• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

21.07.2018

21:10

PANIKA U CRNOJ GORI, ŠTA JE PUTIN REKAO TRAMPU O MONTENEGRINIMA: Milogorci u neverici, plaše se da ih je Tramp prodao!

Balkan

PANIKA U CRNOJ GORI, ŠTA JE PUTIN REKAO TRAMPU O MONTENEGRINIMA: Milogorci u neverici, plaše se da ih je Tramp prodao!

Podeli vest

Uzgredno pominjanje Crne Gore od strane američkog predsednika u intervjuu Foks njuzu odavno nije izazvalo toliko panike pa čak i straha među članovima i simpatizerima "duboke države" sa obe strane Atlantika. U Podgorici spekulišu - da li je Crna Gora bila predmet razgovora Putina i Trampa iza zatvorenih vrata

Svi vodeći zapadni doslovce su preplavljeni tumačenjem Trampove izjave o "veoma agresivnoj" Crnoj Gori koja bi mogla biti uzrok trećeg svetskog rata. Jedan od glavnih strahova je da Donald Tramp "ne razume dobro član 5. atlantskog Ugovora", koji kaže da se napad na jednu od članica NATO-a smatra istovremeno napadom na sve zemlje NATO.

Tako nprimer Njujork tajms u naslovu konstatuje da je Tramp ovom izjavom doveo u pitanje čak samu "srž NATO-a", dok se u tekstu navodi i konstatacija potpredsednika "Karnegi zadužbine za međunarodni mir" Endrjua Vejsa, koji ističe da Trampov komentar o Crnoj Gori "zvuči kao stav Kremlja".

Ipak, naslov Vašington posta koji glasi "Ukrajina nije zemlja - rekao je Putin Bušu. A šta je rekao Trampu o Crnoj Gori", u fokus medijske pažnje zapadnih medija potpuno neočekivano kandiduje spekulaciju da je iza zatvorenih vrata u Helsinkiju bilo riječi i o Crnoj Gori.

Iako je ova mogućnost gotovo potpuno neverovatna, medijska mašinerija je već u punom pogonu. Na nju su se nakačili i lokalni mediji i analitičari, pa "Pobjeda" u državnom vlasništvu preko čitave naslovne strane objavljuje - "Trampova ruska priča", insinuirajući da je američki predsednik zapravo "ruski čovek".

Tu su naravno i izjave aktivnih političara, pa je predsednik crnogorskog SDP Ranko Krivokapić za BBC kazao da je "zabrinut da Crna Gora ne služi kao 'kusur' tokom samita Trampa i Putina".

- Nadam se da Crna Gora nije bila tema razgovora u Helsinkiju. Iskreno, nadam se da je Tramp samo reagovao na pitanje Foksa i da njegova poruka nema dublje značenje - rekao je Krivokapić.

AMERIČKE DEMOKRATE ZAPENILE OD BESA: Sramota je kako se Tramp PREPLAŠENO ULIZUJE tiraninu i siledžiji Putinu!

Za razliku od njega, hrvatski analitičar Davor Đenero, koji je Trampovu izjavu o Crnoj Gori prokomentarisao za crnogorske medije, nema dilemu da su "Trampove reči Putinovo mišljenje".

- Tramp nije bio dobro pripremljen za ovaj razgovor. Jasno je da je Crna Gora bila predmet razgovora Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina - siguran je odnekud Đenero.

Analitičar Boško Vukićević u lavini reakcija koju je izazvala Trampova izjava o Crnoj Gori ističe da je ono što danas upada u oči pre svega strah crnogorskog režima i domaćih ljubitelja američke "duboke države", ali i inostranih pronatovskih analitičara i političara, da Tramp zaista može da uspostavi dobre odnose sa Rusijom.

ZAKUVALO SE GADNO IZMEĐU RUSIJE I GRČKE: Podrivanje dogovora u Makedoniji i prodaja S-400 Ankari ŽESTOKO NALJUTILA ATINU!

