• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

25.05.2019

16:49

(FOTO) VESIĆ NA FESTIVALU TREŠNJE: Poljoprivreda razvojna šansa Beograda!

Beograd

(FOTO) VESIĆ NA FESTIVALU TREŠNJE: Poljoprivreda razvojna šansa Beograda!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić posetio je danas festival "Trešnje'''' u naselju Ritopek u opštini Grocka i tom prilikom istakao da je poljoprivreda najveća razvojna šansa Beograda i da će Grad uvećati subvencije za poljoprivredu i na sve načine pomoći poljoprivrednicima, a posebno voćarima

Vesić je prethodno sa ambasadorom Švedske u Srbiji Janom Lundinom, predstavnicima Grada Beograda i opštine Grocka obišao i voćnjake trešnje poljoprivrednika Dušana Milosavljevića iz Ritopeka gde se pridružio mališanima iz vrtića ''''Lane Grocka'''' u berbi trešanja.

- Trešnje su zaštitni znak Ritopeka i najbolji proizvod Grocke, jedne od najlepših gradskih opština, koja svoj razvoj treba da bazira na turizmu i poljoprivredi, a posebno voćarstvu - rekao je Vesić novinarima u Ritopeku.

Dodao je da Grad Beograd i Vlada Srbije pokušavaju da pronađu strateškog partnera za gročansko preduzeće ''''Voćarske plantaže'''', koje je u stečaju, kako bi se na taj način dao ''''novi zamah'''' voćarstvu u tom kraju.

Foto: Tanjug

- Naš plan je da svaka prigradska opština dobije bar jednu investiciju. Pečelo je sa Obrenovcem i ''Mei Ta'', a sada su na redu i Grocka, Mladenovac, Sopot, Barajevo, Lazarevac... - naveo je Vesić.

Naglasio je da je Beograd posle Vojvodine drugi poljoprivredni region u Srbiji, sa 242.000 hektara obradivog zemljišta, od čega se, kako kaže, obrađuje 150.000 hektara i izdaje između 20 i 25 hiljada hektara.

Foto: Tanjug

Istakao je da Grad iz godine u godinu sve više izdvaja za poljoprivredu i da je ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno više od 200 miliona dinara, dok je 2014.godine opredeljeno 40 miliona dinara, a 2011.godine svega nekoliko desetina miliona dinara.

Vesić je podsetio da je izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu uvedena poljoprivredna inspekcija koja kontroliše izdavanje poljoprivrednog zemljišta što će, istakao je, povećati prihode namenjene za razvoj poljoprivrede, pre svega, za atarske puteve, protivgradnu zaštitu, poljočuvare...

Zamenik gradonačelnika je najavio da će Grad Beograd sledeće godine uvesti poljočuvare čiji će zadatak biti da štite obradive površine od stvaranja divljih deponija ili nezakonitog obrađivanja.

Gradski sekretar za privredu Milinko Veličković rekao je da je poljoprivreda na visokom mestu na lestvici razvoja privrede Grada Beograda i podsetio da je 2014.godine iz gradskog budžeta izdvojeno 20 miliona dinara za subvencije u poljoprivredi, dok je ove godine taj iznos deset puta veći.

- Ove godine su sprovedena četiri javna poziva, najveće interesovanje bilo je za poljoprivrednu mehanizaciju i za pčelarstvo za koje je 2015.godine dato simboličnih dva miliona dinara, dok je u ovoj godini izdvojeno 30 miliona dinara - rekao je Veličković.

Foto: Tanjug

Osvrnuo se i na projekte koje Grad trenutno sprovodi u opštini Grocka, Veličković je naveo da je ove godine završena prva faza sistema za navodnjavanje, započetog u vreme bivše vlasti i oko kojeg se, kako je rekao, vodi sudski spor.

- Ove godine smo stavili sistem za navodnjavanje u funkciju, gledaćemo da sledeće godine odvojimo sredstva za završetak preostale dve faze - rekao je Veličković.

Govoreći i potencijalima za razvoj turizma u Grockoj, ukazao je na potrebu da se izgradi pristanište pored Dunava za turističke brodove.

Predsednica opštine Grocka Živadinka Avramović istakla je da festival "Trešnje", koji je obnovljen prošle godine, ima poseban značaj za meštane Ritopeka jer je, kaže, trešnja glavni izvozni proizvod tog naselja.

Avramović je zahvalila gradskoj upravi što prepoznaje potrebe poljoprivrednika i voćara iz opštine Grocka. 

Napomenula je da tom kraju nedostaje fabrika za preradu voća u kojoj bi se prerađivao višak voća za domaće i inostrano tržište.

U okviru festivala "Trešnje" u Ritopeku održavaju se i sportske igre, sajam mehanizacije i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, kupusa i gulaša.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set