• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.02.2022

11:52

Vesić: Do kraja naredne nedelje tender za kanalizaciju na levoj obali Dunava

Tanjug/Predrag Mitić

Beograd

Vesić: Do kraja naredne nedelje tender za kanalizaciju na levoj obali Dunava

Podeli vest

Tender za izgradnju osamdeset kilometara kanalizacije na levoj obali Dunava, u Borči i Krnjači, biće raspisan najkasnije do kraja naredne nedelje

Tender za izgradnju osamdeset kilometara kanalizacije na levoj obali Dunava, u Borči i Krnjači, biće raspisan najkasnije do kraja naredne nedelje, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je u redovnoj rubrici na Studiju B "Pitajte Gorana Vesića” podsetio da je ranije raspisan tender za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda, kao i tender za FIDIC inženjera koji će pratiti čitav ovaj posao na levoj obali Dunava. 

Građani leve obale Dunava, više od osamdeset hiljada ljudi, konačno će dobiti kanalizaciju. U okviru tendera, Grad Beograd i Gradska opština Palilula obezbedili su da se o trošku Evropske investicione banke uradi revizioni šaht za svaku kuću, tako da to građane neće koštati ništa. Oni će platiti samo priključak, i to na 60 rata, a za šahtove koje će dobiti besplatno, svaka kuća će uštedeti između 800 i 1.000 evra, koliko to inače košta – precizirao je Vesić. 

Ovo je velika vest za levu obalu Dunava, jer će konačno biti rešen problem koji postoji otkad i samo naselje, ocenio je zamenik gradonačelnika. 

Poslednjih godina uložili smo ogromne napore da obezbedimo novac i uradimo projekte pošto ništa od toga nije bilo. Decenijama smo slušali kako svi obećavaju kanalizaciju u Borči i Krnjači, a ni projekte nisu imali. Kanalizacija na levoj obali Dunava koštaće između 55 i 60 miliona evra, od čega je 35 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke, 16 miliona evra biće donacija Evropske unije, a ostatak iz budžeta Grada Beograda. Želim da zahvalim EU na donaciji i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović na pomoći, jer ovo je najveća evropska donacija data Gradu Beogradu. U pojedinim delovima na levoj obali Dunava već počinjemo da radimo. Reč je o radovima koji se finansiraju iz gradskog budžeta i za koje smo već raspisali tendere i dobili izvođače, tako da nećemo čekati da se završi tender za deo koji plaća EIB da bismo počeli radove – istakao je Vesić. 

Za građane čitave leve obale Dunava značajno je to što je otvoren novi dom zdravlja u Borči, a stari dom se preuređuje u opštinski uslužni centar, te bi do kraja marta trebalo da se završe ti radovi. 

Sve službe koje ima Grad Beograd i Opština Palilula naći će se u tom uslužnom centru, ali i mnoge republičke. Građani leve obale Dunava za preko 90 odsto administrativnih i upravnih poslova neće morati da prelaze most, što je prava decentralizacija. Novim planom generalne regulacije predviđene su lokacije za dve srednje škole, gimnaziju i strukovnu školu, a očekujemo da ćemo u narednih mesec-dva potpisati i ugovor za izgradnju mosta na Adi Huji, koji je jedan od sedam planiranih do 2030. godine – naveo je Vesić. 

Novim planom šinskih sistema predviđeno je da se tramvaj „prebaci” na levu obalu Dunava u okviru 42,6 kilometara proširenja tramvajske mreže, dodao je Vesić. 

Kako je najavio, u narednih mesec dana očekuje se raspisivanje tendera za izgradnju pet bazena, među kojima će jedan biti u Borči, i to pored BSK-a, gde se nalazi veliki prazan prostor od jedanaest hektara. U prvoj fazi biće izgrađeni zatvoren i otvoren bazen, a kasnije i čitav sportski centar s halom. 

Imamo velike planove za levu obalu Dunava. Posebno sam srećan što konačno ti ljudi mogu da osete i da vide da Grad Beograd brine o njima – kazao je Vesić. 

U okviru projekta "Beograd–Zrenjanin” radi se brzi put, a Grad insistira da se uključi i Zrenjaninski put, o čemu se pregovara sa resornim ministarstvom. Plan je da se Zrenjaninski put potpuno uredi, uključujući i podvožnjake i nadvožnjake, kako više ne bi bilo "konflikata” u saobraćaju i kako bi se brže išlo ovim putem, najavio je Goran Vesić.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set