• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink / Informer

09.05.2021

13:37

SRBIJA ĆE PO PRVI PUT ZAKONOM UREDITI POSTOJANJE METROA! Vesić: "Šou rum" će biti u centru grada!

Beograd

SRBIJA ĆE PO PRVI PUT ZAKONOM UREDITI POSTOJANJE METROA! Vesić: "Šou rum" će biti u centru grada!

Podeli vest

Otkada su mediji prvi put objavili da Beograd dobija metro, prošlo je više od pet decenija, a ovog novembra ovaj veliki projekat konačno počinje da se radi, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić

On je istakao da će taj projekat biti rezultat velike zajedničke saradnje Vlade Srbije i Grada Beograda, te da vlada plaća metro, jer grad to ne bi mogao iz svog budžeta.

Tokom ovog meseca, poslanici Narodne skupštine glasaće o Predlogu zakona o metrou i gradskoj železnici, naveo je Vesić.

- To je prvi put da će Srbija zakonom urediti postojanje metroa. Tako će se steći svi uslovi za početak gradnje metroa, 'Ešis' ubrzano projektuje i pred potpisivanjem smo ugovora za projektovanje druge linije i za idejno rešenje treće linije - rekao je Vesić, najavljujući da predstoje ugovori i sa 'Alstomom' i 'Power China'".

Foto: Instagram/mali_sinisa

Istovremeno, različiti vagoni biće stavljeni na glasanje.

- "Šou rum" će biti u centru grada, gde će moći da se vide detalji u vezi sa budućim metroom. Najvažnije je da počinjemo da radimo istražne bušotine u centru grada. Velik deo toga već je urađen na trasi prve linije, a sada ulazimo u centar, recimo od Trga republike pa nadalje. Od toga zavisi kakva će "krtica" za izgradnju metroa biti nabavljena. Na trasi metroa, posebno oko samih stanica, radimo registar rizika. Zavod za veštačenje obilazi svaku zgradu i utvrđuje stanje, a za zaštićene zgrade to čini Zavod za zaštitu spomenika. Od toga zavisi kakve ćemo mere zaštite preduzeti prilikom izgradnje metroa, što se inače radi svuda u svetu - istakao je Vesić.

Prva linija, podsetio je Vesić, planirano je da bude završena 2028, a druga 2030. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Đorđe

pre 2 godine

Veliki projekti autobuske i železničke stanice nisu ni blizu završetka, a već se govori o novom megalomanskom projektu ?! I to baš pred izbore??

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set