• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.06.2021

15:58

Izgradnjom 25 vrtića neće više biti liste čekanja! Vesić o novostima u Beogradu, subvencijama i tenderima

Beograd.rs

Beograd

Izgradnjom 25 vrtića neće više biti liste čekanja! Vesić o novostima u Beogradu, subvencijama i tenderima

Podeli vest

Grad Beograd će u julu raspisati tender za prvih 2.000 subvencije za bicikle, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić

- Želimo da stimulišemo domaću proizvodnju, ali ćemo taj program dodatno i proširiti. Na jesen raspisujemo tender i za javne bicikle, za 150 stanica sa po 10 bicikala, a državi smo predložili i neke izmene zakona kako bi se stimulisao biciklistički saobraćaj - rekao je Vesić.

Dodao je da se nadležni trude se da biciklistički i pešački saobraćaj dobiju prednost u odnosu na automobilski.

Prema njegovim rečima, tu će nam mnogo pomoći i metro koji će nam omogućiti da budemo mnogo oštriji u merama.

Grad trenutno završava ili gradi osam vrtića

Vestić je gostujući na RTS podsetio da je 2012. godine oko 17.000 dece čekalo na mesto u vrtiću, a danas oko 1.000.

- U međuvremenu smo izjednačili decu koja idu u privatne vrtiće, Grad je obezbedio subvencije za njih, što ranije nije bio slučaj, sa druge strane gradimo vrtiće. Grad trenutno završava ili gradi osam vrtića - rekao je on.

Vrtić u Miloja Zakića na Čukarici će biti gotov u septembru, vrtić u Patrijarha Pavla je završen, u Novogradskoj je pri kraju, dva na Novom Beogradu počinju da se grade, u Kursulinoj se završava za mesec-dva, a jedan u Surčinu je već završen, rekao je on.

Raspisujemo tendere i do kraja godine počinjemo da gradimo vrtiće u Braće Jerković, Mirijevu, Borči, Miljakovcu 3, Mladenovcu, Sremčici, i Stepojevcu.

U narednim mesecima biće raspisan tender za izgradnju još 10 vrtića u narednoj godini i sa tih 25 vrtića u Beogradu više neće biti dece na listi čekanja, rekao je Vesić.

Raspisan tender za kupovinu novih sto zglobnih autobusa

Govoreći o gradskom saobraćaju, Vesić je podsetio da je juče raspisan tender za kupovinu novih sto zglobnih autobusa.

- Radi se o autobusima na gas jer smo prošle godine doneli odluku da nijedno vozilo ne sme da bude na dizel već to moraju biti ekološki prihvatlhiva vozila - rekao je on.

Svake godine u narednih pet godina kupovaćemo po sto vozila na gas, u međuvremenu širimo tramvajsku mrežu sa novih 50 kilometara, krenućemo i u obnovu tramvaja, a u novembru počinjemo da gradimo metro.

Prva linija proradiće 2028. godine, a druga 2030. godine, rekao je Vesić i dodao da 2030. godine nijedno vozilo u gradskom prevozu neće više biti na dizel već će sva biti ekološki prihvatljiva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set