• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

21.12.2022

11:08

VERUJTE, I DALJE POSTOJE PRISTOJNI STANOVI ZA IZDAVANJE!? I svi su u Beogradu, cena do... Jedan čak nije daleko od centra - ovo su lokacije

Printscreen, Pngwing

Beograd

VERUJTE, I DALJE POSTOJE PRISTOJNI STANOVI ZA IZDAVANJE!? I svi su u Beogradu, cena do... Jedan čak nije daleko od centra - ovo su lokacije

Podeli vest

Cena izdavanja stanova su trenutno na svom maksimumu, a mnogi se pitaju da li postoje povoljniji oglasi za Srbe koji bi mogli to sebi da priušte

Kako su ove godine poludele stanarine postavlja se pitanje može li se još uvek naći pristojno mesto u Beogradu za kiriju od 220 do 300 evra. Konjarnik, Žarkovo, Čukarica - lokacije su koje su gotovo jedine gde uopšte možete pronaći nekretninu po ceni do 200 do 300 evra.

Prema dostupnim oglasima, u okviru tog budžeta najčešće se mogu naći jednosobni stanovi ili garsonjere. Ono što je upitno jeste njihovo stanje, jer jedan deo oglasa čak nema ni fotografije. Što se tiče stanova nešto bliže centru grada, na Bulevaru Kralja Aleksandra, u blizini Olimpa, izdaje se stan od 32 metra kvadratnih.

Njegova cena je 300 evra, a mana je što su stvari izuzetno stare, posebno kuhinja koja izgleda staro. Zato je veliko pitanje šta se zapravo izdaje. Često to budu potpuno neuslovne ponude. Za 200 evra u Popovoj Bari u blizini Borče možete da se uselite u dvosoban stan od 40 kvadrata koji se nalazi u kući.

Osim svojih stvari moraćete da donesete i nešto nameštaja, s obzirom na to da je ovaj stan gotovo nenamešten, izuzev jednog kreveta.

Za budžet do 220 evra samo šest oglasa

Na popluarnom sajtu za oglašavanje stanova za budžet od 200 do 220 evra može se naći samo šest stanova. Reč je mahom o jednosobnim stanovima u Ceraku, Borči, Batajnici... Postoji oglas za jednoiposoban stan koji se nalazi na Kosančićevom Vencu u centru grada. Radi se o nekretnini koja ima centralno grejanje, 35 metara kvadratnih, ali ono što nedostaje ovom oglasu jesu fotografije.

Kako se zaštiti od visoke kirije?

Procenitelj i sudski veštak Milić Đoković, jedini način da se podstanar zaštiti od naglog povećanja kirije jeste potpisivanje ugovora. On dodaje da je bitno da se ne širi strah među njima, jer se u proteklih nekoliko meseci pokazalo da Rusi preferiraju centralne beogradske opštine, te ukoliko neko živi van centra, zapravo su male šanse da baš Rusi budu razlog za povećanje kirije. Ukoliko se to ipak desi, najbolje je ukoliko je pre toga potpisan ugovor.

Dakle, ukoliko je pre useljenja sklopljen ugovor između stanodavca i podstanara, rizik od naglih promena je smanjen na minimum.

- Stanodavci u Srbiji izbegavaju potpisivanje ugovora, ali i plaćanje poreza. Ipak, ugovor jeste jedini način da se zaštitite. Uvek to preporučujem jer u tom slučaju, stanodavac ne može da poveća kiriju kad on to poželi. Zakon o Obligacionim odnosima, doduše, priznaje I usmeni dogovor, kada je otkazni rok 15 dana, ali je najsigurnije potpisivanje ugovora - istakao je Đoković.

Kada stanodavac može da poveća kiriju?

Stanodavac ima pravo da, po isteku ugovora, promeni visinu kirije - da je poveća ili smanji, uz obrazloženje zbog čega to traži. Jedna od stavki u ugovoru o zakupu je i određivanje da li je ugovor na određeno ili neodređeno vreme. Stručnjaci ističu da je bolja opcija neodređeno vreme, jer ugovor tada prestaje da važi otkazom, koji je takođe definisan ugovorom.

Tako je unapred određeno kada ugovor može da se otkaže, kao i koliki je otkazni rok. Ukoliko stanodavac predloži povećanje kirije uprkos svemu što piše u ugovoru, podstanar može da angažuje advokata. Za spor će biti nadležan Prvi osnovni sud u Beogradu.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set