• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.08.2019

17:57

TRIVAN: Zabrana plastičnih kesa dobra za ekologiju, a uticaće na proizvođače

Beograd

TRIVAN: Zabrana plastičnih kesa dobra za ekologiju, a uticaće na proizvođače

Podeli vest

Grad Beograd će od sledeće godine potpuno zabraniti korišćenje plastičnih kesa, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pozdravio je odluku i pozvao druge lokalne samouprave da slede Beograd, ali, s druge strane, iz Privredne komore Srbije (PKS) kažu da će ta mera uticati na sudbinu 150 preduzeća u Srbiji koja se time bave

- Potpuno podržavam odluku Beograda i pozivam druge lokalne samouprave da se ozbiljno i na ovaj način efektno pozabave ovim problemom kao što to i Beograd čini - rekao je Trivan Tanjugu.

Podsetio je da je samo prihvatanjem trgovinskih lanaca da naplate plastične kesa smanjilo njihovu upotrebu i do 80 odsto. 

On kaže da je beogradska odluka jedan od primera gde će se vrlo efektno pokazati kako se lako i brzo mogu doneti efikasne mere za zaštitu životne sredine i dodao da je ona rezultat saradnje ministarstva koje kroz zakon o glavnog gradu dalo priliku Beogradu za ovakvu odluku. 

- Beograd je perjanica kad je u pitanju zaštita životne sredine u našoj zemlji, a u mnogim stvarima i u regionu - ocenio je ministar.

Sekretar Udruženja za hemijsku i gumarsku industriju i industriju nemetala pri PKS Dragan Stevanović navodi da u Srbiji trenutno postoji oko 150 proizvođača plastičnih kesa koji zapošljavaju oko 2.000 radnika.

Ocenio je da će mera zabrane plastičnih kesa u Beogradu, koje je najveće tržište, sigurno uticati na smanjenje proizvodnje, kao i da će se odraziti na njihovo poslovanje.

- Proizvodnja kesa je ove godine pala za 39,7 odsto u odnosu na prošlu godinu zbog najavljenih mera, ali i zbog naplate kesa u velikim supermarketima - kazao je Stevanović Tanjugu.

Kaže da za preduzeća koja se bave proizvodnjom plastičnih kesa nema alternative, te će ona, ako se zabrani korišćenje kesa u celoj zemlji, stati sa proizvodnjom.

Jedini način da održe svoje poslovanje, navodi Stevanović, jeste izvoz u Evropsku uniju, jer, objašnjava, oni nemaju zabranu upotrebu kesa, već organičeno korišćenje.

FAJNENŠEL TAJMS: SRBIJA PRVA NA SVETU PO BROJU STRANIH DIREKTNIH ULAGANJA! Naša zemlja privukla 107 investicija u 2018!

- U EU imaju ograničenje korišćenja pojedinih kesa, a to su kese od 15 do 50 mikrona, tako da su najtanje kese ostale bez ograničenja, kao i debele kese za višekratnu upotrebu - naveo je Stevanović i istakao da više od 80 odsto naših proizvođača plastičnih kesa već izvozi u EU.

Evropska unija donela je meru kojom se pojedine vrste plastike za jednokratnu upotrebu, poput slamki i pribora za jelo, zabranjuju od 2021. godine, a ministar Trivan kaže da Ministarstvo prati sve preporuke EU.

- Mi smo spremni da to primenimo kod nas u Srbiji, a do kraja ove godine pozabavićemo se promišljanjem kako to da izvedemo, dok ćemo sledeće godine najaviti mere za izbacivanje jednokratne plastike - rekao je on.

Stevanović kaže da je sve to deo Strategije EU za smanjenje plastičnog otpada do 2030. godine, kojom su, navodi on, predviđena ograničenja u primeni plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, smanjenje neke vrste plastike, kao i mere za smanjenje plastičnog otpada u moru.

Osim cilja da se smanji plastika, a najpre ona za jednokratnu upotrebu, Stevanović kaže da je državama EU predloženo da donesu plan kojim će biti obuhvaćena i alternativna rešenja kako ne bi bila ugrožena privredna proizvodnja. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bogoljub

pre 4 godine

Laže i ovaj Stevanović ko i Trivan i Vesić. Sve su to EU lobisti koji će se obogatiti tako što će bez posla ostaviti najmanje 5.000 radnika. Sramota je ovo Vučiću šta rade ovi tvoji kameleoni. Ostaviti bez posla 6.000 radnika i sigurno 20.000 njihovih članova porodica je ravno ubistvu. Kesa je proizvod koji se reciklira 100%, a postoje i alternativne sirovine iz kojih se dobija bio razgradiva kesa. Što se radi u Italiji. Najveći proizvodjač na svetu ove sirovine je čuveni BASF, naravno iz Nemačke. Cela Eu i sve druge zemlje rade na poboljšanju, odnošenja, sakupljanja i same prerade plastičnog otpada i tu bi se moglo zaposliti preko 20.000 radnika, ali mi nećemo ono što radi Svet, nego ćemo lobirati i donositi "prljavu" tehnologiju poput onih nesrećnih pvc kablova, proizvodnje auto guma, djubriva itd. sve što niko neće, daj u Srbiju i još tim lopovima plaćamo po 10.000evra svako radno mesto. Ajde Vučićeviću budi čovek, pa organizuj susret sa tim "lobistima" na Pinku.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set