• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

25.10.2021

13:39

Nebojša Bakarec: Rekordni budžet Beograda (rebalans)

printscreen

Beograd

Nebojša Bakarec: Rekordni budžet Beograda (rebalans)

Podeli vest

Imao sam čast da na sednici Skupštine grada Beograda (25.10.2021.), glasam za rekordni budžet grada

Svako normalan bio bi fasciniran rekordno visokim budžetima Beograda. Visok budžet znači bolji život građana. Umesto na sednici, Đilas i njegovi neradnici su protestovali protiv budžeta ispred zgrade!?! Predloženi rebalans, kao i budžet Beograda, je razvojan, predviđa obimna ulaganja u infrastrukturu i ima jaku socijalnu komponentu.

Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o utvrđivanju obima sredstava za 2021. godinu ukupan obim javne potrošnje budžeta grada i budžeta gradskih opština za 2021. godinu planiran je u iznosu od 150.024.681.652 dinara, pri čemu se na budžet grada odnosi 135.879.429.833 dinara, a na obim budžeta gradskih opština 14.145.251.819 dinara. Ukupna sredstva budžeta grada Beograda ovom odlukom su povećana za 5%.

A kakvi su budžeti u Đilasovo doba bili, svedoči podatak o budžetu Beograda iz 2009. godine. Bio sam na toj sednici, i glasao sam protiv sramotnog Đilasovog rebalansa. Rebalansom od 22. juna 2009., budžet grada Beograda za 2009. godinu, je bio samo 67 milijardi dinara, a sada je 150 milijardi. Đilasov budžet Beograda je bio dva i po puta manji od budžeta Beograda za 2021.!

A u doba dok je bio gradonačelnik, budžeti Đilasovih kompanija, su za razliku od malih budžeta Beograda, bili rekordno veliki. U КRIК-ovoj bazi imovine političara Dragana Đilasa stoji još od 2018. da samo nekretnine Dragana Đilasa vrede 24.375.347 € (1.649 m2). Portal „КRIК“ je 2018. godine, utvrdio da je Đilas imao i ofšor firme. Otkriveno je da je Đilas dok je bio na vlasti „zaradio“ 619 miliona evra i otkriveno je da na tajnim računima Đilas ima 68 miliona dolara, u 17 država, na 53 računa. A odakle Đilasu ovih 68 miliona dolara i onih 619 miliona evra koje je „zaradio“ dok je bio gradonačelnik? Osnovano se sumnja da taj novac jednim delom potiče iz budžeta grada.

Da je Đilas upleten u niz „mutnih“ poslova, svedoči to da je ogroman broj njegovih saradnika iz doba dok je bio gradonačelnik, njih 54, hapšen pod optužbama da su oštetili budžet grada Beograda. Mnogi od tih ljudi su sada funkcioneri njegove stranke, rade u „Multikomu“ ili dobijaju „pozajmice“ od Đilasa. Aleksandar Bijelić, bivši Đilasov gradski Menadžer, hapšen je zajedno sa još osam lica zbog sumnje da su u toku rekonstrukcije Bulevara Кralja Aleksandra, zloupotrebom položaja, oštetili budžet Beograda za 6 miliona evra. Optužnica je potvrđena pre neki dan. Bijelić je 2019. dobio „pozajmicu“ od Đilasa u iznosu od 35.800.000 dinara, što je više od 300.000 evra! Neverovatno!

Posebno ukazujem na to da Rebalans budžeta Beograda predviđa povećanje davanja po osnovu prava iz socijalnog osiguranja i naknade za socijalnu zaštitu, u iznosu od 1.340.989.913 dinara, odnosno za 18,6%. Uvećanje se najvećim delom odnosi na finansiranje dela ekonomske cene boravka dece u vrtićima. Veoma je značajno to što se Rebalans budžeta Beograda u najvećem delu odnosi na uvećana sredstva za izvođenje radova na izgradnji nasipa i kolektora 3 i 4 za potrebe metro sistema (1.800.000.000 din.), za radove na pružnom prelazu u Batajnici (258.077.426 din.), i za projekte za izradu tehničke dokumentacije za drugu fazu linije 1 i za liniju 2 beogradskog metroa (520.000.000 din.). Za urbanizam i prostorno planiranje, su opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 9.273.640.373 dinara, odnosno sa uvećanjem od 14,4% (1.163.935.405 dinara).

Ova sredstva se najvećim delom odnose na nabavke i opremanja građevinskog zemljišta za realizaciju kapitalnih projekata: kompleks buduće autobuske i železničke stanice u bloku 42 u Novom Beogradu, Fabrika vakcina, Metro sistem i drugo. Fenomenalno. Inače, narednu sednicu Skupštine, grad Beograd će u celosti posvetiti odlukama koje se tiču gradnje Beogradskog metroa.
A kad pominjem građevinsko zemljište u vezi realizacije kapitalnih projekata, Đilas i žuti „geniji“ iz DS, su od 2004. do 2011. oštetili Direkciju za gradsko građevinsko zemljište, jer su dozvolili da investitori ne plaćaju naknade za zemljište. To je odgovor na pitanje kako se odlivao novac iz budžeta – samo po ovom osnovu grad Beograd je oštećen, tokom sedam godina, za 292 miliona evra, odnosno gotovo 42 miliona evra godišnje.

