• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.05.2022

19:55

NEĆE SE VIŠE ZAGAĐIVATI ŽIVOTNA SREDINA! Vesić otkrio koliko novca je uloženo u opštinu Barajevo za preradu otpadnih voda

Informer

Beograd

NEĆE SE VIŠE ZAGAĐIVATI ŽIVOTNA SREDINA! Vesić otkrio koliko novca je uloženo u opštinu Barajevo za preradu otpadnih voda

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je u opštinu Barajevo uloženo pet miliona evra kroz projekte postrojenja za preradu otpadnih voda i izgradnje sportske hale u toj opštini

Obilazeći Barajevo svojom "Pokretnom kancelarijom Gorana Vesića", zamenik gradonačelnika obišao je postrojenje za preradu otpadnih voda u naselju Gaj, koje je pušteno u probni rad.

Gaj je najveće urbano naselje u Barajevo.

- U postrojenje je uloženo je 125 miliona dinara, dakle više od milion evra. Ono pokriva 5.000 recipijenata, odnosno devet litara otpadnih voda po sekundi. Na taj način će kompletne vode koje dolaze iz tog naselja biti prerađivane i u čistom obliku, kako zahtevaju ekološki propisi, biti ispuštene u Barajevsku reku, i tako se više neće zagađivati naša životna sredina - poručio je Vesić.

Foto: Informer

On je rekao da je problem Beograda što je oko dve trećine grada pokrivene kanalizacijom i što, sem nekoliko malih fabrika, nema postrojenje za preradu otpadnih voda.

Sva naša kanalizacijam, navodi Vesić, neprerađena odlazi u Savu i Dunav i zagađuje životnu sredinu, što je nedopustivo.

- Mi trenutno gradimo tri od pet fabrika za preradu otpadnih voda u Beogradu i čitav niz manjih postrojenja kao što je ovaj u Gaju. U okviru projekta "Čista Srbija" izgradićemo još jedno veliko postrojenje za preradu otpadnih voda u samom Barajevu i oko 40 km kanalizacije, što znači da će 40 odsto barajevske opštine biti pokriveno kanalizacijom - istakao je Vesić.

Foto: Informer

On je najavio da bi, prema planu, u novembru trebala da bude završena sportska hala u Barajevu.

- U tu halu već je uloženo oko 420 miliona dinara i sa ovih 125, samo kroz te dve investicije, mi smo u Barajevo uložili preko pet miliona evra. Nešto je dala opština, nešto Republika, a najveći deo Grad, i mi ćemo imati sportsku halu gde će deca i građani moći da treniraju i da gledaju važne koncerte, utakmice i sve drugo što se dešava u sportskim halama - rekao je Vesić.

On je dodao da će se vrlo brzo krenuti i sa izgradnjom ambulante u naselju Gaj da bi se rasteretio Dom zdravlja u Barajevu.

Foto: Informer

Kako je objasnio, novac je već izdvojen i sada se samo čeka završetak pregovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko jednog objekta koji pripada njima.

Predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović istakao je da to veliki dan za tu opštinu, pošto su se oni deklarisali kao zelena opština.

- Kada smo otvorili šetalište pored reke Barajevice, obećali smo da ćemo rešiti problem otpadnih voda koje su ugrožavali tu reku i to obećanje smo ispunili - rekao je Adamović.

Foto: Informer

Tehnolog u firmi "Bmd Bau", koja je gradila postrojenje za preradu otpadnih voda u Gaju, Ðorđe Simović, objasnio je da se u tom postrojenju koristi zapadna MBR tehnologija, koja je jedna od najsavremenijih tehnologija za preradu otpadnih voda.

- Koristi biološki reaktor sa membranskom filtracijom. Projektovani kapacitet je za 5.000 stanovnika ili 5.000 metara kubnih dnevno, odnosno 9,2 litara u sekundi se prerađuje, a proces je kontinualan - rekao je Simović.

Foto: Informer

Kako je naveo, u biološkom reaktoru se vrši otklanjanje organskih čestica, azota, fosfora, amonijum jona, a nakon toga se radi ultrafilterizacija membranama.

Pre bioreaktora, kaže, postoji linija predobrade, gde se uklanjaju sve krupnije čestice, i linija za preradu mulja, gde se vrši dehidratacija mulja koji se kasnije odlaže na deponiju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set