• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug / Informer

15.12.2020

11:05

U ARENI POPUNJENI KAPACITETI! Bogdanović: Sada je najveći problem što nema više kiseoničkih mesta!

Beograd

U ARENI POPUNJENI KAPACITETI! Bogdanović: Sada je najveći problem što nema više kiseoničkih mesta!

Podeli vest

Privremena kovid bolnica u Štark areni trenutno ima oko 490 pacijenata obolelih od kovida-19, dnevno se primi i otpusti oko 50 bolesnika i sva kiseonička mesta su popunjena, što predstavlja najveći problem, kaže glavni medicinski koordinator Arene dr Predrag Bogdanović

On je za Tanjug rekao da je situacija u Areni teška, da je u poslednje dve nedelje kapacitet popunjen 100 odsto i da nema slobodnog mesta.

Bogdanović ukazuje da je Arena od 25. oktobra, od kada je drugi put u kovid sistemu, primila 1.750 kovid pacijenata, otpustila 1.260, od kojih je 1.115 pacijenata poslato na kućno lečenje.

Štark bolnica nema intezivnu negu, a Bogdanović ukazuje da se oko 10 odsto pacijenata, zbog težine kliničke slike, šalje u druge zdravstvene ustanove.

Foto: tanjug/nikola anđić

- Sada je najveći problem što nema više kiseoničkih mesta - kaže Bogdanović.

Ukazuje da se brojke menjaju iz minuta u minut u da je lečenje pacijenata u Areni sve komplikovanije.

O njima brine više od 20 civilnih zdravstvenih ustanova i dnevno 60 lekara i 100 medicinskih tehničara, koji rade u osmočasovnim smenama u crvenoj zoni, kaže Bogdanović i ističe da je njihov broj uvek nedovoljan.

- Rad sa pacijentima je težak, dve trećine pacijenata je na kiseoničnoj terapiji, ekipe vrlo često i duže od propisanog vremena ostaju u crvenoj zoni i ti medicinski radnici su zaista požrtvovani - ističe on.

Foto: Informer DN

Najmlađi pacijent ima 21 godinu, a najstariji 94 godine i Bogdanović naglašava da su u Areni porodice sa obostranom upalom pluća i da su to uglavnom stariji pacijenti, koji imaju i pridružene bolesti, najčešće dijabetes.

- Imamo veliki broj gojaznih pacijenata kod kojih je lečenje jako komplikovano i klinička slika dosta teška - upozorava Bogdanović.

Tokom jula i avgusta kada je Štark arena prvi put bila u kovid sistemu, na lečenju je bilo 434 pacijenata, a od 25. oktobra taj broj je četiri puta veći.

- Više puta se radi monitoring vitalnih parametara pacijenata, rad je naporan, ali za sada se uspeva u svemu - poručuje Bogdanović i poziva građane da sprovode sve propisane epidemiološke mere, da izbegavaju kontakte i smanje pritisak na zdravstvo.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BOKI

pre 3 godine

Zahvaljujući Dr Bogdanoviću, Dr Marinkoviću a posebno sestrama i drugim doktorima moja porodica je ponovo na okupu. HVALA

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set