• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

23.02.2019

22:44

VREME JE DA SE MILU KAŽE HVALA I ZBOGOM! Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji poručio da Đukanović TREBA DA ODE S VLASTI!

Balkan

VREME JE DA SE MILU KAŽE HVALA I ZBOGOM! Bivši britanski ambasador u Jugoslaviji poručio da Đukanović TREBA DA ODE S VLASTI!

Podeli vest

Britanski diplomata Ajvor Roberts ocenio je da aktuelni predsednik Crne Gore Milo Ðukanović "pripada prošlosti" i da je došlo vreme da evropski vladar sa najdužim stažom ode

On je u autorskom tekstu za Politiko naveo da je Crnoj Gori potreban lider čiji integritet nije doveden u pitanje.

Roberts je bio ambasador Velike Britanije u Jugoslaviji, Irskoj i Italiji, a od 2006. do 2017. je bio predsednik oksfordskog Triniti koledža. On u članku podseća da je Đukanović na vlasti već 30 godina zahvaljujući, kako kaže, između ostalog i "putinovskoj metodi" menjanja pozicija od premijera do predsednika. 

- Sa 59 godina, mogao bi da “gura” još deceniju ili dve i obori rekorde koje su postavili afrički despoti. Ili se bar tako činilo do skoro - dodaje Roberts.

Britanski diplomata ukazuje da se čini da je ovih dana olabavila Ðukanovićeva kontrola i podseća da je 10.000 ljudi preplavilo Podgoricu i zatražilo njegovu ostavku, a da je ista poruka stigla i sa debate u parlamentu.

- Nevolja je počela kada se Milo razišao sa poznatim crnogorskim biznismenom Duškom Kneževićem”, konstatuje Roberts dodajući da se radi o čoveku koji je poslednjih 25 godina bio uključen u najintimnije poslove vlade i zna figurativno, ako ne bukvalno, "gde su zakopana tela" - prenose Vijesti.

U tekstu se podseća da je Knežević pokrenuo kampanju iz Londona i otkrio niz koruptivnih skandala vezanih za Đukanovića i njegovu familiju, te najviše nivoe vladajuće klase u Crnoj Gori, a akcenat se stavlja na čuveni snimak gde Slavoljub Stijepović uzima novac od Duška Kneževića i na optužbe koje je Ðukanović demantovao da je vlasnik “oligarho-kičaste vile od 10 miliona dolara”.

 

Foto: Printscreen You Tube

Ajvor Roberts

Roberts smatra da bi serija neprijatnih otkrića mogla da utiče i da članovi Đukanovićeve Demokratske partije socijalista, koji smatraju da je vreme za promenu liderstva, razmišljaju o udruživanju sa opozicijom i pritisku da se povuče.

Diplomata je opisao da je njegov prvi susret sa Đukanovićem bio sredinom 90-ih, dok je bio ambasador u Beogradu i da se seća da je London izvestio da je drugačiji od ostalih jugoslovenskih lidera.

Ističe da je Ðukanović godinama delovao da je ispunio očekivanja - odrekao se Miloševića i politike iz Beograda i osigurao da Crna Gora bude umnogome pošteđena bombardovanja, pokazao ličnu hrabrost vodeći državu do nezavisnosti, a onda i do članstva u NATO, uprkos, neprijateljskom stavu iz Moskve.

Ipak, "i pored svih kvaliteta i dostignuća, Đukanović sada pripada prošlosti”, navodi Roberts.

 

MILO ĐUKANOVIĆ NA METI MEDIJA: Neću podneti ostavku, AFERA ATLAS NIJE OSTVARILA CILJ!


Ðukanović, kako smatra, povezuje Crnu Goru sa erom Franje Tuđmana i Miloševića, britanskog premijera Džona Mejdžora, ruskog predsednika Borisa Jeljcina i američkog predsednika Bila Klintona, sa komunističkom Jugoslavijom, ratovima u Bosni, Hrvatskoj i Kosovu, te optužbama za šverc cigareta i droge.

- Epoha balkanske politike u kojoj je njegova karijera stvorena je bila epoha snažnih ljudi, netransparentnosti, zaobilaženja pravila i nedostatka odgovornosti. Ako Crna Gora želi da postane punopravna članica Evropske unije, trebaće joj drugačiji tip lidera i drugačija politička kultura - poručuje Roberts.

