• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Beograd.rs

21.08.2021

14:43

Smanjenje zagađenja vazduha! Grad Beograd kupio 100 zglobnih autobusa sa pogonom na komprimovani gas

Beonfo.rs

Beograd

Smanjenje zagađenja vazduha! Grad Beograd kupio 100 zglobnih autobusa sa pogonom na komprimovani gas

Podeli vest

Ovakva odluka doneta je sa ciljem očuvanja životne sredine, a u skladu sa usvojene „43 mere grada Beograda za smanjenje aerozagađenja” po kojima 2030. godine u voznom parku glavnog gradskog prevoznika neće više biti vozila s pogonom na fosilna goriva

-JKP GSP „Beograd” objavilo je dana 28. juna na Portalu javnih nabavki javni poziv za javnu nabavku dobara: Kupovina novih zglobnih autobusa putem finansijskog lizinga, VND-92/21. Konkursna dokumentacija je pripremljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama (Službeni glasnik RS 91/19) i Pravilnikom o sadržini konkursne dokumentacije u postupcima javnih nabavki (Službeni glasnik RS 21/21) - navodi se u saopštenju JKP GSP "Beograd".

Specifikacijom nabavke predviđena je kupovina sto novih zglobnih autobusa putem finansijskog lizinga sa pogonom na komprimovani prirodni gas, garantnim periodom od tri godine i uključenim kompletnim servisiranjem i održavanjem vozila u tom periodu.

- GSP „Beograd” se opredelio za način finansiranja putem finansijskog lizinga sagledavajući ekološke pogodnosti vezane za projekat tzv. „zelene linije” na osnovu koje posle puštanja u saobraćaj ovih autobusa i isključenja starih dizel autobusa ostvarujemo pravo na povraćaj dela investicije u visini od 10 odsto ili tri miliona evra. Taj novac preduzeće ima nameru da iskoristi za kupovinu novih električnih autobusa kojih sada imamo 15 - dodaju.

Istorijski korak ka čistijem vazduhu u Beogradu


- Kupovina vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas u javni gradski prevoz putnika u gradu Beogradu dešava se prvi put u istoriji ovog preduzeća. GSP je doneo odluku da kupimo zglobne autobuse sa pogonom na prirodni komprimovani gas, koji su skuplji od dizel autobusa na osnovu usvojene „43 mere grada Beograda za smanjenje aerozagađenja” koje podrazumevaju da Grad Beograd i gradska preduzeća ne kupuju vozila sa pogonom na fosilna goriva već samo ona koja se pokreću na komprimovani prirodni gas, vodonik kao i elektro i hibridna vozila - kažu u saopštenju iz ovog preduzeća i objašnjavaju da je Odluka da kupe ovu vrstu vozila zasnovana i na Planu kvaliteta vazduha na teritoriji grada Beograda, kao i da se njome ostvaruju znatni efekti u zaštiti životne sredine. Prema planu osnivača preduzeća, Skupštine grada Beograda, u narednih pet godina planirana je nabavka još 500 ekoloških autobusa tako da u voznom parku glavnog gradskog prevoznika 2030. godine, kada proradi druga linija metroa, više neće biti vozila s pogonom na fosilna goriva.  

- JKP GSP „Beograd” je javnu nabavku sproveo u otvorenom postupku poštujući sva načela javnih nabavki, tako što je obezbedio konkurenciju, jednak položaj privrednim subjektima, transparentnost i proporcionalnost postupka bez diskriminacije i postupao na ekonomičan i efikasan način. U toku trajanja postupka, zainteresovani privredni subjekti su postavljali pitanja u vezi javne nabavke, a svi odgovori su objavljeni na Portalu javnih nabavki u skladu sa zakonskim rokovima - dodaju u saopštenju.

Samo jedna ponuda ispunjavala uslove za razmatranje


Dana 9. avgusta godine u 10 časova izvršeno je otvaranje ponuda i putem Portala za javne nabavke pristigle su dve ponude:
1. Zajednička ponuda: Unicredit Leasing Srbija doo Beograd, S-leasing doo Beograd i M.P.N. Promet doo Beograd – ukupna vrednost ponude 34.233.999 EUR
2. Solaris Bus&Coach Owińska – ukupna vrednost ponude 33.040.000,00 RSD

- Nakon pregleda i ocene dostavljene dokumentacije u ponudama, ponuda dostavljena od strane grupe ponuđača: Unicredit Leasing Srbija doo Beograd, S-leasing doo Beograd i M.P.N. Promet doo Beograd je ocenjena kao odgovarajuća i prihvatljiva, dok je ponuda ponuđača Solaris Bus&Coach Owińska ocenjena odbačena kao neprihvatljiva jer nije isupnjavala formalne uslove da bi se finansijska ponuda uopšte razmatrala. Na osnovu primene kriterijuma za dodelu ugovora, Ugovor je dodeljen grupi ponuđača: Unicredit Leasing Srbija doo Beograd, S-leasing doo Beograd i M.P.N. Promet doo Beograd - saopštavaju iz JKP GSP "Beograd".

Ukupna vrednost ugovora za 100 vozila koja se ugovara iznosi 34.233.999 evra. Vrednost jednog vozila iznosi 342.339,99 evra, od čega je cena vozila 279.500 evra, lizing naknada 38.239,33 evra i cena kompletnog servisiranja i održavanja vozila u periodu od tri godine 24.600 evra. Od vrednosti ovog ugovora JKP GSP „Beograd” ostvaruje povrat od 10 odsto na osnovu „zelene linije” finansijskog lizinga, pa je ukupna cena deset odsto niža.

- Nabavka novih 100 autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas igra važnu ulogu u poboljšanju kvaliteta vazduha i kvaliteta života graćana Beograda. Ova odluka je doneta u skladu sa programima i planovima o zaštiti životne sredine i povećanju atraktivnosti javnog prevoza u gradu, sa ciljem unapređenja ekološke mobilnosti i smanjenja gužvi na ulicama Beograda - navedeno je u saopštenju iz ovog preduzeća. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vodič o pogodnostima koje Beogradska kartica pruža građanima! Evo koliko košta i šta će sve biti BESPLATNO I JEFTINIJE! Foto
Beograd

Vodič o pogodnostima koje Beogradska kartica pruža građanima! Evo koliko košta i šta će sve biti BESPLATNO I JEFTINIJE! Foto

Svi sugrađani, uključujući i penzionere, koji od prošle srede za prevoz u javnim gradskim vozilima koriste novu personalizovanu "Beogradsku karticu" sa kupljenom mesečnom kartom za tekući mesec, već danas mogu da za samo jedan dinar koriste termine za plivanje na zatvorenim bazenima gradskih centara. Pored toga, njima je obezbeđen i popust za ulazak u zoološki vrt, gde je redovna cena karte 550 dinara, a uz personalizovanu "Beogradsku karticu" cena će biti 350 dinara

13.07.2021

07:04

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set