• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.06.2022

13:17

OVO SMEĆE PRAVE NEODGOVORNE FIRME! Vesić prisustvovao uklanjanju divlje deponije na Čukarici

Beograd.rs

Beograd

OVO SMEĆE PRAVE NEODGOVORNE FIRME! Vesić prisustvovao uklanjanju divlje deponije na Čukarici

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je bio na Obrenovačkom putu kako bi prisustvovao otklanjanju divlje deponije

U okviru akcije „Problem manje” danas je uklonjena divlja deponija na starom Obrenovačkom putu u opštini Čukarica. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je posetio ovu lokaciju i rekao da je od početka godine do sada uklonjeno 25 deponija sa oko 20.000 metara kubnih, te da se na ovoj, koja je danas uklonjena, nalazi oko 300 kubnih metara građevinskog otpada.

Foto: Beograd.rs



Ovo ne bacaju građani, već neodgovorne firme, koje inače od investitora uzimaju novac da šut voze tamo gde i treba, u Vinču. Oni to ne rade, već bacaju na prvu slobodnu livadu, zagađuju životnu sredinu, uništavaju grad, a istovremeno novac koji bismo mogli da potrošimo za pametnije stvari trošimo na čišćenje divljih deponija. Do sada smo od početka godine potrošili 25 miliona dinara za čišćenje divljih deponija, a za taj novac smo, recimo, na Čukarici ili u nekim drugim delovima grada mogli da uradimo pet parkova – naglasio je Vesić.

Trajno rešenje nećemo imati dok se ne promeni zakon, naveo je Vesić i dodao da Grad Beograd uporno insistira na tome.

Sačekaćemo novu vladu. Verujem da će biti prihvaćeno da se izmeni Zakon o planiranju i izgradnji i da postoji obaveza investitora da prilikom dobijanja upotrebne dozvole daju dokaz o kretanju građevinskog otpada, jer tako više nećemo imati ovakve divlje deponije. To je jedan od načina rešavanja, a drugi je da se povećaju kazne, da budu preko milion dinara za pravna lica, preko petsto hiljada za fizička, a da se u svakom ponovljenom prekršaju oduzima vozilo iz koga se baca otpad. Kada to budemo uradili, tada ćemo zaštititi grad od ovakvog ponašanja, jer nikakvih garancija nema da se ovde za sat vremena neće pojaviti ponovo divlja deponija. To je jedini način kako može da se reši problem – istakao je Vesić.

Foto: Beograd.rs



On je zahvalio Opštini Čukarica, građanima koji prijavljuju ovakve deponije, „Gradskoj čistoći” i „Beogradskom vodovodu i kanalizaciji” na pomoći prilikom uklanjanja deponije.

Nama je potrebno trajno rešenje. Ovo radi manjina u našem društvu i to nisu obični građani. Oni jednostavno uništavaju grad i nema razloga da se to ne sankcioniše – zaključio je Vesić.


Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić je rekao da je na teritoriji ove opštine u prethodnoj godini uklonjeno više od 1.700 kubnih metara otpada. 

Novac koji smo za to potrošili mogli smo da iskoristimo na mnogo bolji način. Ova lokacija na kojoj se nalazimo je zona vodoizvorišta i nalazimo se na kilometar od fabrike vode. One koji prave ovakve deponije treba sprečiti na najdrastičniji način. Moramo da sačuvamo životnu sredinu i da nam Čukarica bude čista – naveo je Kolarić.

On je zahvalio „Gradskoj čistoći” koja je, kako je dodao, domaćinstvima u rubnim naseljima ove opštine podelila kante za klasičan i otpad za reciklažu, a 120 starih kontejnera je zamenjeno novim.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set