• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

09.10.2019

18:59 >> 19:05

ŠOK! BUGARI UCENILI SKOPLJE! HOĆETE U EU?! MOŽE, ALI SAMO AKO PRIHVATITE DA SU MAKEDONCI BUGARI, izvinite se za zločine, odreknete se cara Samujla, Goce Delčeva, Ćirila i Metodija.... SPISAK JE PODUŽI...

Balkan

ŠOK! BUGARI UCENILI SKOPLJE! HOĆETE U EU?! MOŽE, ALI SAMO AKO PRIHVATITE DA SU MAKEDONCI BUGARI, izvinite se za zločine, odreknete se cara Samujla, Goce Delčeva, Ćirila i Metodija.... SPISAK JE PODUŽI...

Podeli vest

Vlada Bugarske je na sednici odobrila uslove pod kojima Severna Makedonija može da računa na početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, a sve tačke su u stvari deo dogovora o dobrosusedskim odnosima dveju zemalja koji je potpisan 2017. godine, saopštila je ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva

Prema ministarkinim rečima, Bugarska zahteva da Severna Makedonija započne postupak rehabilitacije žrtava jugoslovenskih represija, koje su pogodile one koji su se izjašnjavali kao Bugari.

Pored toga, Skoplje treba da odustane od bilo kakve politike koja je usmerena na priznavanje makedonske manjine u Bugarskoj i da ukloni sve natpise na spomenicima kojima se podstiče mržnja prema Bugarskoj. Državne ustanove i mediji takođe moraju da prestanu sa govorom mržnje.

Brutalni zahtevi 

Zajednička komisija za istorijska pitanja trebalo bi da postigne dogovor o zajedničkim istorijskim događajima i da napravi jasnu sliku kako će se te informacije pojavljivati u školskim udžbenicima.

- Podržaćemo početak pregovora, ali uz obavezno uključivanje tih uslova. Bugarska će pristati na pridruživanje Severne Makedonije samo nakon što ta zemlja bude ispunjavala sve kriterijume - istakla je Zaharijeva.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov je rekao da samo od Skoplja zavisi da li će pregovori početi uskoro, ili će to biti pitanje budućnosti.

On je takođe još jednom podsetio na važnost očuvanja istorijske istine.

- Čini im se da su sa jedne strane istorijske činjenice, a sa druge strane su političke činjenice ili izmišljeni argumenti. Od svega toga žele da naprave neku sredinu. Ne, u istoriji ne može biti kompromisa - naglasio je Karakačanov.

Prema njegovom mišljenju, zvanično Skoplje samo odugovlači i koristi komisiju kako bi lukavstvom dospelo u EU.

Karakačanov je izričit da Makedonci neće moći da se pridruže EU ako nastave sa svojom antibugarskom politikom.

Nerešena istorijska pitanja

Podsetimo, nakon potpisivanja sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Severne Makedonije i Bugarske pre dve godine, sa radom je počela zajednička komisija za obrazovna pitanja, čiji je zadatak da rasvetli momente iz zajedničke istorije Makedonije i Bugharske.

Strane su uspele da se dogovore o zajedničkom praznovanju cara Samuila, braće Ćirila i Metodija i njihovih učenika Klimenta i Nauma, kao i o tome kako će se informacije o tim ličnostima predstavljati u školskim udšbenicima u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Među nerešenim sporovima je i pitanje porekla revolucionara Goce Delčeva, jer bugarska strana smatra da je on Bugarin, dok Makedonci insistiraju na tome da je Delčev makedonske nacionalnosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
alex roth

pre 4 godine

za one koji poznaju istoriju bugarsko ludovanje nije nikakva novost.njihovi kraljevi su bili nemacki gradjani,njih,bugare su drzali pod vlascu tih stranih vladara.prvi i drugi svetski rat su oni,bugari, bili topovsko meso stranih interesa pa zatim postali sovjetska prcija da bi postali potrcci zapadne alijanse kao vazali eu i nato.to je kratka istorija te nekada vrle pravoslavno-hriscanske drzave. juzna srbija sada pod nazivom "makedonija" je bilo titovo novorodjence ukradeno od srpske populacije.u protekloj istoriji balkana je taj deo bilo srediste srpske pravoslavne drzave i u rato vima nasilno oduziman i poklanjan okolnim agresorima,pa vracen matici srpskoj sve do dolaska titove diktature.ako bi se procitala istoriska istina doslo bi se do zakljucka da je pod udarom raznih versko-politickih interesa bezkompromisno srpska populacija,kao sada,bezobzirno bila pod udarima raznih antisrpskih agresora pod zlom namerom unistenja prava postojanja iskons ke populacije balkana,srpskog naroda.

smesno

pre 4 godine

Bugari koji su bili saveznici austrougara pa treceg rajha, koji su strasne zlocine pocinili nad srpskim narodom i drzavom a Makedinija jeste stara Srbija, da od nekog trazi izvinjenje. Pa ovo je jace i od hrvatskih desnicara.

NIKOLAKRAJINALONDON

pre 4 godine

SAMO CEKAJTE, VIDJECEMO STA CE NAMA RADITI-TRAZITI TI ISTI bUGAR hRVATI cRNOGORCI mUSLIMANI uBiH I NAS JE SPISAK DUG ALI ONIH KOJI CE NAS UCJENJIVATI

Bgd

pre 4 godine

Ovo pitanje se nas ne tiče. Odvojili su se od Srbije, grade svoj identitet tako da ne vidim potrebu da se mešamo na bilo koji način.

gradjanin

pre 4 godine

zaboravili jedan vrlo važan uslov koji su bugari postavili a to je da se 11 oktobar ne proslavlja ubuduće kao ustanak protiv okupacije monarho-fašističke bugarske carevine. to po bugarima je bio incident ili šta ja znam šta jer bugari nisu bili okupatori ne samo makedonije već i dobrog dela srbije i grčke već oslobodioci. čudna bi bila eu ako prihvati ove uslove bugarske jer ovo je pranje biografije koje prevazilazi sve granice. nemci mora da se smeju ovim argumentima. živela evropa.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija