• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

27.07.2020

12:04

(VIDEO) SAJBER-DŽIPOVI LOVE BAHATE VOZAČE! Od danas na ulicama Beograda "OKO SOKOLOVO", ovo je spisak SVIH ULICA kojima će se kretati!

Beograd

(VIDEO) SAJBER-DŽIPOVI LOVE BAHATE VOZAČE! Od danas na ulicama Beograda "OKO SOKOLOVO", ovo je spisak SVIH ULICA kojima će se kretati!

Podeli vest

Specijalno nadograđena vozila nadziraće sva nepropisno parkirana vozila 24 sata, fotografisati i automatski prijavljivati one koji nesavesno parkiraju u žutim trakama, na pešačkim prelazima, autobuskim stajalištima, tramvajskim šinama, trotoarima i u ulazima zgrada

Beogradskim ulicama od danas će krstariti sajber-džipovi Komunalne milicije, koja će snimati i kažnjavati bahato parkirane vozače!

Specijalno nadograđeni džipovi nadziraće sva nepropisno parkirana vozila 24 sata, fotografisati i automatski prijavljivati one koji nesavesno parkiraju u žutim trakama, na pešačkim prelazima, autobuskim stajalištima, tramvajskim šinama, trotoarima i u ulazima zgrada. Kako navode u Komunalnoj miliciji, sva vozila imaju elektronski sistem koji će očitavati registarske tablice nepropisno parkiranih vozila putem video-nadzora na krovu. Kamerama koje snimaju iz svih uglova upravljaće komunalni milicioner, koji će napisanu kaznu sa fotografijama prekršaja vozaču direktno slati na kućnu adresu. Ove kamere za sat mogu da snime 800 do 3.000 vozila.

(VIDEO) OVAJ SNIMAK DEVOJKE SA PUMPE POGLEDALI SU MILIONI, a zbog onog što je uradila, SVI SU BILI ŠOKIRANI

"Oko sokolovo" - ulice kretanja

Savska, Višegradska, Resavska, Kneza Miloša, Sarajevska, Hajduk Veljkov venac, Balkanska, Gavrila Principa, Kraljice Natalije, Masarikova, Nemanjina, Admirala Geprata, Karađorđeva, Pariska, Pjarona de Mondezira, Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Bulevara despota Stefana, Braće Jugovića, Studentski trg, Uzun Mirkova, Kralja Petra, Dubrovačka, ŽoržaKlemansoa, Venizelosova, Poenkareova, Francuska, Cvijićeva, Strahinjića bana, Dobračina, Takovska, Trg Nikole Pašića, Terazije, Kolarčeva, Makedonska, Dečanska, Bulevar kralja Aleksandra, Mileševska, Gospodara Vučića, Vojislava Ilića, Žička, Vojvode Šupljikca, Dimitrija Tucovića, Batutova, Kraljice Marije, 27. marta, Kosovska, Palmotićeva, Nušićeva, Cetinjska, Ilije Garašanina, Svetogorska, Starine Novaka, Njegoševa, Južni bulevar, Grčića Milenka, Maksima Gorkog, Krunska, Beogradska, Profesora Mihaila Đurića, Svetozara Markovića, Kralja Milutina, Desanke Maksimović, Kneginje Zorke, Makenzijeva, Nebojšina, Braničevska, Skerlićeva, Katanićeva, Svetog Save, Birčaninova, Deligradska, Prizrenska, Bulevar Zorana Đinđića, Antifašističke borbe, Španskih boraca, Bulevar umetnosti, Trešnjin cvet, Brankova, Karađorđev trg, Glavna, Bežanijska, Vrtlarska, 22. oktobra, Nikolaja Ostrovskog, Avijatičarski trg, Stevana Markovića, Kej oslobođenja, Zmaj Jovina, Dr Petra Markovića, Marka Nikolića, Jovana Subotića, Karađorđeva (Zemun)

Foto: Informer

 

 

Paprene kazne

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić navodi da će "oko sokolovo", kako su nazvani ovi džipovi, snimati u 93 beogradske najprometnije ulice, kuda prolazi gradski prevoz, kao i da će se zahvaljujući tom sistemu prevoz u gradu ubrzati za 10 do 20 odsto.

- Komunalna milicija do sada je kažnjavala samo deo bahatih vozača, jer zbog nedovoljnog broja milicionera nisu uspeli sve da postignu, dok će "oko sokolovo", u najkraćem roku snimiti sve nepropisno parkirane vozače i na njihovu adresu poslati kaznu. Komunalna milicija će prve nedelje samo slikati vozila bahatih vozača i te fotografije objavljivati u medijima kako bi se građanima skrenula pažnja na ovaj problem, dok će kazne početi da pišu od 10. avgusta - naveo je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Za zaustavljanje vozila na šinama ili pešačkim prelazima kazna je 25.000 dinara, a toliko je i za žutu traku. Za javne zelene površine potrebno je odvojiti različite sume novca. Za zelenu površinu u zoni trga kazna je 25.000 dinara, dok se prijava za parkiranje na zelenoj površini u prostoru blokova ili stambenih zgrada naplaćuje 5.000 dinara. Ukoliko bi pauk odneo automobil, troškovi bi bili daleko veći. Pa tako, kaznu od 6.000 dinara platiće vozač čija su kola teška 800 kilograma, dok će se za auto od 1,5 tona platiti kazna od 13.245 dinara. Za pravna lica minimalna kazna je 50.000 dinara.

- Takav sistem je, na primer, u Velikoj Britaniji smanjio broj provala u automobilima u ulicama gde funkcioniše za 50 odsto. Mi smo sedma ili osma država u Evropi koja ima ovakav sistem - rekao je Vesić i naveo kao primer gradove Amsterdam, Roterdam i Brisel.

- "Oko sokolovo" neće snimati u ulicama gde se nalaze kovid-centri, bolnice, domovi zdravlja, škole, vrtići, porodilišta, jer su to mesta gde je građanima potrebno zaustavljanje vozila zbog hitnih situacija - napomenuo je Vesić.

Foto: tvin

Bez selekcije

Sekretar Sekretarijata za poslove komunalne milicije Ivan Divac kaže da su se građani najviše žalili što se naplata nepropisnog parkiranja vrši selektivno i što te kazne većinom ne plaćaju vlasnici "skupih automobila", te dodao da će "oko sokolovo" rešiti taj problem. Ističe da se naplata kazne zbog nepropisnog parkiranja neće razlikovati od dosadašnjeg i da će građani isto imati rok od osam dana ili da plate kaznu po upola manjoj ceni ili da dostave podatak ukoliko je druga osoba bila za volanom.

Kako funkcioniše "oko sokolovo"

Foto: Beograd.rs

* sajber-vozilo će prolaziti ulicom i fotografisati nepropisno parkirana vozila
* plan je da se nadgledaju parkirani u žutim trakama, na pešačkim prelazima, autobuskim stajalištima, tramvajskim šinama, trotoarima...
* izuzeta su taksi i dostavna vozila
* neće se kontrolisati bolnice i kovid-centri dok traje epidemija kovida-19
* ova vozila mogu da snime 800 do 3.000 vozila po satu
* komunalni milicioner koji upravlja kamerama pisaće kazne
* kazne vozačima direktno stižu na kućne adrese
* minimalna kazna za nepropisno parkiranje je 5.000 dinara 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragan

pre 3 godine

Ово нека технологија из шездесетих???? Буџе од камера, величина коју нико не користи деценијама, у одвратно дизајнираној ћошкастој кутији, па све набуџено на кров туристичким Туле шипкама?? Сајбер ли је? ;)

Marcco

pre 3 godine

Reče @Dragan koji ne razlikuje IC diode od kamere...

niko

pre 3 godine

Neka se policajci dobro naoružaju . Opasan je to posao.

Zabrinuti

pre 3 godine

kao sto nam je ministar obecao piskidati sve "blinkere" sa auta koji to nemaju pravo A ono, svaki dan se klinci vozaju sa blinkerima

Marcco

pre 3 godine

Možda sada ulice koje imaju dve trake po smeru kretanja, stvarno i budi ulice sa dve trake a ne kao Bulevar Kralja Aleksandra gde na svakih 100 metara neko parkira...

Mile

pre 3 godine

Podrzavam, ali zasto su izuzeti najbahatiji vozaci, taksi i dostavna vozila?! Moze i mora uvek da se nadje propisno mesto da se ova vozila zaustave a da ne ugrozavaju saobracaj! Ovde nije pitanje da li imaju nekakve potrebe vec bezbedno zaustavljanje i stajanje... Obilazak ovakvih vozila i pfelazak u suprotni smer je najveca opasnost. Zakon mora biti isti za sve!

cyberpunk

pre 3 godine

Zanima me kako će uspeti da kazne džipadžije sa debelom vezom. Cyber bajka za narodne mase...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set