• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com

22.10.2018

13:56

MILO FALSIFIKUJE CRNOGORSKU ISTORIJU! Udario i na SVETOG SAVU, glavna mu je "krivica" ŠTO JE BIO SRBIN!

Balkan

MILO FALSIFIKUJE CRNOGORSKU ISTORIJU! Udario i na SVETOG SAVU, glavna mu je "krivica" ŠTO JE BIO SRBIN!

Podeli vest

Izjava predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da "agresivno svetosavlje" poništava crnogorski verski i nacionalni identitet zatekla je mnoge u Crnoj Gori, uprkos činjenici da je javnost odavno upoznata sa Đukanovićevom namerom da se obračuna sa Srpskom pravoslavnom crkvom

Poznati repertoar optužbi na račun "ruskog imperijalizma" i "velikosrpskog nacionalizma" nije ništa novo, međutim, problematizovanje lika Svetog Save i negiranje njegove duboke veze sa Crnom Gorom po mišljenju mnogih predstavlja pokušaj brutalnog falsifikovanja crnogorske istorije i identiteta. Uz to, mnogima nije baš najjasnije ni šta crnogorski predsednik konkretno zamera Svetom Savi. Da li činjenicu da je Sveti Sava glavni utemeljivač pravoslavlja u Crnoj Gori, ili je pak glavna krivica Svetog Save ta što je bio Srbin.

Kada proglašava svetosavlje za "agresivno", Đukanović se, po mišljenju analitičara Boška Vukićevića, pre svega priklanja posve neobičnoj tezi dukljanskih ideologa, prema kojoj kult Svetog Save u Crnoj Gori nije autentičan, već je "uvezen" krajem devetnaestog veka u cilju navodnog posrbljavanja države.

MILO, NEKRSTU! Đukanović SVETOSAVLJE NAZVAO AGRESIVNIM, a SPC optužio da je SLEPI POSLUŠNIK RUSKOG IMPERIJALIZMA!

U tom smislu, ovaj analitičar dodaje da zaista "nije lako utvrditi dubinu bunara neznanja iz kojeg je jedna ovakva glupost izašla na površinu".

- Čitava Crna Gora je prožeta Svetim Savom i utemeljena u Svetom Savi. Savino osnivanje Zetske episkopije na Miholjskoj prevlaci 1219. godine je jedan od temelja za Mitropoliju crnogorsko-primorsku, a samim tim i za naknadnu državnost Crne Gore. O prisutnosti Svetog Save na teritoriji današnje Crne Gore svedoči i 14 hramova, koji su sagrađeni od trinaestog do osamnaestog veka, a koji su posvećeni ovom svetitelju ili u kojima se nalaze mnoge freske sa njegovim likom. Podsetiću samo da su svetitelja svetkovali i vladari Zete, Crnojevići, u čijem je kalendaru iz 1495, 14. januar posvećen "Svetom Savi - prvom arhiepiskopu srpskom".

Foto: Tanjug/AP

- U Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori Sveti Sava je takođe poštovan kao školska slava, a utemeljenost njegovog kulta u državi možda najbolje pokazuje mnogobrojnost toponima širom zemlje: Savina, Savinica, Savina voda, Savina greda, Savina stopa, Savin izvor, Savin potok, Savina strana, Savin kuk, Savino počivalo... - dodaje Vukićević.

MILO RUŠI SPC, A KLANJA SE VATIKANU! Đukanović se sastao sa papom Franjom!

Shodno tome, sagovornik smatra i da je nepromišljena izjava predsednika Crne Gore o svetosavlju samo deo njegovih, sada već tradicionalnih, nastupa u kojima on pokušava da zadovolji očekivanja i apetite najekstremnijih segmenata svog režima. Ovaj analitičar ipak dodaje da to istovremeno ne bi trebalo da znači da se javni prostor sme inficirati širenjem ovako opasnih dezinformacija i fanatizmom bilo koje vrste.

- U ovoj za njega kompromitujućoj izjavi, Đukanović je za pojam svetosavlja vezao epitet agresivnosti, iako je opštepoznato da je svetosavlje pre svega vera, mir, ljubav, prosvetiteljstvo... Međutim, ono što je meni ovde interesantno jeste da se takve banalne generalizacije ne ispoljavaju kod Đukanovića i dukljanskih ideologa kada se (osim pravoslavne) tretiraju preostale konfesije u Crnoj Gori, što se moglo primetiti tokom njegovog nedavnog sastanka sa Papom - zaključuje Vukićević.

Naime, nije ostalo neprimećeno da je tokom nedavne posete Vatikanu Đukanović iskoristio priliku da papi Franji pokloni tradicionalnu crnogorsku kapu sa ugraviranim svetovnim inicijalima poglavara Rimokatoličke crkve, što su analitičari tada protumačili kao simboličan gest. U tom ključu nemeće se i pitanje šta zaista znači rečenica predsednika Đukanovića da SPC "pokušava da omete Crnu Goru na putu njene emancipacije", pa se postavlja pitanje emancipacije od čega, i ka čemu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Beogradjanin

pre 5 godina

U potpunosti se slazem Sa COVEKOM svaka vera I ti Koje kakvi sveti svetitelji ili emisari Koji si rise VERU su od nekoga prepisali to ucenje ili su videli kako drugi o bogu zbori PA I oni svoju priliku osjetili da sirotinji pameti sole SVI znamo otkud srbinu krscanstvo Koje posle pravoslavlje nazvase Srbinov bog su bili bukva I hrast pod Tim drvecem je Srbin Rituale vidio neki istoricari tog vremena su zapisali kako tadasnji Srbin od kojeg danas Cetnik monstrum poStade I decu jede tj. Prinosi zrtvu bogovima AL su im Grci donjeti kricanski VERU znaci JEBES svetog savu I divlheg srbina Grk je Taj Koji je I cetniku I makedonci I crno gorcu VERU koju danas upraznjuju donjeo

Crna Gora

pre 5 godina

Kolektivna svijest crnogorskog naroda ne seže dalje od Petrovića. Na Sv. Savu gledamo otprilike kao na egipatske mumije - neko davno prošlo vrijeme, ljude i države koji nemaju nikakve veze sa nama. Sv. Sava je počeo da se uvodi u kraljevini SHS kao školska slava, inače potpuno nepoznat u našem narodu.

