• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

07.02.2023

17:48

(FOTO) KAKO DANAS IZGLEDA UNUTRAŠNJOST ČUVENOG "GENEKSA"? Ruina ili odličan poslovni potez biznismena Ace Bosanca?!

printscreen rts

Beograd

(FOTO) KAKO DANAS IZGLEDA UNUTRAŠNJOST ČUVENOG "GENEKSA"? Ruina ili odličan poslovni potez biznismena Ace Bosanca?!

Podeli vest

Većina spratova sablasno je pusta. U jednoj od kancelarija su i kofe u koje kaplje voda sa plafona, a restoran na vrhu zgrade nikad se nije zavrteo

Malo ko zna da je jedan od simbola Beograda u stvari prva pametna zgrada na Balkanu, izgrađena još 1980.

Geneks kula ili Zapadna kapija Beograda pominje se poslednjih godina uglavnom kada liftovi ne rade. Na napuštenoj kuli radi još samo sat, popravljen pre skoro deset godina, a ona sama bila je deo stečajne mase koji je juče prodat.

Foto: printscreen rts

Podsetimo, kupac poslovnog dela Geneks kule je preduzeće Eureka bar doo iz Beograda, a njegov vlasnik je poznati beogradski ugostitelj, Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac.

Tri puta je Geneks kula nuđena na prodaju, a treći se prvi put u oglasu pojavila i napomena stečajnog upravnika da je Geneks kula - spomenik kulture još od 2021. godine i da Republika Srbija ima pravo preče kupovine.

Foto: printscreen rts

Inače, Zapadna kapija Beograda, poznatija kao kula "Geneks", samo izdaleka podseća na to da je nekad bila prva pametna zgrada na Balkanu.

"Geneks eksport", nekada moćna kompanija, koja je godišnje privređivala čak šest milijardi dolara, sagradila je u skladu sa svojim renomeom i ekonomskom moći tada najvišu zgradu od 119 metara, nad kojom je dominorao restoran-vidikovac, objavio je RTS pre nešto više od tri godine.

Foto: printscreen rts

Iako je i to bilo predviđeno, restoran se nikad nije zavrteo dok je sa sunovratom "Geneksa" počelo i propadanje poslovne zgrade. Nekada luksuzan restoran, sada je samo mesto sa kog se pruža prelep pogled na grad.

U ovom pogledu su i građani mogli da uživaju, ali kratko, devedesetih, dok se do juče stizalo samo uz saglasnost Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Foto: printscreen rts

Iako mašinska hala sa instalacijama za grejanje i hlađenje i dalje izgleda impresivno, objekat se odavno ne greje. Nema više ni kompjuterskog centra iz kog je kontrolisano sve u zgradi, što je za to vreme bila vrhunska tehnologija. Zgrada je bila energetski efikasna i u nju su ugrađeni najkvalitetniji uglavnom domaći proizvodi.

Foto: printscreen rts

Protivpožarni sistem, koji je za ovu vrstu objekata izuzetno složen, kao i liftovi, i dalje funkcionišu.

Većina spratova sablasno je pusta. U jednoj od kancelarija su i kofe u koje kaplje voda sa plafona.

U zgradi u kojoj je nekada radilo čak 2.000 ljudi, zakupaca je u poslednje vreme bilo samo na šest spratova.

Za sudbinu Geneksa najviše su bili zainteresovani bivši zaposleni, jer očekuju da od prodaje dobiju novac koji im nekadašnje preduzeće duguje.

Foto: printscreen rts

Iako se pre nekoliko godina pominjala mogućnost da se u "Geneks" kulu usele državni organi, to se nije desilo.
 
Bez obzira na to što je reč o zgradi od 35 spratova na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, dosad juče bilo zainteresovanih za kupovinu, iako je od uvođenja stečaja nuđena na prodaju.
 

Foto: printscreen rts

 
Bonus video:
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set