• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. GRBOVIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

10.07.2018

20:13

SRBIN NAMAGARČIO AMERE U BONDSTILU: Beograđanin Petar M. se predstavio KAO AGENT CIA i tri sata im vršio "INSPEKCIJU" U BAZI!

Balkan

SRBIN NAMAGARČIO AMERE U BONDSTILU: Beograđanin Petar M. se predstavio KAO AGENT CIA i tri sata im vršio "INSPEKCIJU" U BAZI!

Podeli vest

Petar M. (49) predstavio se kao agent CIA, ušetao u američku vojnu bazu i tamo proveo oko tri sata pre nego što su ga marinci provalili i uhapsili

Srpski državljanin, Beograđanin Petar M. (49) uspeo je proteklog petka da provali u američku vojnu bazu Bondstil na Kosovu i Metohiji i tamo provede bezmalo tri sata pre nego što je uhapšen, tvrde prištinski mediji, a potvrđuju izvori Informera iz srpskih bezbednosnih službi.

Kako prenose mediji u Prištini, Petar M. se lažno predstavio kao službenik CIA i tako je uspeo da prođe kontrole na ulazu u vojnu bazu. Tek

Određen mu pritvor

Osnovni sudi u Uroševcu odredio pritvor uhapšenom Petru M.

posle tri sata u Bondstilu zatražen mu je američki pasoš i - pošto se ispostavilo da ga nema - Petar je uhapšen. Onda je sproveden u Osnovni sud u Uroševcu, gde mu je određen pritvor do 30 dana.

Zid ćutanja

Prema informacijama koje je objavila "Koha ditore", pozivajući se na zapisnik policije, ovaj "incident" desio se u petak, 6. jula.

"Osnovni sud u Uroševcu odredio je pritvor P. M., koji je nekoliko sati bio u bazi Bondstil, a sumnja se da se lažno predstavljao kao službenik CIA i službe za borbu protiv

Nema on veze sa službama

Siguran sam da ovaj čovek nema nikakve veze sa srpskim tajnim službama, kako prištinski mediji sada sugerišu

Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS

terorizma srpske policije. Uhapšen je u petak nakon što je ušao u kamp američke vojske blizu Uroševca. Tokom saslušanja, policiji je izjavio da je u Prištinu stigao autobusom na liniji Beograd-Priština, a da je zatim drugim autobusom stigao u bazu. Tamo je proveo oko tri sata, a kad mu je zatražen američki pasoš, rekao je da ga je izgubio u Luksemburgu, gde su mu opljačkani svi pasoši i lične stvari", prenosi ovaj prištinski list.

O ovom slučaju zasad se nisu oglasili ni KFOR ni Osnovni sud u Uroševcu, dok nam je portparol Kosovske policije za region Uroševca Agim Gaši kratko rekao da je istraga u toku.

- Osetljiv je slučaj i ne mogu mnogo da govorim o tome. Mi radimo naš deo posla, istražujemo svaki detalj i svaku informaciju - kaže Gaši.

Podigli obezbeđenje na viši nivo

Kako saznajemo, uprava Bondstila je odmah posle ovog slučaja uvela pojačane mere bezbednosti.

- Pregledana je svaka prostorija u bazi. Stručnjaci su satima proveravali da li je uhapšeni postavio prislušne uređaje ili bilo kakve druge sumnjive predmete. Zasad nema informacija da je bilo šta od toga nađeno - ističe naš izvor.

Na drugoj strani, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan smatra da prištinski mediji aludiraju na nekakav srpski pokušaj špijuniranja američke vojne baze.

- Siguran sam da ovaj čovek nema nikakve veze sa srpskim tajnim

mojugao

MILAN PETRIĆ BEZBEDNOSNI STRUČNJAK

Krivični zakonik takav potez smatra krivičnim delom i propisuje zatvorsku kaznu od tri godine. S obzirom na to da se to desilo na teritoriji Srbije, moramo poštovati zakone.

službama, kako prištinski mediji sugerišu. Jer, tako traljav i naivan pokušaj špijunaže niko od srpskih operativaca ne bi isplanirao. Ono što bi nekakav "špijun-obzerver" snimio u krugu te vojne baze odavno je poznato i ne predstavlja kapitalne informacije vredne rizika. Kada naše tajne službe stvarno izvedu neku obaveštajnu akciju, za nju prištinski mediji neće znati... - podvlači Karan.

Čiste dezinformacije

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost "Edukons", ocenjuje da je reč o čistoj dezinformaciji.

- Zar se tako ulazi u NATO bazu, bez prave identifikacije?! Prištinski mediji koji dobijaju instrukcije od tajne službe ŠIK žele da lažno prikažu kako srpski državljani i agenti prikupljaju podatke o jačini i sastavu NATO baze zbog akcije koju bi navodno Srbija pokrenula protiv lažne države Kosovo, a što bi bilo iskorišćeno za njihov upad na sever Kosova - upozorava Bjegović.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija