• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.06.2022

10:36

POTREBAN NAM JE MIR! Vesić: Slava je vreme da svi budemo zajedno i da se molimo za naš grad

Informer

Beograd

POTREBAN NAM JE MIR! Vesić: Slava je vreme da svi budemo zajedno i da se molimo za naš grad

Podeli vest

Danas Beograd ponosno slavi svoju slavu koju slavimo već 619 godina. Nemamo tako mnogo tradicija kao što je slava grada i ponosni smo na to što je slavimo duže od šest vekova, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je ovogodišnji domaćin gradske slave - Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana

On je uoči liturgije u Vaznesenjskoj crkvi podsetio da je slavu Grada Beograda utvrdio despot Stefan Lazarević 1403. godine u vreme kad je Beograd bio razrušen grad i za svega nekoliko decenija uspeo je da podigne Beograd i da od njega napravi grad koji je postao jedna od najsnažnijih evropskih tvrđava i hrišćanstva uopšte.

Foto: Informer

Tako je bilo sa Srbijom u to vreme kada je despot Stefan Lazarević kao mladi vladar posle smrti svoga oca kneza Lazara preuzeo Srbiju i uspeo ponovo da je uzdigne i da ponovo postane stabilna država. Zato je Vaznesenje gospodnje možda i prava slava za Beograd i Srbiju jer nažalost u našoj istoriji smo mnogo puta razarani i morali smo mnogo puta da se uzdignemo kao grad i pokažemo da smo pobedili zlo i da smo uspeli da preživimo – rekao je Vesić.

Foto: Informer

On je dodao da se Vaznesenje gospodnje ne događa bez vaskrsenja i to su dve pobede Gospoda u nizu, tako da mi ne možemo da se uzdignemo kao grad ako ne vaskrsnemo naš duh i ako ne poštujemo svoju istoriju. Zato je, kako je rekao, to i prava poruka ove slave, pobeda dobrog nad zlom i poruka pobede života nad smrću. 

Foto: Informer

Pozivam Beograđanke i Beograđane da zajedno proslavimo našu slavu, večeras u 18 sati je litija ulicama Beograda. Ona počinje u Ulici kneza Miloša kod Vaznesenjske crkve, ići će trasom Kneza Miloša, Kralja Milana, Trg Slavija, zatim Bulevarom oslobođenja sve do Hrama Svetog Save gde će se obratiti patrijarh Porfirije. Pozivam da se zajedno molimo za mir jer nažalost u današnjoj Evropi se ponovo ratuje, mir je najvažniji ne samo za nas, već i za druge narode. Nama je potreban mir, stabilnost jer samo tako naš grad će moći ekonomski da se razvija, a to je ono što svi želimo. Slava je vreme kada se okuplja čitava porodica, a danas u Beogradu slavi dva miliona ljudi, ovo je vreme da svi budemo zajedno, da ostavimo po strani sve razlike i da se svi molimo za naš grad.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set