• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.10.2021

16:52

Grad čini sve da unapredi položaj starih sugrađana

Beonfo.rs

Beograd

Grad čini sve da unapredi položaj starih sugrađana

Podeli vest

Grad čini sve da unapredi položaj najstarijih sugrađana, poručio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na konferenciji povodom Međunarodnog dana starih "Beograd, prijatelj starih, da niko ne ostane sam"

Vesić je, pozivajući se na istraživanje o poboljšanju uslova života za starije u Beogradu, istakao da je 72,4 odsto starijih reklo da je zadovoljno uslugama socijalne zaštite, njih 76 odsto smatra da ih zajednica u kojoj žive poštuje, a 87 odsto koristi javni prevoz.

Dodao je da su rezultati istraživanja o najstarijim sugrađanima, koje su sprovedeni u protekle tri godine, pružili uvid u to kako Grad može da unapredi položaj najstarijih sugrađana.

Foto: Beonfo.rs

Vesić je rekao i da je 42 odsto starijih izrazilo želju da bude više klupa na ulicama kako bi mogli da se odmore na putu ka nekoj lokaciji.

"Pokrenućemo akciju da nam oni predlažu klupe koje bi mogli da postavimo na putu ka pijacama, domovima zdravlja, prema parkovima", rekao je Vesić i dodao da će Grad sa Sekretarijatom za saobraćaj utvrđivati mesto za postavljanje klupa, koje će se ubuduće postavljati i na trotoarima.

On je naveo i da će Grad u narednom periodu dva parka prilagoditi starim građanima, tako što će se praviti klupe sa rukohvatima.

Foto: Beonfo.rs

"Istraživanje pokazuje da preko 40 odsto naših najstarijh sugrađana neku vrstu socijalnog druženja zasniva u parku", rekao je Vesić.

Vesić je istakao da je Međunarodni dan starih vreme kada mora da se govori i o nasilju nad starim osobama i ocenio da mora dodatno da se čini u cilju njihove zaštite.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da u Beogradu živi preko 330.000 građana starijih od 65 godina, a da 400.000 njih čine penzioneri.

Foto: Beonfo.rs

Najavila je da će se u narednom periodu raditi na poboljšanju uslova za najstarije, te da je u planu otvaranje punktova za pomoć u kući, u Surčinu, Barajevu i Grockoj.

"Do kraja godine svi stariji u Beogradu imaće mogućnost za uslugu pomoć u kući", rekla je ona.

Foto: Beonfo.rs

Dodala je da će u toku sledeće godine Grad zajedno sa Sekretarijatom početi izgradnju novog dnevnog boravka, koji će biti namenjen starijim sugrađanjima koji boluju od demencije, te da se radi i na otvaranju klubova za stare.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set