• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.11.2021

13:57

Svaka smrt u saobraćaju mogla je biti izbegnuta! ZALAŽEM SE ZA OŠTRIJU KAZNENU POLITIKU!

Tanjug

Beograd

Svaka smrt u saobraćaju mogla je biti izbegnuta! ZALAŽEM SE ZA OŠTRIJU KAZNENU POLITIKU!

Podeli vest

Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obelezen je danas na Trgu republike u Beogradu prigodnim programom, nakon kojeg su u nebo simbolično puštena 492 bela balona u znak sećanja na isto toliko poginulih u saobraćaju prošle godine u našoj zemlji

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rekao je da to Ministarstvo čini sve što je u skladu sa zakonom kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća, ali da je to sve ništa ukoliko svako od nas kao učesnik u saobraćaju ne vodi računa.

Kako je dodao, nema opravdanja da se juri, da se ne poštuju propisi, ne uspori pored škole...

- Da se Ministarstvo unutrašnjih poslova pita, svakoj pijanoj i drogiranoj budali bilo bi suđeno za pokušaj ubistva kada ga uhvatimo pijanog ili drogiranog za volanom. To što nije ubio, to je samo splet srećnih okolnosti - istakao je Vulin.

On smatra da bi kaznena politika trebalo da bude značajno pooštrena.

- To možda neće spasiti svaki život u saobraćaju, ali će bar koliko toliko dati satisfakciju porodicama onih koje su ubili - dodao je Vulin.

Foto: Tanjug

Direktor agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić je rekao da je 90-ih godina u Srbiji u saobraćajnim nesrećama godišnje stradalo oko 2.000 ljudi, a da sada na godisnjem nivou strada 500 ljudi, te precizirao da su prošle godine u našoj zemlji u saobraćaju poginule 492 osobe.

Kako je dodao, prošle godine nam je stradalo 13 dece, a ove godine je do sad poginulo devetoro dece.

Pešić je dodao da je za prvih 10 meseci prošle godine poginulo 89 mladih, a ove godine 75.

Ukazao je da problem stradanja u saobraćaju nije samo problem pojedinca, niti države, već globalni problem.

On je podsetio da su Ujedinjene nacije 2005. godine donele rezoluciju kojom je treća nedelja u novembru proglašena za Svetski dan na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Strategiju o bezbednosti u saobraćaju

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić podsetio je da je grad Beograd pre nekoliko godina usvojio strategiju o bezbednosti u saobraćaju.

- Na osnovu te strategije, analizom podataka vidimo da je za oko 30 odsto smanjen broj nesreća i stradalih u saobraćaju u periodu posle usvajanja te strategije - rekao je Radojčić.

Foto: Tanjug



Kako je rekao, cilj je da se do 2025. godine za još 30 odsto smanji broj i nesreća i žrtava u saobraćaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
perapeki123

pre 2 godine

E moj ministre,poslao sam nekoliko puta predlog za garantovano smanjenje broja lakših i težih prekršaja u saobraćaju ali gospodin Rebić ne reaguje!Pod hitno ga smeniti pa da započnemo saradnju,smanjimo drastično broj udesa i spasimo ljudske živote!! I jedno pitanje za policiju,veštake,advokate,sudije,tužioce,rodbinu ,koliko vredi ljudski život izgubljen u udesu u saobraćaju izazvan od pijanog,nasilničkog,drogiranog,bahatog vozača????

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set