• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.11.2021

15:40

Ni u drugim gradovima sveta metro ne prolazi kroz svako naselje!

Informer

Beograd

Ni u drugim gradovima sveta metro ne prolazi kroz svako naselje!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da razume da ne mogu svi da budu zadovoljni jer metro ne može da dođe do svakog naselja, ali i dodao da ni u drugim gradovima sveta metro ne prolazi kroz svako naselje

- Ne dolazi do svakog naselja ni u Londonu, ni u Beču, ni u Moskvi... zato postoje drugi vidovi prevoza - rekao je Vesić i podsetio da je planom generalne regulacije šinskih sistema, koji će uskoro biti pred gradskim odbornicima, osim izgradnje metroa, predviđeno proširenje BG voza i tramvajske mreže.

Taj plan, naveo je Vesić, biće usvojen na sednici Skupštine grada koja će biti održana 8. novembra.

Odgovarajući na pitanja novinara, nakon potpisivanja ugovornog sporazuma za projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju, Vesić je podsetio da su zakonom, prilikom usvajanja urbanističkih planova, predviđene dve javne rasprave - prilikom javnog uvida i generalnog uvida.

Te javne rasprave, dodao je, služe kako bi svi koji su zainteresovani dali svoje primedbe, kako bi se sučeljavali argumenti i izabralo najbolje rešenje.

Podsetio je da su, kada je u pitanju plan generalne regulacije šinskih sistema, neki od predloga usvojeni.

- Usvojeni su neki od predloga od strane planske komisije koja je stručna, nije birana po bilo kakvoj partijskoj liniji, već je čine arhitekte i drugi stručnjaci, kao i od strane Urbanističkog zavoda koji je naša najreferentnija institucija kada je u pitanju urbanizam, ako se izuzme Arhitektonski fakultet - rekao je Vesić.

Naveo je da mu je žao što se u javnosti, kada je reč o planu generalne regulacije šinskih sistema, priča samo o metrou jer, ponovio je, taj plan predviđa i proširenje BG voza i tramvajske mreže.

Podsetio je su u javnoj raspravi o tom planu učestvovali i predstavnici Građevinskog fakulteta čije primedbe nisu usvojene.

- Njihovi argumenti nisu prihvaćeni od strane drugih stručnjaka, ostali su u manjini. Žao mi je što su doneli odluku da ne učestvuju u ovako velikom i istorijskom projektu, jer ovo je veliki projekat za sve institucije u Srbiji. Ovo je velika prilika za sve naše fakultete - Ekonomski, Arhitektonski, Saobraćajni, Građevinski... da učestvuju u ovom projektu, to su reference koje mogu da im pomognu da u svetu dobijaju slične poslove - rekao je Vesić.

Kako je dodao, to što su ostali u manjini ne znači da im vrata nisu otvorena i dodao da uvek mogu da se priključe ovom projektu.

- Prva linija metroa se radi do 2028. godine, druga do 2030. Imaju vremena da promene mišljenje i prihvate učešće u ovom projektu - rekao je Vesić.

Govoreći o tome kakve su reference stranih stručnjaka, kada je u pitanju projekat beogradskog metroa, naveo je da je kompanija "Ežis" učestvovala u više od 60 projekata projektovanja metroa u svetu.

- Pa pogledajte kakve su im reference i koji sve stručnjaci rade za ''Ežis''. Možete da odete i na sajt WSP, velike britanske kompanije koja je takođe učestvovala u projektovanju nekoliko desetina metroa širom sveta - rekao je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set