• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.05.2022

12:38

OVAJ DAN JE PODSEĆANJE BUDUĆIM GENERACIJAMA NA DEŠAVANJA! Položeni venci povodom Dana sećanja na žrtve holokausta!

Tanjug

Beograd

OVAJ DAN JE PODSEĆANJE BUDUĆIM GENERACIJAMA NA DEŠAVANJA! Položeni venci povodom Dana sećanja na žrtve holokausta!

Podeli vest

Povodom Dana sećanja na žrtve holokausta u Beogradu, 10. maja, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan i predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks položili su danas vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu

Vesić je podsetio da su na današnji dan pre 80 godina, nacistički okupatori Beograda proglasili prestonicu gradom bez Jevreja i naveo da nisu bili u pravu, jer je jedan deo jevrejske zajednice preživeo holokaust.

- Na njihovu žalost nisu bili u pravu, jedan deo članova naše jevrejske zajednice preživeo je užase holokausta i Drugog svetskog rata - kazao je Vesić.

Foto: Tanjug

Naveo je da je na Starom sajmištu stradao najveći deo jevrejske zajednice, uključujući žene i decu, koji su ubijeni na surov način.

Vesić je istakao da je pre osam godina Grad Beograd doneo odluku da ovaj dan posveti sećanju na stradale u holokaustu tokom Drugog svetskog rata.

- Veoma je važno da obeležavamo ovaj dan, jer time ne odajemo samo pijetet žrtvama i onima koji su stradali bez bilo kakve krivice, već je ovaj dan i podsećanje budućim generacijama šta se sve dešavalo - kazao je Vesić.

Foto: Tanjug

Dodao je da buduće generacije moraju kroz obrazovni sistem da uče o tome šta se dešavalo u prošlosti i da se istorijske činjenice ne smeju menjati.

- Sa velikim ponosom i sa velikim tugom obeležavamo današnji dan, srećni što je danas sa nama jevrejska zajednica i ambasador Izraela, jer ovo je dokaz da taj zločinački plan nije uspeo - istakao je Vesić.

Foto: Tanjug

Predsednik Jevrejske opštine Aron Fuks izrazio je zadovoljstvo što se Grad Beograd seća stradalih sugrađana, koji su stradali između 1941 i 1942. godine.

- Iako je veliki broj Jevreja stradao u holokaustu, neki su i preživeli i njihovi potomci su danas svedoci da je u prestonici nekada živela zajednica - kazao je Fuks.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesić: Strože kazne za one koji stvaraju divlje deponije!
Beograd

Vesić: Strože kazne za one koji stvaraju divlje deponije!

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas radove na uklanjanju deponije u Ulici Vuka Vrčevića na Paliluli, koja je već očišćena u julu prošle godine, ali je ponovo napravljena, i poručio da je vreme da se prihvati predlozi Grada Beograda da se pooštre kazne za one koji stvaraju divlje deponije

09.05.2022

13:01

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set