• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.11.2021

07:48

ISTORIJSKI DAN KOJI SU ČEKALE GENERACIJE! Počinju radovi na izgradnji beogradskog metroa!

Informer DN

Beograd

ISTORIJSKI DAN KOJI SU ČEKALE GENERACIJE! Počinju radovi na izgradnji beogradskog metroa!

Podeli vest

Ministar finansija Srbije Siniša Mali saopštio je da je sve spremno da danas zvanično počnu radovi na Makiškom polju, na projektu izgradnje beogradskog metroa.


"Istorijski dan koji su čekale generacije naših građana!", napisao je ministar Mali u nedelju na Instagram nalogu.


"Mnoge vlasti pre nas su imale u planu izgradnju metroa, ali niko nikada ništa konkretno nije uradio po tom pitanju. Mi, sa druge strane, već dugo aktivno radimo na tom kapitalnom projektu koji je od ogromnog, strateškog značaja za Grad Beograd i Republiku Srbiju", istakao je Mali.

 

 


Ukazao je da će metro koji se gradi biti najsavremeniji mogući, potpuno automatizovan, bez mašinovođe.

 

 

Beogradski metro

Kada u potpunosti bude završena, prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometra i imaće 21 stanicu. Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometra i imaće 23 stanica. Njih dve će se ukrštati na Savskom trgu.

Planirano je da prva linija metroa bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine.

Inače, uvođenjem metroa u sistem javnog transporta planirana je reorganizacija postojećih linija javnog gradskog saobraćaja. Trase metroa su usklađivane sa razvojem „Bg voza", a planira se razvoj četiri linije gradske železnice i tri linije prigradske železnice. Tako ćemo imati mnogo zdraviji grad i životnu sredinu, jer ćemo smanjiti broj autobusa i automobila na ulicama.

To znači da ćemo imati jedan integrisan šinski sistem, koji čine metro, tramvaj i BG voz, čime će biti rešeni saobraćajni problemi u Beogradu.

Foto: Beograd.rs

Mali je ukazao da razvoj šinskih sistema u gradu ima dvojaku ulogu - da se poboljša funkcionisanje saobraćajnog sistema, smanji upotreba putničkih automobila, posebno na opterećenim pravcima i da bude generator razvoja pojedinih gradskih pravaca i zona.

Ministar je istakao da je to najveći i jedan od najvažnijih infrastrukturnih, kapitalnih projekata, koji zahteva vreme i strpljenje i da svaka faza, svaki korak koji nas vodi ka metrou moraju biti pažljivo planirani i realizovani.

Izgradnja metroa, koji je deo projekta „Srbija 2025", olakšaće život građanima i doprineti zdravijem načinu prevoza ljudi, a istovremeno će uticati na rast BDP-a Srbije, istakao je ministar Mali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 2 godine

Prvi metro u Beogradu biće ponos svim našim generacijama .

Ivana

pre 2 godine

Ovo je veoma važan dan za Srbiju. Prethodne vlasti su imale u planu izgradnju mteroa, ali su to samo bile prazne priče, sada se stvarno radi.

Momir

pre 2 godine

Ispuni se i ta zelja da se metro gradi u Beogradu, svaka čast!

Ana

pre 2 godine

Investicija od prevelikog znacaja. Dugo smo cekali ! ☺️

Sale

pre 2 godine

Izgradnja metroa ce olaksati zivot gradjana. Sve sto je obecano od strane predsednika, realizuje se, a prethodnici su samo lagali inista nisu uradili.

VladimirU77

pre 2 godine

Cestitam ! Pocetak radova moze da pocne !

Vesna

pre 2 godine

Jedan od najvecih i najznacajnijih projekata. Smatram da su gradjani Srbije dobili dosta toga izgradnjom metroa i da trebaju biti ponosni!

Nena

pre 2 godine

Izgradnja metroa je nešto najbolje što je moglo zemlji da se dogodi

Kaca

pre 2 godine

Zaista je ovo istorijski dan, Srbija ce imati metro kao i sve ostale razvijene zemlje u svetu. Vrednost metroa za jedan grad je nemerljiva.

Simic Dusica

pre 2 godine

Neka je sa srećom početak radova, nek puknu dušmani.

Miki

pre 2 godine

Nazovi lideri opozicije sabotaraju svaki pokušaj vlasti da uradi nešto za dobrobit Srbije. Umesto političkog plana i programa, nazovi opozicionari promovišu nasilje, zato i nemaju podršku gradjana.

Milenko

pre 2 godine

Beograd je godinama cekao da se pocne sa izgradnjom Metroa i to im se sad ostvaruje

Milenko

pre 2 godine

Pocetak izgradnje metroa predstavlja simbol uspeha, bolju i lepsu buducnost za generacije koje dolaze.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set