- Bojazan čitave ove raznorodne skupine, koja je na antiruskoj priči najvećim delom izgradila sopstvene karijere, jeste da bi moglo doći do revidiranja spoljnopolitičkog koncepta SAD i otopljavanja rusko-američkih odnosa. Očigledno je da bi poboljšanje odnosa dve supersile dovelo do istrošenosti karijera političara i nevladinih organizacija, koji su na širenju rusofobije dobijali ogromne pare i privilegije. U takvim okolnostima njihova politika postala bi nepotrebna. Stoga se pripadnici pomenute grupe, u stanju očaja a ponegde i panike, pitaju da li je Crna Gora bila predmet razgovora Putina i Trampa iza zatvorenih vrata - kaže Vukićević.

Vukićević, koji je mišljenja da "je veoma mala verovatnoća da su Putin i Tramp na sastanku razgovarali i o Crnoj Gori", ipak smatra da "strahovanja domaćih i inostranih natovaca nisu u potpunosti bez osnova".

TAČI: POSTOJI MOGUĆNOST PROMENE GRANICA KOSOVA, ako se tako dogovore Priština i Beograd!

- Ako ostavimo po strani Trampovu posebnu retoriku i njegovu neodmerenu izjavu o Crnogorcima, njegovo mišljenje o tematici da se naslutiti. On se u izjavi o Crnoj Gori, na indirektan ali nedvosmislen način, pita šta će Crna Gora NATO-u i Sjedinjenim Državama? U komentaru direktno dovodi u pitanje validnost člana 5. NATO o zaštiti svojih članica. Osim toga, on verovatno uzima u obzir činjenicu da je Crna Gora jedina država koja je bombardovana od strane organizacije u koju se naknadno učlanila, kao i da je sporno učlanjenje obavljeno uz protivljenje ogromne većine stanovništva - ističe on.

Pixabay

On podseća da i "svi oni koji smatraju da je Tramp u odgovoru o Crnoj Gori napravio gaf, treba da znaju da je televizija na kojoj je napravljen intervju - 'Foks njuz', tradicionalno naklonjena Trampu i da postoji verovatnoća da je pitanje možda bilo unapred dogovoreno".

NATO PLETE MREŽU OKO SRBIJE i želi novu gvozdenu zavesu OD BALTIKA DO MEDITERANA!

- Dakle, mišljenja sam da kod Trampa zaista postoji volja i želja za poboljšanjem odnosa sa Ruskom Federacijom, uostalom, takva nastojanja su bila dio njegovog predizbornog programa. Međutim, nisam prevelik optimista po pitanju realizacije takvih politika, a naročito uz trenutno snažno protivljenje američke 'duboke države' - zaključuje Vukićević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
vlah alija

pre 5 godina

naravno da nece kao sto ni putin nece ratovati za nekoliko traktora natrpanim srbima

Bubuleja

pre 5 godina

A mi smo kao bitni? Nije lepo nipodaštavati druge, zato smo tu gde jesmo.

Sale

pre 5 godina

Šta je mogao da im kaže, osim da ih obavesti gde je Crna Gora. A za poglavicu, rekao je ono, što već i vrapčići na Balkanu znaju.

Ljubo

pre 5 godina

Kad se kaze " jebes Crnogorce nisu bitni " nadam se da se ne podrazumeva pravoslavna braca kojih je mnogo dolje ali su pod velikim terorom manjine drude veroispovesti i politike ,ateisti ,muslimani ,katolici ,jugosloveni ,Siptari ....valja nam se obracunati sa takvim korovom u srpskoj pravoslavnoj veri.I Srbija ne ide napred upravo zbog takvih ,koji Srbe u Srbiji zovu " Srbijancima" ....

lazarevic

pre 5 godina

ma ko jebe putina crnoj gori moze da POPUSI KURAC nista VISE ni SRBIJA nista ne moze gotovo je popusite kurac svima na BALKANU.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija