• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

31.07.2021

16:45

NOVA NOVČANA POMOĆ DRŽAVE! Roditeljima u Beogradu biće uplaćeno 6.000 dinara, USKORO POČINJE PRIJAVA!

Pixabay/Tanjug

Beograd

NOVA NOVČANA POMOĆ DRŽAVE! Roditeljima u Beogradu biće uplaćeno 6.000 dinara, USKORO POČINJE PRIJAVA!

Podeli vest

Roditelji čija deca će od septembra pohađaju prvi i drugi razred osnovne škole moći će od 15. avgusta do 15. septembra da se jave na konkurs Fondacije za mlade talente kako bi im bio uplaćen novac za kupovinu osnovnih udžbenika ili refundirani troškovi ako su knjige već kupili

To je najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Učenici prvog i drugog razreda, otprilike njih oko 34.000, dobiće od Grada besplatne štampane udžbenike za srpski, matematiku, svet oko nas i strani jezik.

Prema rečima Vesića, potrebna je potvrda iz škole da deca pohađaju prvi ili drugi razred i spisak udžbenika, nakon čega će roditeljima na žiro-račun biti uplaćen iznos za četiri osnovna udžbenika. U proseku će im biti isplaćeno oko 6.000 dinara u zavisnosti od izdavača. Iz gradske kase će za te namene biti izdvojeno 190 miliona dinara iliti nešto više od milion i po evra.

Kako je već najavljeno, Grad će kupiti i 67.592 tablet računara za učenike od trećeg do šestog razreda, a od 15. avgusta će škole početi da obaveštavaju roditelje o njihovom preuzimanju. Roditelji će ih zadužiti na tri godine, a po isteku ovog roka, biće im poklonjeni. Grad je platio osiguranje za sve tri godine tako da su osigurani od padanja, razbijanja, lomljenja, krađa... Ako se desi nešto roditelji neće snositi troškove.

- Tableti će biti zaključani od 22 do 6 sati ujutro, a đaci će moći da ih koriste samo za edukativne sajtove koji se nalaze na beloj listi Ministarstva prosvete. Svaki tablet će imati karticu za besplatni interenet nezavisno da li ga roditelji u kući imaju ili ne. To će rešiti mnoge probleme sa kojima su se suočavali tokom onlajn nastave. Podešeni su da budu sredstvo za učenje, a ne za zabavu, tako da neće moći da se koriste za društvene mreže - rekao je Vesić.

Uređaji su teški 305 grama i imaju 32 gigabajta memorije. Za te namene će biti izdvojeno oko 5,5 miliona evra, a Grad će "Telekomu" isplatiti novac u roku od tri godine.

- Da bi mogli da rade na digitalnim udžbenicima Grad nabavlja 6.752 laptop računara za učitelje i nastavnike koji predaju deci od trećeg do šestog razreda. Očekujemo da ćemo računare imati do 1. septembra, možda ne celu količinu, jer ih je teško nabaviti, a prosečna vrednost iznosi od 600 do 800 evra - navodi Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 2 godine

Dali je Beograd Srbija. To zaista nema smisla. Mislim da i ostatak Srbije utice i doprinosi razvoju Beograda. Jeste glavni grad ali nije mezimče. Mene licno to ne dotice ali nije posteno postovani Predsednice Vucicu. Bravo za veliki rad i ogromne uspehe. Tako i nastavite. Ako nema za celu Srbiju nemora i za najbogatiji grad. Neka ti neko prenese, verujem da ogromna vecina tako misli. To su zuti zapoceli radi glasova a Vi nastavili. Nemojte to raditi. Jeste Vesic veliki radnik ali jos ima ostatak žutih manira.

Klipan

pre 2 godine

To je diskriminacija dece van Beograda. Deca iz BG dobijaju tablete, novac a ostatak Srbije ništa...Pa dokle više sve za Beograd, vidi se da je sve pred izbore..

sledeća vest

Izbori 2024

Da li će tajkunska opozicija i danas divljati i praviti cirkus? Nastavlja se rasprava o izboru predsednika parlamenta! Uživo
Izbori 2024

Da li će tajkunska opozicija i danas divljati i praviti cirkus? Nastavlja se rasprava o izboru predsednika parlamenta!

U Skupštini Srbije danas se nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić. Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

19.03.2024

09:59

Vesti

Analiza publiciste Nikole Milovančeva ogolila pravu istinu: Vojvođanin poštuje svog suseda i njegovu veru!
Politika

Analiza publiciste Nikole Milovančeva ogolila pravu istinu: Vojvođanin poštuje svog suseda i njegovu veru!

Veliki deo javnosti su iznenadili objavljeni dubrovački istupi Dinka Gruhonjića, vanrednog profesora novosadskog univerziteta, koji su odisali neskrivenom mržnjom prema državi u kojoj se, došavši iz druge sredine, našao i nalazi svoje uhljebljenije, kao i patološkom mržnjom prema većinskom narodu u toj državi, i prema Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi. Možda toga iznenađenja ne bi bilo, da je naša javnost, na neke ranije izjave istog kreatora (ili zvučnika?), reagovala oštrije i kazala: dosta je sada, prešao si meru, ako ti ne valja ovde – put pod noge, tamo odakle si došao ili bilo gde drugde!

19.03.2024

09:45

TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!
Live TV

Putin pokidao na izbore, a Makron na "aparatima"! Nema više lažnih pregovora i takozvanih primirja sa Rusijom!

Francuska je primila znanju rezultate predsedničkih izbora u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Francuske. Prema oceni francuskog diplomatskog resora, izbori su protekli s nizom neregularnosti, a Pariz je izrazio žaljenje zbog odsustva posmatračke komisije OEBS-a. Ministarstvo inostranih poslova Francuske je navelo da "nikada ne priznaje" rezultate izbora u Rusiji. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su književnici dr Radovan Kalabić i Igor Ivanović.

19.03.2024

10:00

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!
Live TV

U narednih pet godina Putin će promeniti svet? Srbija treba da oseća olakšanje zbog ove pobede!

Pobeda Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji je ubedljiva. Kako pokazuju podaci centralne izborne komisije, on je dobio 58 miliona glasova, što je najveća cifra glasanja od 1991. godine. Stari novi predsednik Rusije nije krio zadovoljstvo zbog izbornog rezultata, ali je glavno pitanje: šta će Putinova pobeda doneti svetu! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Marko Miškeljin iz Centra za društvenu stabilnost, advokat Branko Pavlović i potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta.

19.03.2024

09:39

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set