• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.09.2021

16:56

KOMPANIJE IZ BEOGRADA OBNAVLJAJU 34 KUĆE OŠTEĆENE U ZEMLJOTRESU! Vesić ugostio srpsku decu iz Gline! /FOTO/

Beograd.rs

Beograd

KOMPANIJE IZ BEOGRADA OBNAVLJAJU 34 KUĆE OŠTEĆENE U ZEMLJOTRESU! Vesić ugostio srpsku decu iz Gline! /FOTO/

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ugostio je danas u Starom dvoru srpsku decu iz Gline i naveo da će građevinske kompanije iz Beograda obnoviti 34 kuće koje su oštećene u zemljotresu prošle godine.

Nakon što je 17-oro dece poveo u obilazak Starog dvora, Vesić je održao sastanak sa zamenicom gradonačelnika Grada Glina Brankom Bakšić Mitić, ali i najavio da će deca iz Gline sutra od Grada Beograda na poklon dobiti po tablet.

- Razgovarali smo o tome šta Grad može da učini kako bi se pomoglo srpskom stanovništvu na teritoriji Gline koje je ostalo bez kuća u zemljotresu koji se dogodio krajem prošle godine - preneo je Vesić novinarima nakon sastanka.

Podsetio je da u Glini većina kuća nije obnovljena i da većina ljudi živi u privremenom smeštaju koji su obezbedili Vlada Srbije, Grad Beograd i Vlada Hvatske.

Naveo je da to nisu adekvatni uslovi za stalni život i istakao da je Grad Beograd doneo odluku da obnovi 34 kuće na teritoriji Gline od kojih će, dodao je, najveći deo biti u Majskim poljanama, selu koje je skoro potpuno uništeno.

Foto: Beograd.rs

Vesić je rekao da su naši inženjeri iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju bili na terenu, snimili situaciju, te da će se veoma brzo znati koliko je novca potrebno da se obnovi koja kuća.

Naveo je da, zavisno od situacije, negde treba popraviti krov, a da će se negde raditi potpuno nova montažna kuća i dodao da će, čim bude saznao koliko to košta, pozvati građevinske kompanije iz Beograda da pomognu.

Dodao je da je sa većinom njih već razgovarao, te istakao da će građevinske firme preuzeti obavezu da uplate novac za obnovu jedne kuće, dve, tri...kako ko bude imao mogućnosti.

- Na taj način ćemo obnoviti kuće tim ljudima kako bi mogli da sačekaju zimu u normalnim uslovima, ali i kako bi tamo opstali jer u suprotnom tu neće opstati - rekao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Pojasnio je da će veći deo novca dati građevinske firme, a da će sve što bude nedostajalo dati Grad Beograd.

- U svakom slučaju, nijedna od te 34 porodice neće ostati bez krova nad glavom - podvukao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Podsetio je da je Grad Beograd već pomagao tako što je 31. decembra prošle godine na račun Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve uplatio 100.000 evra od kojih su kupljeni mobilni kontejneri, te da je nakon toga obezbeđeno još 100.000 evra od strane naših kompanija.

- Već smo uložili novac i to ćemo uraditi i sada jer smatramo da je to naša obaveza. Grad Beograd treba da pomaže naše sunarodnike gde su u problemu, a u ovom slučaju jesu i naša obaveza je da učinimo sve da im pomognemo da žive normalnim životom - istakao je Vesić.

Foto: Beograd.rs

Podsetio je da je Grad Beograd izgradio i dve stambene zgrade u Kosovskoj Mitrovici i na taj način pomogao Srbima sa Kosova i Metohije koji su 2004. godine prognani iz svojih kuća.

Zamenica gradonačelnika Grada Gline Branka Bakšić Mitić rekla je da je najvažnije da se ljudima u Glini pomogne da bi tamo ostali da žive, da se ne bi iselili.

Foto: Beograd.rs

Dodala je da su, zahvaljujući privatnim donatorima, porodice sa decom većinom već zbrinuli, navodeći da su im napravili drvene kuće ili kupili montaže ili zelene kuće.

Narodna poslanica zadužena za kontakt sa srpskom zajednicom Sanja Lakić rekla je da mnogi krajevi i danas posle devet meseci od prvog zemljotresa koji je zadesio Petrinju, Glinu, Sisak, Kordun i Baniju, izgledaju baš onako kako je i rekao patrijarh srpski Porfirije - "kao da je srpsku zajednicu, ali i svakog čoveka u Glini, Petrinji i Sisku zadesila biblijska pustoš".

- Nažalost, nakon devet meseci mnoge kuće su ostale bez krovova ili su potpuno urušene, a deca se nalaze na golim livadama. Jako je važno ono što radi Grad Beograd jer im pokazujemo da njihova prestonica, prestonica svih Srba misli na njih, da nisu nevidljivi i da u Srbiji, u Beogradu mogu da pronađu svog prijatelja - istakla je Lakić.

Navela je da će posle obilaska Starog dvora, deca imati prijem u Narodnoj skupštini i posetiti Gardoš kulu, a da će sutra dan provesti sa patrijarhom Porfirijem.


Izbori 2024

Vesti

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set