On podseća da Crnu Goru čeka dug put u borbi protiv kriminala i razvoja kulture transparentnosti i odgovornosti i da je za to potreban lider koji može da predvodi u tim stvarima, a ne onaj čiji je integritet doveden u pitanje.

Roberts smatra da Crna Gora ima te lidere i navodi primer premijera Duška Markovića i njegovog prethodnika Igora Lukšića, za koga kaže da je “sjajna zvezda sledeće generacije”. Upućuje i na primer Severne Makedonije u kojoj je promena režima vodila transformaciji imidža zemlje i pomogla procesu pristupa EU. 

Roberts hvali makedonskog premijera Zorana Zaeva koji je, kako kaže, popravio odnose sa albanskom zajednicom i rešio pitanje imena sa Grčkom, te tako ubrzao put ka NATO i EU.

“Crna Gora treba da se postavi da bi imala sličan uspeh. Sad je pravo vreme da se kaže hvala i zbogom - Milu Đukanoviću”, zaključuje Roberts.

(VIDEO) ŠOKANTNO PRIZNANJE ODBEGLOG BANKARA! Duško Knežević: Imam snimak kako Đukanoviću DAJEM PARE, ALI TO ČUVAM ZA KRAJ




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Potrošna roba. Milo Đukanović. Zato je Srbija vojno neutralna i sarađuje sa svim državama. Jer neće dozvoliti da njen legitimno izabrani predsednik i rukovodstvo budu potrošna roba u očima ili rukama predstavnika nekih velikih sila. Volja naroda u ovoj zemlji je poštovana, izražena na izborima i niko ne sme pomisliti da će to biti predmet trgovine zbog nekog potencijalnog ulaska u EU. Mada svi sve znamo o režimu Mila Đukanovića, tekst britanskog diplomate nosi ozbiljan kolonijalni pečat u svom tonu. Veoma ružna i poražavajuća stara navika u odnosu prema brojčano malim zemljama i njihovim predstavnicima.

flamantes

pre 5 godina

Smjehotresni ishlapljeli britanac, uostalom sa odlaskom Mila idu i Srbi, jer je on njihov najveći zaštitnik

Maganik

pre 5 godina

Ne može više Milo da otme od narodakoliko mu treba da plati reket (zaštitu) onih za koje je radio od 1992. godine. Nema jadan više ništa da od Crnogoraca opljačka. Takvu temeljnu pljačku svijet nije do danas vidio. Nema više para pa nema nekadašnjih interesnih prijatelja kako vele naši. Đe su mu sad Lajčak i Lipka??? Zbogom Milo. Ako fizički preživiš sa svojim "saradnicima" ti si stvarno car. Znaš da Amerikanci i Englezi ne ostavljaju žive "jezike". Čiste sve do trećeg koljena. Rusi te više neće a ni drugi slobodan svijet. Ti si i nas i njih izdao a kako se plaća izdaja kod Srba, posebno u Crnoj Gori" ti sam znaš. Sad vidi kako ćeš, đe ćeš i doke možeš. Sam si. Tvoj "Montenegro" više ne postoji i ostade samo Crna Gora nasamo sa tobom a ti Crnogorcima sad moraš da položiš račun. Ne može više "prva" familija da našteluje završni račun. Sad tvojih "montenegrina" nema ni na puškomet. Oni se bore da sakriju i sačuvaju opljačkano a tebe su puštili niz Moraču mrčo moj sa kamenom oko vrata. Tako je to kad izdaš Crnogorce i kad nijesi umio da "zasviraš i za pojas zađeneš" sad vidi šta ćeš.

Maganik

pre 5 godina

Došli NATO prevaranti po njegovu glavu. Sa Rusijom i Kinom je presjekao sve veze pa odatle ne može tražiti pomoć. Ipak ćemo mi Srbi zajedno sa Rusima imati dvije pomorske baze na Jadranu. Valdanos i ono u Boki kad se brda rasklapaju. E, Zaboravih stijene koje se otvaraju izmedju Svetog Stefana i Perazića Dola.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17