• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.06.2018

22:57

ZAEV SPPREMAN DA UBIJA MAKEDONCE ZA NATO! Javnost u Makedoniji šokirana brutalnim razbijanjem demonstracija, POLICIJA TUKLA I ŽENE I DECU!

Balkan

ZAEV SPPREMAN DA UBIJA MAKEDONCE ZA NATO! Javnost u Makedoniji šokirana brutalnim razbijanjem demonstracija, POLICIJA TUKLA I ŽENE I DECU!

Podeli vest

Makedonski premijer uz pomoć svojih provokatora izazvao nerede u Skoplju na protestu protiv sporazuma o promeni imena države, kojem je kumovao Zapad. Policija zatim tukla čak i žene i decu, bacala suzavac i šok-bombe. Više desetina građana povređeno, 26 uhapšeno, pišu skopski mediji

Makedonski premijer Zoran Zaev spreman je čak i da ubija sopstvene građane za NATO. Tako makedonski mediji komentarišu nerede koji su u nedelju uveče izbili u Skoplju nakon potpisivanja sporazuma sa Grčkom o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Republika Severna Makedonija. Policija je uz prekomernu upotrebu sile razbila proteste, te je više desetina građana povređeno, a 26 osoba je uhapšeno

Podmetanje Rusima

Prema navodima skopskih medija, Zaev je među demonstr

Pakleni plan

Policajci u civilu imali zadatak da naprave krvave incidente

ante ispred Sobranja preksinoć poslao provokatore, koji su izazvali nerede kako bi policija krenula da brutalno razbija proteste. Objavljen je i snimak momaka u policijskom kordonu, koji ne nose opremu za razbijanje demonstracija, već patike. Svedoci kažu da su oni prethodno učestvovali u protestu, gađali policiju kamenicama i flašama, kao i da su podstrekivali ostale demonstrante da urade isto da bi se kasnije priključili policiji.

- Veruje se da su u pitanju bili policajci u civilu koji su imali zadatak da naprave krvave incidente, kako bi policija počela da bije sve koji su izašli da protestuju protiv Zaeva. Batine su tako dobili i starci, žene i deca, koji su se našli na ulici. Snage reda su koristile i šok-bombe i suzavac i tako upotrebile prekomernu silu na sopstvenom narodu - pišu makedonski mediji.

Oni navode da je vlast pokušala i da plasira lažnu vest o tome da iza nereda stoji Rusija. Iskoristili su fotografiju lidera Narodnog pokreta Makedonije Janka Bačeva, koji je na policijskom borbenom vozilu mahao zastavama Makedonije i Rusije.

- Navedeno je da je isti čovek bio zadužen za izazivanje nereda 27. aprila prošle godine, kad je narod upao u Sobranje zbog toga što je Zaev na silu, bez potrebne većine, formirao vladu. Sada, budući da je mahao ruskom zastavom, pokušali su da plasiraju vest da je nerede organizovala Rusija - objašnjavaju mediji u Skoplju.
Kako ističu, istina je sasvim drugačija.

- Narod

SAD i Nemačka

Amerika je pritiskala Makedoniju kako ne bi više odugovlačila. Uloga Nemaca je bila diskretna, ali i možda odlučujuća

"Katimerini"

je sam ustao protiv sporazuma koji ima za cilj što brži prijem Makedonije u NATO. Zaev je prvi makedonski lider koji je popustio pod pritiscima i koji je prodao svoju zemlju zarad toga što je Zapadu od strateškog značaja da ceo Balkan stavi pod svoju upravu - navode makedonski mediji. 

Oni se pozivaju na navode grčkog lista "Katimerini". Taj dnevnik piše da su sporazumu između Skoplja i Atine kumovali NATO, SAD i EU, a naročito Nemačka.

- Amerika je pritiskala Makedoniju kako ne bi više odugovlačila. Uloga Nemaca je bila diskretna, ali i možda odlučujuća. Nemačka je uveravala Grčku da ne može večno da koristi pravo veta na proces evrointegracija Makedonije i njenog članstva u NATO, naročito ne sada dok se EU suočava sa brojnim problemima. Kancelarka Angela Merkel pozvala je Zaeva u Berlin krajem februara, gde mu je objasnila šta treba da radi - objavio je "Katimerini". 

Gube nacionalni identitet

Nerede organizovali huligani

Vlasti u Skoplju juče su objavile da nerede u nedelju uveče nisu organizovale nikakve ubačene grupe, već huligani. Saopšteno je da su privedeni demonstranti koji su bili nasilni, gurali su zaštitnu ogradu i bacali kamenje i pirotehnička sredstva na Sobranje i kordon policije.

- Grupa od oko 50 demonstranata nasilno je upala u dva ugostiteljska objekta, gde su lomili inventar i izazvali strah i paniku među gostima. U jednom od tih objekata demonstranti su bacili suzavac. U blizini hotela "Holidej in" zapaljen je kombi marke "fijat", a požar su ugasili vatrogasci - naveo je makedonski MUP.

Inače, sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena u nedelju pre podne u mestu Psarades na grčkoj obali Prespanskog jezera potpisali su šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dve zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva. 

Prema dogovoru, osim što će se bivša jugoslovenska republika ubuduće zvati Republika Severna Makedonija, ona će morati da se odrekne i nacionalnih obeležja i spomenika kulture. Za šest meseci Makedonija mora da promeni imena spomenika, javnih zgrada, infrastrukture i ostalih objekata koja se na bilo koji način odnose na helensku kulturu, a to znači i odricanje od Aleksandra Makedonskog, kojeg i jedna i druga nacija smatraju svojim junakom.

Hapsili novinare

Makedonski mediji navode da je policija tokom demonstracija hapsila čak i novinare. Navode primer Borislava Stoilkovića, koji radi za "Infomaksa". On je uhapšen, odveden u stanicu i nakon razgovora pušten.

Sporazum predat Sobranju na glasanje

Makedonska vlada usvojila je juče Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o novom imenu te bivše jugoslovenske republike i prosledila ga parlamentu na glasanje.
Da bi sporazum bio ratifikovan, u parlamentu je u prvom glasanju potrebna prosta većina. 

To znači da je dovoljno da glasanju prisustvuje 61 od ukupno 120 poslanika i da 31 glasa "za". Zakon kasnije treba da potpiše predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji je javno rekao da to neće da uradi.

MAKEDONCI NA ULICAMA BRANE ZEMLJU OD ZAEVA: NATO odlučan da "proguta" Makedoniju I BEZ REFERENDUMA I IMENA, AKO TREBA!

MAKEDONSKI PARLAMENT IZGLASAO ZAKON O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA O NOVOM IMENU: Opozicija napustila Sobranje!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija