• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

23.03.2023

11:26

ORNITOLOZI UPOZORAVAJU! Simbolu Beograda preti izumiranje, ovo je jedini način da ga zaštitimo

Instagram prntscreen

Beograd

ORNITOLOZI UPOZORAVAJU! Simbolu Beograda preti izumiranje, ovo je jedini način da ga zaštitimo

Podeli vest

Broj vrabaca drastično opada i ukoliko ih ne budemo zaštitili, mnogobrojna mesta u Srbiji ostaće bez njih uključujući i glavni grad čiji je simbol baš ova ptica.

Svetski dan vrabaca obeležen je 20. marta i tim povodom je predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić istakao je važnost ove ptice za naše podneblje.

- Dok se čuje pesma vrabaca, možemo da budemo sigurni da ima nade za sve nas, jer je to znak da životna sredina nije ugrožena - rekao je Ružić.

Dživdžani, što je drugi naziv za lokalne vrapce, kako kažu u Društvu, u Beogradu veliki problem imaju i sa "fast foodom", jer su osuđeni na brzu hranu, na mrvice hleba punog aditiva koje skupljaju ispred gradskih kioska, što loše utiče na njihovo zdravlje jer sve manje jedu zrnastu hranu poput suncokreta, ovsa, ječma i prosa.

Foto: Pixabay

Vrabac - simbol Beograda

Slobodan Knežević, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kaže za RSE da velika seča drveća na beogradskom Kalemegdanu i Ušću zbog gondole, masovna izgradnja nebodera, kao što je projekat Beograd na vodi, i smanjenje broja stabala u rekonstrukcijama velikih ulica vrapcima skraćuju životni prostor.

Goran Šarenac, predsednik ornitološkog društva Novi Beograd otkrio je koji razlog ovim neveselim vestima.

- Vrapci su najrasprostranjenija vrsta ptica. Od 1456. godine on je nezvanični simbol Beograda, a najviše treba da se osvestimo jer su to sve živa bića iz okruženja. Oni su uvek oko nas, od detinjstva do danas - rekao je pa otkrio koji su načini da zaštitimo naše "dživdžane" - istakao je Šarenac.

Foto: Hans-Martin Berg

On je istakao da je jedan od načina kako možemo da ih zaštitimo stvaranje mini eko zone koja bi podrazumevala kućiće za vrapce.

- Mi ih hranimo tri puta dnevno. Naučili smo kako žive i kakva im je zajednica. Jedan od načina da se zaštite je da se napravi mini eko zona, kućice sa hranilištem, a mi smo to napravili pre pet godina, ali najbitnije je da imaju vodu - ukazao je Šarenac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set