• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.03.2015

22:00

ŠTA MI JEDEMO? Posna hrana puna životinskih proteina!

Društvo

ŠTA MI JEDEMO? Posna hrana puna životinskih proteina!

Podeli vest

Udruženja potrošača navode da se u Srbiji pod oznakom "posno" prodaje mrsna hrana i da se kupci na taj način dovode u zabludu

Nesavesni proizvođači i trgovci varaju potrošače u Srbiji jer im pod oznakom "posno" prodaju mrsne proizvode! Sve je više pritužbi na kvalitet posne hrane koja se u vreme posta prodaje na našem tržištu, upozoravaju iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).

U toku je veliki Vaskršnji ili Časni post, tokom koga vernici ne jedu hranu životinjskog porekla. Kako je sve više onih koji se odlučuju da poste, nezvanične procene govore da u vreme posta prodaja posnih proizvoda poraste za čak 50 odsto.

Tanjug

Nemamo puno prigovora te vrste, možda svega dva-tri godišnje. Potrošači moraju da čitaju deklaraciju i moraju da traže informaciju o proizvodu od prodavca

 

Vera Vida 
Centar potrošača 

Mleko u keksu

Predsednik NOPS Goran Papović kaže za Informer da proizvođači i trgovci zloupotrebljavaju veliku potražnju za posnim proizvodima jer pod oznakom "posno" prodaju hranu koja sadrži mleko, želatin životinjskog porekla, svinjsku mast i druge mrsne sastojke.

- Potrošači se tako dovode u zabludu! Oni kupuju proizvode na kojima stoji velika etiketa "posno", a ne pogledaju malu deklaraciju sa sadržajem. Na njoj jedva čitljivim slovima piše da taj proizvod sadrži i proteine životinjskog porekla i druge mrsne sastojke.

Najčešće se radi o keksu i drugim grickalicama - objašnjava Papović. Naš sagovornik ističe da nadležne inspekcije ne rade svoj posao jer zbog ovih prevara još niko nije odgovarao.

- Inspekcija bi mogla da sa tržišta povuče lažne posne proizvode, a odgovorne za njihovu distribuciju adekvatno kazni. Međutim, još niko u Srbiji nije odgovarao zbog varanja potrošača koji, umesto posne, jedu mrsnu hranu. Da je neko platio kaznu, i drugi bi se plašili da to rade. Ovako, ostaje nam samo da potrošačima savetujemo da prilikom kupovine posne hrane otvore četvore oči - naglašava Papović.

                                                                            Rigorozne kazne

Najstroži post u hrišćanstvu

Veliki Vaskršnji ili Časni post počeo je 23. februara i završava se praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista, koji se ove godine proslavlja 12. aprila. Ovaj post se smatra najstrožim u hrišćanstvu i uvek počinje ponedeljkom. Taj ponedeljak se zove i Čisti ponedeljak, a cela prva nedelja posta Čista nedelja, u kojoj se sva jela kuvaju na vodi.

Načelnik Odeljenja za trgovinu u Ministarstvu trgovine Željko Rakić kaže da se ovde radi o klasičnoj obmani potrošača. Kako navodi, tržišna inspekcija redovno kontroliše da li su proizvodi koji se nalaze na našem tržištu pravilno deklarisani.

- Ako nekoga navodite da kupi hranu koja je navodno posna, a ona to nije, vi ga onda obmanjujete. Posao tržišne inspekcije je da kontroliše da li je na nekom proizvodu istaknuta deklaracija i da li je ona u skladu sa propisima. Ako inspektor posumnja da se neki proizvod prodaje kao posan, a on to nije, može ga poslati na analizu - objašnjava Rakić.

U slučaju da kontrola pokaže da proizvod koji se prodavao kao posan to nije, trgovac rizikuje da plati rigoroznu kaznu.

- Kazna za firmu iznosi od 100.000 do milion dinara, dok se onaj ko je odgovoran u tom slučaju kažnjava novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara - ističe Rakić i najavljuje pojačane kontrole posne hrane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sara

pre 9 godina

znam pekaru koja pece hleba u plehove premazane svinjskom mascu,i taj isti hleba prodaje kao posan. i jos dosta proizvoda kao posna,cak i kad ih kupac pita da li je posno,oni tvrde da jeste.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17