• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Beograd.rs

11.09.2021

11:34

VESIĆ NA ČIŠĆENJU DIVLJE DEPONIJE! Plan je da se ove godine odnese 8.000 kubika otpada sa različitih lokacija

Beoinfo

Beograd

VESIĆ NA ČIŠĆENJU DIVLJE DEPONIJE! Plan je da se ove godine odnese 8.000 kubika otpada sa različitih lokacija

Podeli vest

Svakog vikenda čiste se divlje deponije u Beogradu a u današnju akciju u Krnjači uključio se i zamenik gradonačelnika Goran Vesić zajedno sa predstavnicima Sekretarijata za zaštitu životne sredine i radnicima JKP Gradska čistoća, koji je apelovao na podizanje svesti građana o značaju očuvanja životne sredine

U akciji je učestvovao i sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

Vesić je tom prilikom rekao da se na teritoriji grada Beograda danas čisti šest divljih deponija. 

- Čistićemo i sutra, to radimo svakog vikenda i sa ove divlje deponije u Krnjači, Reva1, odnećemo oko sto kubika građevinskog i komunalnog otpada – rekao je Vesić.

On je podsetio da je planom grada Beograda za 2021. godinu predviđeno da se odnese oko 8.000 kubika otpada sa različitih lokacija. 

- Od 2014. godine mi smo odneli oko 90.000 kubika otpada sa divljih deponija, ali nažalost kad god očistimo neku divlju deponiju ona se ponovo pojavi jer njih stvaramo mi Beograđanke i Beograđani. Zato moramo da radimo više na podizanju svesti građana – naglasio je Vesić.

Foto: Beoinfo


Osim što čistimo deponije mi moramo da poradimo na promeni zakonskih propisa kako divlje deponije više ne bi nastajale, naveo je on. 

- Zato je Grad Beograd predložio izmenu Zakona o planiranju i izgradnji u kome pre dobijanja upotrebne dozvole investitor mora da pokaže dokaz o kretanju građevinskog otpada. Takođe ćemo tražiti izmenu zakona da onima koji kamionima ostavljaju otpad i prave divlje deponije, ti kamioni budu oduzeti – rekao je Vesić.

On je naglasio da je u Beogradu dosta urađeno kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Foto: Beoinfo


- U septembru počinje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu koja pokriva 1,5 miliona ljudi, kroz kineski aranžman radimo dve fabrike za preradu otpadnih voda, u Ostružnici i Obrenovcu. Ostaje nam da uradimo još dve, u Batajnici i Grockoj. Na taj način rešavamo probleme koji se nisu rešavali decenijama - rekao je zamenik gradonačelnika i podsetio da u Savu i Dunav svake godine sipamo količinu fekalija koja je jednaka zapremini 60.000 olimpijskih bazena.

Vesić je rekao da će u oktobru biti raspisan tender za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava, a nedaleko se radi i fabrika za preradu otpadnih voda koja će svu tu kanalizaciju u čistom obliku vraćati u Dunav. 

- Ovo je pravo vreme da rešavamo ove probleme, sada kada smo ekonomski snažni i imamo novca za to. Ovu zemlju smo nasledili i treba da je ostavimo potomcima – rekao je Vesić.

Gradska sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević je rekla da danas ,povodom Svetskog dana čišćenja, i Beograd zajedno sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine i JKP Gradska čistoća učestvuju o ovoj akciji.

- Ovo je javna svojina Grada Beograda i ono što možemo je da sa svojih javnih parcela uklonimo otpad koji se u tom trenutku tu nalazi što nije moguće ukoliko se nalazi na privatnim parcelama. Za čišćenje divljih deponija Grad je u poslednjih šest godina izdvojio iz budžeta blizu 130 miliona dinara – rekla je Vilotijević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BRATSKA POMOĆ! Beograd obnavlja kuće kod Gline
Beograd

BRATSKA POMOĆ! Beograd obnavlja kuće kod Gline

Zamenik gradonačelnika Goran vesić izjavio je danas da će grad Beograd zajedno sa svojim privrednicima obnoviti 34 kuće u selu Majske Poljane u opštini Glina, a da je sa Srpskom pravoslavnom crkvom ranije uputio kontejnere za privremeni smeštaj

10.09.2021

14:02

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane
Politika

Hovenijer o sastanku u Briselu: Očekujemo rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane

Ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer izrazio je očekivanje da će delegacije (tzv.) Kosova i Srbije na današnjem sastanku u Briselu pronaći rešenje za pitanje dinara koje je zadovoljavajuće za obe strane dodajući da Amerika ceni poruke koje šalje zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi u vezi spremnosti da se ponude kompromisna rešenja, prenosi Gazeta ekspres.

18.04.2024

13:52

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set