Danas gotovo sva gradska preduzeća imaju profit, koja se odlukama Skupštine raspodeljuje. U Đilasovo doba sva gradska preduzeća su imala ogromne gubitke, ali su Đilasove kompanije imale ogromne profite. Đilasove kompanije su profite imale samo dok je Đilas bio vlast (od 2004. do 2013.). Zbog toga postoji osnovana sumnja da je taj profit u tih deset godina stečen zahvaljujući trgovini uticajem i trostrukim funkcijama (kompanije, stranka, država). To pokazuju zvanični podaci i dragoceni izveštaj Verice Barać. Кada je Đilas prestao da bude vlast, njegov „Multikom“ je za šest godina, od 2015. do 2020, zabeležio neto gubitak u ukupnom iznosu od čak 6.422.243 evra! Najgore je bilo 2018. godine, koju je „Multikom“ završio sa minusom od skoro 4,6 miliona evra. Neto gubitak 2019. bio je oko 850.000 evra, a 2020. godine skoro 740.000 evra. Sve ovo je jasan dokaz da Đilas zaista ima onoliki novac na tajnim računima - 68 miliona dolara, u 17 država, na 53 računa – inače, odakle novac za Đilasove pozajmice? I sve je ovo u direktnoj vezi sa budžetima grada Beograda.

Veoma je značajno to što se novi rebalans budžeta Beograda odnosi i na uvećana sredstva za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovno obrazovanje i vaspitanje i srednje obrazovanje i vaspitanje, za koje su opredeljena sredstva u ukupnom iznosu od 27.117.247.976 dinara. Jako je dobro što su i beogradske opštine dobile povećana sredstva u ukupnom iznosu od 16.960.865.218 dinara, odnosno sa uvećanjem od 3,5% (za 573.243.267 dinara).

Finansije grada Beograda poznaju instituciju pozajmice. Tu instituciju poznaju i Dragan Đilas i njegova kompanija „Multikom“. Pre desetak dana, cenjeni list „Informer“ otkrio je da je Đilas u poslednjih 5 godina (2018.,2019.,2020. nešto manje u 2016. i 2017.) potplatio svoje „saradnike“ (zaposlene, novinare, analitičare) sa 202 miliona dinara tj. sa 1,7 miliona evra „pozajmica“!!! Poseban kuriozitet predstavljaju podaci da gotovo svi glavni funkcioneri Đilasove stranke, istovremeno rade u njegovoj kompaniji „Multikom“. Uz to neki od njih dobijaju ogromne fiktivne pozajmice od Đilasa. U Đilasovoj kompaniji „Multikom" rade: Marinika Tepić, potpredsednica SSP, Aleksandar Bijelić-bivši Đilasov Gradski menadžer (dobio pozajmicu od 300.000 evra), bivši direktor BIA Saša Vukadinović (dobio i „pozajmicu“), funkcioneri SSP- Ana Stevanović, Tatjana Pašić-bivša Đilasova zamenica gradonačelnika, Ljuban Panić, Dušan Nikezić, sin Zvonimira Nikezića (dobio „pozajmicu“).

U „Multikomu“ radi i Branko Janković, bivši direktor Agencije za javne nabavke u periodu kada je gradonačelnik Beograda bio Dragan Đilas. Janković je pre dve godine uhvaćen (02.02.2020.) kako na jednoj benzinskoj pumpi krade. Otkriveno je da Đilasove pozajmice nisu vraćene. To znači da prema poreskim zakonima, ako se utvrdi da pozajmica nije vraćena, ona se tretira kao prihod na koji moraju da se plate svi pripadajući porezi. Institut pozajmice ne sme da bude zloupotrebljen da bi se preko njega izbegavao porez. Sa druge strane od 2013.  sve finansije Grada Beograda, su u odličnom stanju, radi se na zakonit način, budžeti su transparentni. Dušan Radović , kao da je na Đilasa mislio kada je pre mnogo decenija napisao, parafraziraću - Malo para kvari telo, a mnogo para kvari dušu. Đilas je na velikoj muci. U čemu da Đilas čuva dušu ako pokvari telo? Šta da Đilas čuva u zdravom telu ako ostane bez duše?


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sveti velikomučenik Koluvija J

pre 2 godine

Нађи бре неки поштен посао, и престани више да узалуд трошиш народне паре НЕСПОСОБНИ ПАРАЗИТУ.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set