• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Petričević

01.01.2021

18:35

IZA NAS JE GODINA VELIKIH LEKCIJA, URADILI SMO MNOGO, ALI NAS TEK ČEKAJU PROJEKTI! Radojičić za Informer.rs: Novu godinu će svakako obeležiti POČETAK IZGRADNJE PRVE LINIJE METROA!

Beograd

IZA NAS JE GODINA VELIKIH LEKCIJA, URADILI SMO MNOGO, ALI NAS TEK ČEKAJU PROJEKTI! Radojičić za Informer.rs: Novu godinu će svakako obeležiti POČETAK IZGRADNJE PRVE LINIJE METROA!

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Zoran Rdojičić sumirao je za Informer.rs godinu koja je za nama, ali i otkrio kakvi su planovi za ovu novu, 2021. godinu:

Kako biste sumirali godinu iza nas na poslovnom planu? Šta je sve urađeno? 

Beograd se razvija brzo i rade se ogromni projekti, iako je 2020. godina dosad nezapamćena, nije uporediva ni sa jenom drugom. Testirala nas je, stavljala nas pred teške ispite i drago mi je da veliki projekti nisu stali dok se borimo sa virusom… Samo ću navesti neke od projekata koji naš grad čine još lepšim: grandiozni spomenik Stefanu Nemanji, Savska promenada, šetalište, odnosno sve što se ove godine izgradilo na tom potezu – oko Ušća, od Beograda na vodi na Savi ka beton halama, Pasareli, šetalištu oko pasarele. Sva ova izuzetno značajna gradilišta i okončane projekte stavljam na jednu stranu. A s druge strane je meni kao lekaru, naravno, najvažnije gradilište u zemlji, nova dečja bolnica. Trenutno se priprema teren, a na proleće krećemo s izlivanjem temelja.

Kojim projektom ste najzadovoljniji kada je reč o Beogradu u 2020.godini?

Rekao bih da sam najzadovoljniji zbog toga što su smo uspeli da stabilnom finansijskom politikom obezbedimo nastavak svih ključnih beogradskih projekata. I posebno je važno što smo uspeli i da isplaniramo nastavak projekata u 2021. Svakako bih istakao spomenik našem slavnom pretku i zadužbinaru Stefanu Nemanji i Savski plato. Ovim je grad značajno dobio na svojoj lepoti. Takođe bih istakao nešto što se neće videti okom, ali je izuzetno je značajno za infrastrukturu kako ovog dela ali i celog Beograda. U pitanju je jedna od najsavremenijih crpnih stanica na Savskom trgu. Ogromna količina otpadnih voda, kišnica i fekalne vode će se na ovaj način skupljati i dalje upućivati prema budučoj fabrici otpadnih voda. Potpisali smo ugovor sa firmom SMES u vezi sa projektom Veliko selo. Prva faza vredna 270 miliona evra je u toku. Radimo projekat da bismo krajem 2021 počeli gradnju kanalizacione crpne stanice Ušće nova. To će biti prvi veliki rezultat projekta Veliko selo – on će rešiti pitanje kanalizacije NBG i Zemuna. Mnogo je koraka do rezultata koji se decenijama čeka. Izgradnja ove fabrike izuzetne je važnosti jer bi tako 80 odsto svih otpadnih voda grada bilo preusmereno na buduće postrojenje. Rad na ovom projektu nastavićemo intenzivno u godinama pred nama, ali sam jako ponosan zbog napretka koji smo po tom pitanju imali tokom 2020.

Foto: Biznis.rs/Predrag Prpić

Gradonačelnik Beogrda, Zoran Radojičić

Prošlu 2020. godinu obeležila je borba protiv koronavirusa, kako ste zadovoljni urađenim po pitanju borbe protiv ove pošasti?

Gradske službe su pokazale izuzetan stepen adaptibilnosti i „u hodu“ su po potrebi, svaka iz svog domena, intenzivirale aktivnosti. Ne zaboravimo, mi se s pandemijom borimo više od 9 meseci. Primera radi gradski krizni štab se juče sastao 103 put ove godine. Poređenja radi u godini kada su bile veliki poplave gradski krizni štab se sastao nešto više od 2o puta. I za sve to vreme gradske službe ne samo da su funkcionisale normalno, već su učinjeni značajni u cilju smanjenja rizika zaražavanja. 2020. je godina najvećih izazova za moderno društvo. Ova godina je većinu stanovnika ne samo naše zemlje nego i čitavog sveta stavila na težak ispit. Ovu godinu ćemo upamtiti kao godinu velikih lekcija, ali nažalost i velikih gubitaka. Ono što je još jednom potvrdilo našu vera u modernu medicinu je činjenica da smo dobili nekoliko vakcina protiv ove „kuge savremenog doba“, virusa Covid-19. Kada to imamo u vidu, slobodno se može reći da u 2021. godinu ulazimo s
priličnom dozom optimizma. Poslednjih meseci se odomaćio termin „nova normalnost“, koji mi se jako dopada. Bili smo primorani da se priviknemo na tu novu normalnost. Ali zapravo ja u tome vidim normalnost onakvom kakva ona treba da bude: kao priliku da se mi kao pojedinci vratimo vrednostima koje smo negde možda i zaboravili. Oslanjanje na svoje bližnje, porodicu, zajednicu, uzajamno pomaganje, sve to nam može doneti boljitak. Ja u to iskreno verujem i to su vrednosti kojima sam u svom profesionalnom i privatnom životu vođen.

Kakav je plan za 2021. godinu kada je reč o razvoju Beograda i projektima koji će se raditi?

