• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.01.2019

17:44

ZLOČINI NAD SRBIMA U KALINOVIKU! Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Ramiza Drekovića

Balkan

ZLOČINI NAD SRBIMA U KALINOVIKU! Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Ramiza Drekovića

Podeli vest

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv ratnog komandanta 4. Korpusa takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Kalinovika

U optužnici koju je podiglo Tužilaštvo BiH, navedeno je da je Dreković za vreme rata u BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica, prenosi RTRS.

"Dreković je optužen da je u proleće 1995. godine izdao direktno, strogo poverljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti", navodi se u optužnici.

Nakon granatiranja, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, usled eksplozija granata ubijeno je dete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više dece i odraslih.

Prema navodima Tužilaštva BiH, granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata.

Sud BiH pustio je Drekovića početkom decembra na slobodu pošto je prethodno bio uhapšen zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku. On je pušten pošto je sudija za prethodno saslušanje odbio predlog Tužilaštva BiH za određivanjem jednomesečnog pritvora.

(FOTO) BURA U REPUBLICI SRPSKOJ! Naš čuveni rukometaš PODIGAO SPOMENIK RATKU MLADIĆU u Kalinoviku!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija