• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo.rs

11.03.2022

12:54

OSTVARENJE VIŠEDECENIJSKOG SNA! OTVOREN INSTITUT "DEDINJE 2"! Evo zašto ga zovu svemirski brod!

Youtube/Alo

Beograd

OSTVARENJE VIŠEDECENIJSKOG SNA! OTVOREN INSTITUT "DEDINJE 2"! Evo zašto ga zovu svemirski brod!

Podeli vest

Konačno je otvoren novi deo Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“. Neki ga zovu „Dedinje 2“, a u pitanju je novi deo dobro poznate, priznate i u svetu visoko cenjene ustanove za lečenje srčanih bolesti

- Ja sam se zaposlila 1997. godine, 25 godina sam ovde i od tada čekam ovaj dan. Kada nas je kao mlade lekare profesor Bojić provodio kroz zgradu, pokazao nam je metalne šipove i prazan prostor oko njih i rekao: „Ovde ćete vi jednog dana raditi“. Sada se konačno nalazimo na tom mestu iznad kojeg je ova moderna i lepa zgrada. Možete da zamislite koliko smo zbog toga zadovoljni - kaže dr Aleksandra Nikolić na početku razgovora.

Hibridna sala - raj za svakog pacijenta

San svih pacijenata koji na jednom mestu žele da saznaju šta im sve fali jeste jedna sala sa lekarima više specijalnosti. Upravo to će sada imati u „Dedinju“.

Foto: Youtube/Alo

- Na primer, ako neko ima nekoliko problema, trebalo bi da ga pregleda više različitih lekara. Mi sada imamo tu salu u kojoj će svi potrebni pregledi biti obavljeni na jednom mestu bez šetanja tog pacijenta koji je već u teškom stanju - objašnjava dr Aleksandra Nikolić.

Kako dodaje, svako ko je bio na Institutu zna koliko je prijemni prostor poliklinike bio skučen. Sada, u novoj zgradi sve će biti udobnije, od tog prvog do svakog sledećeg koraka.

- Nama su do sada neke službe kao što je apoteka, laboratorija i transfuzija bile u jednoj ili dve prostorije. Sada je to potpuno drugačije. Dobijamo potpuno nove, moderno opremljene, komforne prostore koji se odnose na preoperativnu pripremu, operativne sale, poluintenzivnu negu, intenzivnu negu, hibridnu salu... - kaže ona.

Kako dodaje, svi lekari su već obučeni za rad na ovim modernim aparatima jer ih Institut već ima:

- S opremom koju smo do sada imali mi smo radili odlično, a ono što smo sada dobili jeste još novija generacija tih aparata i verujem da će nam to dati još više mogućnosti. Imamo sve ono što nam je nedostajalo. Imali smo jedan EKG ili eho-aparat koje smo morali s jednog na drugi sprat da prebacujemo liftom. Ovde ćemo na svakom nivou imati sve aparate koji su nam potrebni i to je sve vrlo sofisticirana oprema.

Mesto gde uče domaći i svetski stručnjaci

Institut „Dedinje“ uvek pruža ruku svima u smislu edukacije, kaže dr Nikolić, a s tim u vezi je, kako dodaje, i škola ultrazvuka koja je trenutno u toku, a na kojoj se lekari internisti obučavaju za obavljanje ovih specifičnih pregleda.

- Kod nas su na obuke do početka korone dolazile kolege iz celog regiona, a i šire, iz Severne Afrike, dela Azije, iz evropskih zemalja. Mi smo otvoreni jer znamo da je izuzetno važno podeliti znanje. Još važnije nam je što se i naši mladi lekari usavršavaju, i to kroz specifičan mentorski način rada. Svako od mladih lekara je dobio starijeg mentora koji prati i pomaže u daljem radu i usavršavanju.

Poslednje godine pre korone 2019. na Dedinju je urađeno 2.500 operacija na otvorenom srcu. Onda su nastupile 2020. i 2021. godina, kada ih je bilo mnogo manje.

Foto: Youtube/Alo

Tekst potpisa

- Mi smo zahvaljujući radu svih timova u postojećem objektu uspeli da postignemo velike rezultate i u uslovima korone, a naša nada je da u 2022. godini, s obzirom na to da imamo nove sale, bude daleko više operacija. Nadamo se da ćemo sada smanjiti i liste čekanja nastale zbog smanjenog obima rada - zaključuje prof. dr Aleksandra Nikolić.

Foto: Youtube/Alo

Zahvaljujući intervencijama koje obavljaju u „Dedinju“, ljudi se vraćaju normalnim aktivnostima. Zato nije ni čudo što lekare redovno pozivaju pacijenti koji su konačno postali srećni jer se ponovo kreću, voze, igraju se s decom i unucima - jer su ponovo živi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set