• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink

19.04.2020

11:48

(FOTO) DANI BEOGRADA BEZ SVEČANIH DOGAĐAJA Vesić i Nikodijević položili venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu

Beograd

(FOTO) DANI BEOGRADA BEZ SVEČANIH DOGAĐAJA Vesić i Nikodijević položili venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu

Podeli vest

Dani Beograda ove godine zbog koronavirusa nisu proslavljeni tradicionalno, nizom svečanih događaja, ali su danas tim povodom predstavnici gradske vlasti položili venac na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde je 1867. poslednji turski komandant Ali Riza-paša predao ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

Venac su položili zamenik gradonačelnika Goran Vesić i predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević koji je rekao da postoje datumi od značaja u istoriji Beograda koji se obeležavaju čak i u vanrednim okolnostima.

- Nažalost, nismo u situaciji da ih obeležavamo na svečan način, kako su Beograđani navikli i kako ti datumi zaslužuju, ali moramo da se setimo 19. aprila 1867. godine, kada je grad Beograd ponovo postao srpski grad, odnosno ponovo došao pod srpsku upravu - rekao je Nikodijević.

Podsetio je da su tog dana, na mestu gde je danas položen venac, svečanim činom predati ključevi grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću.

- On je pre više od 150 godina, pre svega svojim mudrim diplomatskim sposobnostima, uspeo da bez rata ponovo povrati grad Beograd i da on ponovo bude srpski grad - rekao je Nikodijević.

Foto: Beograd.rs

Dodao je da Srbija sličnu politiku vodi i danas, u vanrednim okolnostima, kada se borimo sa korona virusom.

- Pokušavamo da, pre svega diplomatskim sredstvima, ali i mudrošću i sposobnošću predsednika Aleksandra Vučića, u kontaktu i dobrim odnosima sa svim većim zemljama sveta obezbedimo Srbiji da što lakše prevaziđe ovu krizu i mislim da smo na zaista dobrom putu - istakao je Nikodijević.

Naveo je da je Beograd u svojoj istoriji mnogo puta izašao kao pobednik i iz težih situacija, te zahvalio građanima što u situaciji kada se borimo sa epidemijom korona virusa, velika većina njih poštuje mere i preporuke Vlade Srbije i Kriznog štaba.

Foto: Beograd.rs

- Zahvaljujući njima, njihovoj disciplini i razumevanju verujem da ćemo ovu situaciju vrlo brzo prevazići i biti u prilici da sve ono što nismo mogli ovih nekoliko nedelja, koliko traje vanredno stanje, nadoknadimo kada sve ovo prođe - dodao je Nikodijević.

Dani Beograda se, inače, održavaju od 16. do 19. aprila zbog dva važna događaja u istoriji Beograda - 16. april 878. godine kada je u pismu pape Jovana osmog prvi put pomenuto ime Beograd i 19. april 1867. godine kada je knez Mihailo Obrenović od Turaka dobio ključeve grada čime je Beograd ponovo postao srpski grad.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set