• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

07.09.2021

12:31

BEOGRADSKI ZOO VRT DOBIO PRINOVU! Mama Julka donela na svet bebu nilskog konja i ne odvaja se od nje

printscreen

Beograd

BEOGRADSKI ZOO VRT DOBIO PRINOVU! Mama Julka donela na svet bebu nilskog konja i ne odvaja se od nje

Podeli vest

Beogradski zoološki vrt postao je bogatiji za još jednog člana - bebu nilskog konja

U beogradskom zoo-vrtu je mladunče ove egzotične životinje stiglo na svet 13. avgusta, ali se još uvek ne zna da li je u pitanju dečak ili devojčica, kao ni težina mladunčeta, jer mama Julka ljubomorno čuva svoje mezimče kako od publike, tako i od zaposlenih.

Neophodno je da veterinati pregledaju bebu nilskog konja, kako bi mogla da dobije ime. Kristijan Ovari, biolog zoo-vrta, kaže da je sve u najbolje redu i da će mamu i bebu pustiti da uživaju što duže mogu. 

 

 

Tata izmešten zbog ljubomore

- Kupaju se, sunčaju, beba sisa - priča Ovari za naš list - Tatu smo morali da izmestimo, kako ne bi bio ljubomoran što je ženkina pažnja usmerena ka mladunčetu. On nikada nije bio agresivan, ali to je mera predostrožnosti, uskoro će sve troje biti zajedno.

Ženka nilskog konja provede oko 290 dana u drugom stanju, a porađaj se obavlja u vodi, tako da novorođenče, koje bude teško oko 50 kilograma, praktično odmah zna da pliva.

Biolog Ovari nam otkriva da nilski konji, iako u prvi mah liče na svinje, nemaju baš nikakve veze sa njima.

Najbliži rođaci kitova i delfina

- Oni spadaju u veliku grupu papkara i najbliži su rođaci kitovima i delfinima, od kojih su se odvojili pre oko 55 miliona godina. Žive u priobalnom pojasu, biljojedi su i spadaju u ranjive vrste. Prosečna težina mužjaka je oko 1.500, a ženke 1.300 kilograma. Oni su osnov trofičkog lanca, unose mnogo biomase u vodu, koju posle jede razna riba i tako oplemenjuju vodeni prostor i pomažu drugim životinjama da dođu do hrane.

Foto: Printscreen You Tube

Iako su biljojedi, nilski konji spadaju u jednu od najopasnijih životinjskih vrsta. Naš sagovornik kaže da nilski konji u Africi ubiju više ljudi godišnje nego ajkule u celom svetu.

Takođe, u divljini ih je sve manje jer su na meti lovaca, koji ih ubijaju zbog kljova, čija cena je u rangu sa slonovom kosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set