• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.03.2022

20:53

MISTERIJA PODZEMNOG GRADA! Koje tajne krije Rimski bunar na Kalemegdanu?

Tanjug/Dragan Kujundžić

Beograd

MISTERIJA PODZEMNOG GRADA! Koje tajne krije Rimski bunar na Kalemegdanu?

Podeli vest

Rimski ili Veliki bunar nalazi se na Kalemegdanu u Gorenjem gradu Tvrđave u blizini spomenika Pobednik

Jedan je od šest podzemnih objekata na Kalemegdanu i danas predstavlja spomenik kulture od velikog značaja. Iza neobične građevine stoji nekoliko neobičnih predanja i zanimljivosti.

Iako ga poznajemo kao Rimski bunar, smatra se da nije izgrađen u doba Rimskog carstva, već tek u XVIII veku. Smatra se da je bunar korišćen za vodosnabdevanje austrijske vojske kada bi došlo do opsade Beogradske tvrđave.

Rimski bunar služio je kao cisterna, voda se sa platoa Gornjeg grada slivala niz tle i punila bunar, a u blizini bunara istraživači nisu pronašli nijedan izvor koji bi ga punio. Do bunara vode dva niza spiralnih stepeništa dubine 51 metar. Posetiocima je dozvoljen silazak do 35 metara dubine.

Foto: printscreen

Prvi spisi o Rimskom bunaru javili su se u XVII veku u putopisima turskog autora Evlija Čelebije kao silos za žito, a u XIX veku kada je potvrđeno da je izgrađen za vreme Rimske imperije, dok je pre toga bio poznat kao Veliki bunar.

Mnogi istraživači i naučnici često su pisali da je reč o ozloglašenoj tamnici. Pronađeni su istorijski dokazi da se izgradnja misterioznog bunara pripisuje Austriji u periodu 1717-1731. godine. Ipak, veliku mističnost bunaru daju brojne legende i narodna predanja. U ovim predanjima narod je izgradnju bunara pripisao Rimljanima, a kroz generacije se taj naziv sačuvao.

Neke legende nas vraćaju u Grčku mitologiju

Postoji legenda da je Rimski bunar zapravo "pupak sveta", gde se ulazilo u podzemni svet ili Had. Druga legenda govori da su legije Zapadnog rimskog carstva gradeći akvadukte na ovim prostorima dodale naziv "Rimski". Istorija nam govori i da se opis bunara i Beogradske tvrđave javlja u spisima despota Stefana Lazarevića. Verovatno najzanimljivije predanje predstavlja priča o tajnom hodniku, koji spaja Rimski bunar sa Zemunom.

Do dna bunara ima 212 stepenika uvijenih tako da podsećaju na molekule DNK. Jedna strana bunara bila je predviđena za spuštanje i snabdevanje svežom vodom, dok se drugom stranom stepeništa vraćalo nazad. Kada je Rimski bunar detaljnije istražen 1940. godine, pronađena su i mesta za baklje. 

Foto: printscreen

Posebno je interesantna činjenica da je Rimski bunar nekoliko puta bio inspiracija za filmska ostvarenja. Određene scene filma "Lavirint" iz 2002. godine snimljene su upravo na ovom lokalitetu. Rimski bunar bio je i mesto velike tragedije, kada je preljubnik usmrtio svoju ljubavnicu i beživotno telo sakrio u bunar. Prema istinitoj priči snimljen je film "Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT". 

Prostor Rimskog bunara je renoviran i prilagođen potrebama posetilaca kada su sprovedene električne instalacije i otvori za ventilaciju, a ulaz štite teška metalna vrata. Ukoliko ste do sada imali prilike da obiđete Rimski bunar, sigurno Vam je u sećanju ostala prigušena i jedva vidljiva svetlost prilikom spuštanja niz spiralno stepenište.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set