• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.01.2020

15:25

NAUČIMO OD SVETOG SAVE KAKO SE ČUVA ZEMLJA! Opština Vračar obeležila krsnu slavu! Vesić: IMAMO ČAST DA BUDEMO GENERACIJA KOJA ĆE ZAVRŠITI DVA VELIKA DELA! (FOTO)

Beograd

NAUČIMO OD SVETOG SAVE KAKO SE ČUVA ZEMLJA! Opština Vračar obeležila krsnu slavu! Vesić: IMAMO ČAST DA BUDEMO GENERACIJA KOJA ĆE ZAVRŠITI DVA VELIKA DELA! (FOTO)

Podeli vest

Sečenjem slavskog kolača i prigodnim programom beogradska opština Vračar obeležila je krasnu slavu Svetog Savu, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić je svim građanima te opštine poželeo da je ponosno i časno slave jer, kako je naveo, slaviti Svetog Savu nije samo čast, već i velika obaveza

Vesić je istakao da u našem narodu nema značajnije i uticajnije ličnosti od Svetog Save.

- Sava je od svih Srba najduže u tradiciji, narodnom pamćenju i mitu. Da je tako govori činjenica da nam je i danas, osam vekova kasnije, Sveti Sava uzor, a kako vreme prolazi njegov uticaj u narodu je snažniji - rekao je Vesić i dodao da je Savino najznačajnije delo autokefalnost Srpske pravoslavne crkve.

To je, naveo je, značajno ne samo zbog crkve već i uloge koju je ona odigrala u našem društvu i očuvanju našeg naroda, pre svega, pod vekovnom turskom okupacijom.

Foto: Grad Beograd

Vesić je rekao da će godina u kojoj se nalazimo ostati upamćena u srpskoj istoriji kao vreme velikog povratka Nemanjića među Srbe, navodeći da se o Nemanjićima pišu knjige, snimaju televizijske serije i podižu spomenici širom Srbije.

Dodao je da će sredinom godine na Savskom trgu, čija je rekonstrukcija u toku, biti postavljen monumentalni spomenik Stefanu Nemanji, osnivaču srednjevekovne srpske države, a da će na jesen, posle 85 godina, biti završen Hram Svetog Save.

- Dobili smo veliku čast da budemo generacija koja će završiti ova dva velika dela. Nismo tu čast samo dobili, već smo je i zaslužili jer smo velike napore učinili da se ova dela dogode. Prvo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom i svi mi koji radimo sa njim. Zato treba da budemo ponosni jer to su dela zbog kojih se živi - rekao je Vesić.

Foto: Grad Beograd

Naveo je da vreme prolazi, ali da se neke stvari ne menjaju i dodao da su i Srbija Svetog Save i današnja Srbija razapete između interesa velikih i moćnijih i bore se za svoju slobodu i nezavisnost, da sačuvaju ono što bi moćniji da uzmu.

Foto: Grad Beograd

Naveo je da se Srbija danas nalazi pod istim ili ne manjim iskušenjima nego Srbija Svetog Save.

- Ako je Sveti Sava svakom Srbinu danas ''hram u srci i molitva u duši'' vreme je da naučimo od Savine diplomatije kako se čuva zemlja, kako se čini moćnijom i sigurnijom za sve ljude - rekao je Vesić i istakao da upravo predsednik Vučić vodi Savinu diplomatiju uspostavljanja kontakata.

Foto: Grad Beograd

Kako je naveo, kao što je Sava u ranom srednjem veku uspeo da dođe i do egipatskog dvora tako i danas predsednik Vučić budućnost Srbije osigurava stalnim kontaktima sa najvažnijim zvaničnicima Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Nemačke i Francuske, saradnjom sa susedima...

- Zato je danas Srbija, kao i pre osam vekova, ponovo postala velika i ovu pobedu dugujemo Svetom Savi i onome što nas je naučio - rekao je Vesić.

Građanima Vračara je čestitao slavu i poželeo da je ponosno i časno slave jer, kako je dodao, slaviti Svetog Savu nije samo čast, već i velika obaveza.

- Siguran sam da ste dostojni te časti i obaveze - dodao je Vesić.

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je govorio o dve velike svetinje - Hramu Svetog Save i Hramu Svete trojice. Između ostalog, podsetio je da je Hram Svetog Save počeo da se gradi 1935. godine, ali da je Drugi svetski rat zaustavio izgradnju.

- Međutim, 88 puta sinod Srpske pravoslavne crkve uputio je tadašnjoj vlasti molbu da se nastavi sa izgradnjom hrama i ta molba je tek 89 put uslišena i napokon, izgradnja harama je nastavljena 1986. godine - rekao je Nedeljković i dodao da se ove godine završava izgradnja hrama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane
Politika

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izrazio je očekivanje da će delegacije (tzv.) Kosova i Srbije na današnjem sastanku u Briselu pronaći rešenje za pitanje dinara koje je zadovoljavajuće za obe strane dodajući da Amerika ceni poruke koje šalje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u vezi spremnosti da se ponude kompromisna rešenja, prenosi Gazeta ekspres.

18.04.2024

13:52

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set