• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.10.2019

10:58

RADNICI OSTALI U ŠOKU! Skidali Pobednika, a onda ugledali MISTERIOZNI KAMEN, evo šta je uklesano! (FOTO)

Beograd

RADNICI OSTALI U ŠOKU! Skidali Pobednika, a onda ugledali MISTERIOZNI KAMEN, evo šta je uklesano! (FOTO)

Podeli vest

Jedan od simbola Beograda, Pobednik, nalazi se u jednom ateljeu u Smederevu, gde je u toku njegova restauracija. Istovremeno, obnavlja se i njegov postament na kojem je stajao devet decenija, a prilikom pregleda postolja, radnici su naišli na misteriozni kamen.

- Kameno postolje na kome stoji Pobednik krije svoju tajnu. Posle demontaže ustanovljeno je da je su na jednom kamenu ćirilicom ispisani delovi reči: sta [...],[...] s kojom j[...], u braku18[...].

 

 

Kako se navodi na Tviter profilu na kome se beleži svaki korak od početka restauracije, iako je na Beogradskoj tvrđavi kroz vekove bila praksa da se prilikom gradnje koriste spolije - kameni blokovi koji su imali prvobitno drugu funkciju, ovako nešto, na postamentu Pobednika je iznenađenje.

91 GODINU BDI NAD PRESTONICOM Pogledajte kako Beograd izgleda iz PERSPEKTIVE POBEDNIKA (VIDEO)

Pretpostavlja se da je reč o delu nadgrobnog spomenika.

Foto: printscreen facebook

 

(VIDEO) BEOGRAD OSTAJE BEZ POBEDNIKA PRVI PUT POSLE 90 GODINA! Spuštena statua TEŠKA 1.000 KILOGRAMA

Inače, prilikom pregleda postolja takođe je utvrđeno da je korozija je potpuno zahvatila čelične profile i to toliko da se oni mogu polomiti rukom.

POBEDNIK LEGAO DA SE ODMORI! Simbol Beograda izgubio 700 kila, pa odnet s Kalemegdana na rekonstrukciju! (TV IN)

Takođe, čelične sajle u skulpturi su popucale, tako da se Pobednik držao samo preko 9 oštećenih šrafova i beton.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mito

pre 4 godine

Gde su sada oni pametnjakovići koji su se protivili restauraciji spomenika?

ZN

pre 4 godine

A što su ostali u šoku? Ništa novo. U Zemunu su posle II sv. rata demontirani nadgrobni spomenici upokojenih zemunaca-nemaca i sa tim mramornim pločama uradjeno stepenište ka Kalvariji. Stari zemunci su i mrtvi bili krivi sto su nemci.

pc

pre 4 godine

Kažeš, stari zemunci i mrtvi krivi. Ti stari zemunci i nemci su bili istaknuti radnici logora Jasenovac i ostalih stratišta. Dosta više da nam solite pamet kako su Srbi nešto vama napravili.

Marcco

pre 4 godine

Nije to samo slučaj sa Nemcima i starim zemuncima (verovatnomisliš na Hrvate od kojih je dobar deo sa zadovoljstvom volontirao u logoru Staro Sajmište). Isti je slučaj sa platoom iza "zelenih" stepeniša na Kalimegdanu. Neloliko ploća su vraćene naopačke posle rekontrukcije i lepo se vidi nadgrobni natpis, na čirilici i čak je pozlata na slovima čitava.

Izbori 2024

Vesti

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!
Politika

Nastavljeni piromanski napadi na časne Srbe na severu KiM! Zapaljen automobil Ivanu Petroviću!

Srpska lista saopštila je danas da paljenje automobila radniku opštine Privremenog organa Opštine Leposavić Ivanu Petroviću predstavlja nastavak piromanskih napada na časne Srbe na severu Kosova i Metohije "u režiji poslušnika i miljenika" premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija" na teritoriji opštine Leposavić, koju, kako navode "hoće da pretvore u leglo kriminala svojim nedelima".

18.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set