Usvojen je budžet Beograda za sledeću godinu, iznosi nešto malo manje od 125 milijardi dinara. Kapitalna ulaganja predviđena su u iznosu od 18 milijardi dinara što iznosi 15,15 odsto budžeta. Budžet je realan i dobro planiran. To je i razvojni budžet s obzirom na to da je zadržana tendencija razvoja, odnosno nastavljanja investicionih aktivnosti radi završetka započetih i otvaranja novih prioritetnih projekata. Sledeća godina će predstavljati definitivnu godinu početka izgradnje prve linije metroa. Tokom ove godine i planom za sledeću definisani su svi neophodni preduslovi, od izrade neophodne planske dokumentacije do same trase kojom će prolaziti prva linija metroa. Višedecenijski san Beograđana da imaju metro krenuće da se realizuje na terenu sledeće godine. Za organizaciju saobraćaja i saobraćajne infrastrukture obezbeđeno je oko 43 milijardi dinara, odnosno 38,13 odsto ukupnog budžeta. U ovom segmentu, zaista je impozantan spisak projekata koje bih mogao navesti. Ali, evo, ovom prilikom bih pobrojao samo neke od njih: nastavak izgradnje saobraćajnice Patrijarha Pavla, saobraćajna veza Borska petlja Lasta, autobusko-trolejbuski
terminus u Dunavskoj ulici, kompleks autobuske i železničke stanice u bloku 42, nastavak aktivnosti na realizaciji ugovora „Nabavka opreme, projektovanje i uspostavljanje sistema za adaptibilno upravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom u Beogradu“, nabavka novih vozila za potrebe JKP GSP „Beograd“, i to 100 zglobnih autobusa. Mogao bih da navedem još mnogo, mnogo projekata, ali ne bih previše opterećivao vaše cenjene čitaoce rečima. Pogotovo zato što će sve ono što Grad, na čelu sa mnom kao gradonačelnikom, radi u bliskoj budućnosti i sami biti u prilici da vide. I da uživaju u svemu dobrome što će unaprediti kvalitet života svih Beograđana.

Foto: Biznis.rs/Predrag Prpić

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić

Za komunalne delatnosti opredeljeno je oko 10 milijardi dinara. Što u potpunosti ima smisla zbog izuzetno vrednih projekata koje planiramo. Primera radi, tu je regionalni vodovod Makiš-Mladenovac (priključak za Grocku i Vrčin, u vrednosti od 1,1 milijarde dinara), kanalizacija na području staro jezgro Zemuna (više od 460 miliona dinara), kanalizacija u naselju Jajinci (250 miliona dinara), voodosnabdevanje MZ Brajkovac i ostalih naselja u opštini Lazarevac (više od 674 miliona dinara), itd.

Naravno, ono čemu Grad tradicionalno posvećuje mnogo pažnje je socijalna i dečja zaštita. Pa su u tom smislu za ovu namenu opredeljena sredstva od 5 milijardi dinara, što predstavlja 4,44 odsto budžeta za 2021. godinu Dalje, nešto što mora za evropsku prestonicu kakva je Beograd da bude jedna od ključnih stvari je svakako kultura. Za projekte u kulturi smo izdvojili 4 milijarde dinara. Iz tog iznosa ćemo, recimo izvršiti sanaciju, adaptaciju i rekonstrukcija Muzeja afričke umetnosti, izgraditi Gradsku galeriju na Kosanćičevom vencu itd. Sektretarijat za zdravstvenu zaštitu i naravno ja kao gradonačelnik kontinuirano pratimo šta su nam prioriteti u ovom resoru. Samo ću navesti neke od značajnih projekata koji smo ove godine u tom deomenu planirali: suzbijanje i uništavanje ambrozije (178 miliona dinara), savetovalište za trudnice i porodilje „Lako do saveta“ (10 miliona dinara) i četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za parove sa teritorije grada Beograda (6 miliona dinara).

SITUACIJA JE DRAMATIČNA I LOŠA! POLICIJSKI ČAS JE MOGUĆNOST KOJA JE UVEK NA STOLU! Gradonačelnik Radojičić o koronavirusu u Beogradu: Veliki su napori da se zdravstveni sistem održi!

Još mnogo toga bismo mogli da nabrajamo u nedogled, zato naglašavam da je budžet razvojni i da se uprkos teškoj godini održao investicioni ciklus.

Kako ćete provesti predstojeće praznike?

Ove godine manje aktivno nego prethodnih, kada smo imali organizovane dočeke na ulicama . Rano jutros sam obišao i porodilište i nagradio kao i prethodnih godina prvu beogradsku bebu. Na žalost, zbog epidemije nisam upoznao mamu i bebu, ali ćemo im nagradu i čestitku poslati po lekarima. Ono što me posebno rastužuje je činjenica da nakon 50 godina nećemo imati jedan od omiljenih gradskih događaja za decu „ulicu otvorenog srva“. Ali nadoknadićemo sve to u godinama koje dolaze. Važno je da ostanemo zdravi. Ja sam lekar, ali kako nisam epidemiolog, već hirurg, poslušaću moje kolege epidemiologe. Novogodišnje i božićne praznike ću provesti u najužem porodičnom krugu. Pred nama je još mnogo novogodišnjih dočeka, ali ova godina je po svemu drugačija od svih pre, a i onih koji će doći posle, pa bih sve Beograđane zamolio da budu odgovorni.

Šta biste poželeli čitaocima Informera i građanima u 2021. godini?

Biću vrlo kratak: pazite se, ostanite zdravi i uskoro ćemo maske zameniti osmesima, a fizičku distancu zagrljajima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set