Farma jebanje

pre 5 godina

Hahaha sta je jos intresantno kod cetnickog svetog save da je isti Isus ko Jaje jajetu izgleda samo u 13 veku prepisan jer vecina danasnjih istoricara ima dokaze da Isus nije ni postojao da je to IZMISLJENI lik Koji je nastao tek 500 godina posle njegove toboznju SMRTI a izmislili su ga Petrus I Paulus ljudi Koji su 500 - te godine nove ere krscanstvo sirili oni su naj verovatnije izmislili Isusa Koji je kao otisao na nebo I planira da se vrati ako je ta laz njima prosla tih godina onda nekom srbinu nije bio problem da u 13 veku preslika Isusa I kao svetog savu ga Prekrsti hahahaha srbin je lazov kakvog svet video nije za srbina je to decija igra da od Isusa savu napravi

sta bi sa cojstvom i junastvom

pre 5 godina

e crnogorci sta vi trpite, gde vam nesta cojstvo i junastvo o kome stalno pricate??? mene sramota ovo sto citam a nisam crnogorac, a kako je vama neznam !!! ili mozda vam i lepo, prodali ste obraz i d..e pa vas nije sramota !!! siguno da ima i onih koje je sramota zbog svega ovoga , tako se bar nadam !!!

Aki

pre 5 godina

Gori mu pod nogama, sad vec ne zna gde udara, postaje sve agresivniji jer zapad sve brze dize ruke od njega i njemu bliskih

Dragan

pre 5 godina

Ne mogu da shavtim Milu i ljude oko njega, i ja sam Bajincanin po geografskom porijeklu a to nije nacionalnost vec geografsko porijeklo i sad od toga treba da napravimo naciju .Srbin sam iz Republike Srpske i vjerujte da zboga ovakvih sra... necu vise otici dole ni na more.Mrzi ono sto i sam jeste

Djoka Brica

pre 5 godina

Milo Djukanovic je lopov, izdajnik i prvoklasni lazov! Docice njemu kraj kad tad.

Stevan

pre 5 godina

Čovek je bolestan, svaki pravi Crnogorac se stidi ove bagre.Prodao j dušu za dolare..Doći će đavo po svoje..prokleto mu i seme i pleme!

MikiJ

pre 5 godina

Milo je u pravu kada kaže agresivno svetosavlje. On time izdvaja svetosavlje od ostalog pravoslavlja. Svetosavlje je mešavina paganizma i pravoslavnog hrišćanstva, ali to nije poenta u ovome što Milo govori. Svetosavska SPC je bila i ostala nosilac veliko srpske politike. SPC je organizovala likvidaciju prozapadno orijentisane dinastije Obrenovića 1903. Pored Kralja Aleksandra Obrenovića oni su pobili i sve poznate članove njegove porodice, njih 126. SPC je zatim na vlast dovela i za kralja krunisala pro Ruskog Petra Karađorđevića. Zatim su u balkanskim ratovima organizovali progon muslimana i aneksiju Makedonije. 1914 SPC je sa istom ekipom iz 1903 organizovala sarajevski atentat. 1920 godine SPC je isposlovala u Carigradu autokefalnost za sebe i kanonsku teritoriju na prostoru čitave Jugoslavije. Sve verske objekte dotadašnje univerzalne Grko pravoslavne crkve proglasila je za svoje, a sve pravoslavne vernike na teritoriji Jugoslavije proglasila je za Srbe bez obzira na stvarno etničko poreklo, istovremeno SPC je poručila da Srbi mogu biti samo pravoslavne vere. Na početku drugog svetskog rata organizovali su krunisanje i bekstvo Petra drugog Karađorđevića. Takođe su opravdavali (Nikolaj Velimirović) uništenje Jevreja. Posle drugog svetskog rata organizovali su u nekoliko navrata atentat na Tita. UDBA im se osvetila tako što je ubila tadašnjeg patrijarha, posle čega su se povukli u mišiju rupu. 2003 su umešali prste u ubistvo prozapadnog demokratskog premijera Đinđića koji je hteo da podeli kosovo slično kao današnji predsednik, koga su isto napali zbog toga.

neko

pre 5 godina

Crnogorci će proći kao Makedonci, to su zemlje koje guta velika Albanija.

flamantes

pre 5 godina

Mitropolija ne Miholjskoj prevlaci nema nikakve veze sa CPC, za Sv Savu prije I Svjetskog rata niko nije znao, a toponimi su poslije rata uvedeni, osim manastira Savine, koji je podignut 150 godina prije rođenja Rastka Nemanjića. Svetosavlje jeste agresivni klerofašistiki projekat poništavanja i prisavjanja istorije, tradicije i kulture, nesrpskih pravoslavnih naroda.

neminovnost

pre 5 godina

Sve više sledbenika " boga " mamona. " Biće plač i škrgut zuba"!!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija