoj strani otimaju državu korak po korak.

Izbori 2024

Vesti

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu
Društvo

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu

Prema glasovima potrošača Srbije, u konkurenciji 1.000 domaćih proizvoda i brendova, Kompaniji „Dunav osiguranje“ dodeljeno je priznanje „Moj izbor“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“. Priznanje „Moj izbor“, koje se dodeljuje brendovima iz Srbije kojima se najviše veruje, već 14 godina u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ organizuje Udruženje potrošača „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda.

28.03.2024

16:02

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija