• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

23.03.2020

22:35

VESIĆ: Za vreme vanrednog stanja nema plaćanja vrtića

Beograd

VESIĆ: Za vreme vanrednog stanja nema plaćanja vrtića

Podeli vest

Grad Beograd je danas doneo odluku da se ne naplaćuju vrtići za vreme trajanja vanrednog stanja.

Na teritoriji grada Beograda u vrtiće ide ukupno 78.000 dece, od čega 58.000 u državne, a oko 20.000 u privatne. Štab za vanredne situacije dao je danas naredbu da se u vreme trajanja vanrednih mera i obustave rada vrtića ne vrši naplata boravka dece jer su vrtići zatvoreni. Na taj način želimo da olakšamo roditeljima jer inače po zakonu kada dete ne ide u vrtić plaća se polovina cene, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je naveo da je doneta i preporuka privatnim vrtićima da učine isto i najavio da će sutra Gradsko veće, koje u vanrednoj situaciji menja Skupštinu grada, doneti odluku kojom će se odluka o sufinansiranju boravka dece staviti van snage dok traju vanredne mere, saopštio je Beoinfo.

- Na taj način ćemo omogućiti da roditelji čija su deca u privatnim vrtićima ne plaćaju boravak dece. Ja očekujem od privatnih vrtića da to primenjuju zato što je od 1. januara 2015. godine, kada je počela da se primenjuje odluka o sufinansiranju boravka dece u privatnim vrtićima, Grad Beograd do sada privatnim vrtićima isplatio 11 milijardi dinara. Neki od njih su prošle godine legalno prijavili dobit od 200 do 300.000 evra što znači da su jako dobro poslovali. Pošto su naplatili od roditelja čitav mart, a roditelji u državnim vrtićima će morati da plate samo 12 dana marta, ne postoji ni jedan razlog da pokušaju da naplate boravak dok vrtići ne rade. Ukoliko to neko bude uradio mi ćemo uputiti roditel?e na Zakon o obligacionim odnosima i pomoći im da se izbore na sudu - istakao je Vesić u Beogradskoj hronici.

On je uputio poziv vlasnicima privatnih vrtića da ne otpuštaju vaspitačice, što neće uraditi ni državni vrtići jer imaju dovoljno novca da ih finansiraju, a Grad će to umeti da ceni.

Upis u vrtiće je planiran da počne 30. marta i da se završi 15. aprila. Zbog vanredne situacije mi smo danas doneli odluku da počne 30. marta, a završi se 15. maja, prve preliminarne liste biće objavljene 1. juna i biće u potpunosti on lajn, istakao je zamenik gradonačelnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set