• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.07.2018

10:33

PAPA SMENJUJE ZAGREBAČKOG NADBISKUPA! Josip Bozanić RAZOČARAO VATIKAN, previše podržava desničare!

Balkan

PAPA SMENJUJE ZAGREBAČKOG NADBISKUPA! Josip Bozanić RAZOČARAO VATIKAN, previše podržava desničare!

Podeli vest

Franja smenjuje kardinala Josipa Bozanića, a novi zagrebački nadbiskup biće Dražen Kutleša, piše hrvatski nedeljnik Globus

Vodeći politički nedeljnik u Hrvatskoj piše da je Vatikan, prema svemu sudeći, već razrešio kardinala Josipa Bozanića s dužnosti zagrebačkog nadbiskupa.

Objaviće to kad im bude odgovaralo, ali svakako do kraja godine. Pokrenut je 'proces odlaska' koji može završiti i Bozanićevim penzioniusanjem, jer 'kardinali se ne smenjuje'”, piše glavni urednik tog nedeljnika Zravko Milanović. 

Najverovatniji naslednik Bozanića, dodaje, biće porečki i pulski biskup Dražen Kutleša. 

Potvrdu da se zaista nešto događa na relaciji Vatikana i Kaptola dalo je i nekoliko istaknutih svestenika koji dobro poznaju i vatikanske prilike. 

Kažu, sve to još nije gotovo, ali o najavi promena u Zagrebu već se naveliko govori. “Ima samo jedan problem, a to je da kada se unapred neko 'proglasi biskupom', vatikanski vrh reaguje tako da ga ne imenuje. A kada bi se to u ovom slučaju dogodilo biskupu Kutleši koji bi trebalo da postane zagrebački nadbiskup, bila bi to neverovatna šteta za Crkvu. Jer, reč je o izuzetnom čoveku, koji se samo može poželeti”, rekao je za nedeljnik neimenovani visoki izvor s Kaptola. 

Porečkog biskupa Kutlešu i svi ostali hvale i podsećaju da je bio najmlađi hrvatski biskup kada je postavljen. 

Zdravko Milinović u svojoj kolumni piše da nije slučajno izbor pao na njega. Studirao je u Rimu s današnjim dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem i godinama je bio važna karika u vatikanskoj hijerarhiji. 

Tanjug/AP

- Poslat je da reši slučaj Dajla, vrlo osetljiv finansijski problem između Kaptola i Vatikana. A nakon svega imenovan je na čelo Komisije HBK za odnose s državom. Budući da je bilo uobičajeno da taj politički izuzetno važan posao vodi prvi čovek Crkve u Hrvata, dakle zagrebački nadbiskup, a ne neki 'provincijski biskup', već tada je bilo sasvim jasno da Bozanić odlazi, a Kutleša dolazi. 

Dalje se navodi da nije tajna da papa Franjo nije bio zadovoljan načinom na koji se vodi Crkva u Hrvatskoj, pre svega zbog konzervativnih biskupa koji su svojim desničarenjem, a nažalost i podilaženjem poraženim ideologijama, često kompromitirali Crkvu. 

Penzionisanjem nekih starih biskupa otvorila se mogućnost da Papa imenuje one koji su bili suprotnost staroj generaciji. 

- Bozanićevo vreme je prošlo i promena na čelu Crkve u Hrvata bila je samo pitanje vremena. Odnos između liberalne politike koju provodi papa Franjo i konzervativne većine u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji gotovo nije postojao - kaže Milanović. 

Nije nepoznanica ni da je kardinal Bozanić uporno želeo da preuzme neku važnu funkciju unutar Vatikana, a spominjala su se i čelna mesta nekih kongregacija. 

To se, međutim, nije dogodilo, a afera oko Dajle očito je Bozaniću zatvorila vrata Vatikana. 

Novo vreme koje je promoviše papa Franja nezaustavljivo kuca na vrata i hrvatske crkve, bez obzira na to što neki biskupi baš nisu oduševljeni potezima Pape. “Treba pričekati i videti, ali nikada s Vatikanom ne treba licitirati imenima. Iznenađenja su uvek moguća i kada se čini da je sve rešeno”, rekao je sagovornik nedeljnika s Kaptola.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17