• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.05.2015

10:59

POBEDILA RAVNA GORA Draža Mihailović REHABILITOVAN! (VIDEO)

Društvo

POBEDILA RAVNA GORA Draža Mihailović REHABILITOVAN! (VIDEO)

Podeli vest

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je komandanta Kraljevske vojske u otadžbini đenerala Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan.

Na ovu odluku, shodno Zakonu o rehabilitaciji ne postoji pravo žalbe, tako da je ona konačna. Objavljivanje presude prati veliki broj medija, kao i publike.

Sudija Trešnjev rekao je da je presuda Vrnhovnog suda FNRJ u delu koji se odnosi na Mihailovića proglašena ništavnom kao i da su ništavne sve njene pravne posledice, pa i one koje se odnose na imovinu.

- Dragoljub Mihailović smatra se neosuđivanim - rekao je sudija Trešnjev, posle čega je dobio buran aplauz i pozdrave publike.

informer.rs

Objavljivanje presude pratio je veliki broj medija i publike, tako da je velika sudnica Palate pravde bila ispunjena do poslednjeg mesta.

U publici su, između ostalih, bili princ Aleksandar Karađorđević, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, pripadnici ravnogorskog pokreta, Obraza, Žene u crnom, i drugi zainteresovani, među kojima je bilo i onih u narodnim nošnjama, kao i sa četničkim obeležjima.

Tanjug

Ispred Palate pravde u Beogradu okupile su se pristalice Ravnogorskog pokreta i đenerala Draže Mihajlovića, kako bi sačekali odluku Višeg suda o njegovoj rehabilitaciji. Među okupljenima je i lider SRS Vojislav Šešelj.

Tanjug

Okupljeni nose četničke i srpske zastave, fotografije Draže Mihajilovića, obučeni u stare srpske uniforme sa šajkačama i kokardama.

Tanjug

Pored ravnogoraca na platou je i veliki broj policajaca, ali skup za sada protiče bez ikakvih incidenata.

informer.rs

Sa druge strane policijskog kordona stoji grupa "komunista" sa transparentom "Smrt fašizmu, sloboda narodu".

Čim su pristigli "komunci" počeo je verbalni rat, pa tako "ravnogorci" skandiraju: Tito, ustašo!, dok "partizani" uzvraćaju sa: "Ustaše, četnici, zajedno ste bežali"...

Antić: Rehabilitaciju Draže da slave i u Hrvatskoj

Jedan od opunomoćenika predlagača za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića Oliver Antić izjavio je danas da je odluka o rehabilitaciji Mihailovića veliki dan za pravo i pravdu i da bi ovaj dan trebalo da se slavi i u Hrvatskoj.

Antić je novinarima posle odluke suda rekao da je to veliki dan ne samo za srpski narod već i za časne Hrvate, Muslimane i Slovence koji su se borili pod Mihailovićevom komandom i podsetio da se u jedinicama kojima je komandovao borilo oko 10.000 Hrvata, 8.000 Muslimana i 6.000 Slovenaca.

- Ovaj dan bi trebalo da se slavi i u Hrvatskoj - rekao je Antić koji je savetnik predsednika Republike, i ocenio da je ovo veliki dan za pravo i pravdu jer sa pravnog stanovišta negativna odluka o zahtevu za rehabilitaciju ne bi ni mogla da se obrazloži.

Princ Aleksandar: Ključno za nacionalno pomirenje

Princ Aleksandar Karađorđević danas je pozdravio sudsku rehabilitaciju đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića istakavši da je to ključno i za nacionalno pomirenje

On je istakao da je time konačno ispravljena jedna od najvećih istorijskih nepravdi nepomenuvši da "to nije bila samo nepravda prema jednom rodoljubivom čoveku, već je bila nepravda prema našoj zemlji i narodu".

Karađorđević je istakao da je zato danas "veliki i pozitivan dan za Srbiju i naš narod" naglasivši i da je ta presuda "od ključnog značaja za nacionalno pomirenje"

- Moramo učiniti sve, da razlike koje i danas postoje među nama prevaziđemo zarad zajedničke i bolje budućnosti -rekao je Karađrođević.

On smatra i da nacionalno pomirenje može da počiva samo na istini, ispravljanju nepravdi i praštanju.

Šešelj: Rehabilitacija jedina moguća odluka

Tanjug

Lider SRS Vojislav Šešelj smatra da je odluka o rehabilitaciji Dragoljuba Mihailovića jedina koju je sud mogao da donese, a ovaj dan, kaže, zaslužuje da zbog toga bude proglašen "danom sveopšteg srpskog pomirenja".

- Istoriju Drugog svetskog rata treba prepustiti istoričarima, a da mi potomci četnika, partizana... gradimo zajedno srpsku budućnost - rekao je Šešelj novinarima ispred Palate pravde navodeći da je Mihailović je srpski junak koji se hrabro borio u Drugom svetskom ratu a zatim bio nevina žrtva komunističkog režima.

On je dodao da takva odluka suda ne treba da označi prestanak kritike komunističkog režima posle Drugog svetskog rata.

SUBNOR: Ovo je prekrajanje istine i istorije!

SUBNOR Srbije danas je oštro kritikovao sudsku rehabilitaciju četnikog komandata Dragoljuba Draže Mihailovića istakavsi da to predstavlja prekrajanje istine i "sipanje soli na svežu ranu''''.

To udruženje, koje okuplja pretežno članove partizanskih jedinica i njihovih potomaka smatra i da je rehabilitacija MIhailovića pravno neutemeljena i zato neodrživa.

SUBNOR navodi i da je sa zaprepašćenjem primio sudsku odluku o rehabilitaciji i da je "potezom sudskog pera drastično prekrojena istina".

"U isto vreme, izbrisan je istorijski neporeciv doprinos Srbije u slamanju fašizma i nenadmašna pobeda antihitlerovske koalicije čiji su dostojan saborac bile jedinice narodne partizanske vojske", navodi se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miloš

pre 8 godina

Vostani Serbie! Vostani zaspala si laki te san prevario! Moramo da maknemo kaparisane plaćenike koje nam je Vatikan instalirao i koji nas po vertikali odozgo žive u zemlju satiru. Mi moramo: 1.Dekretom ukinuti katolički model vlasti i postaviti Visokog predstavnika da upravlja sa nama 2. Proglasti bankrot, jer smo Vatikanu sto puta vratili kredite 3. Motikati i proizvoditi organsku hranu, jer satana Zapad hrani sa GMO.

mr Predrag M Vuletić

pre 8 godina

RAVNA GORA POBEDITI MORA 13.maja 1990 godine Liberalna stranka iz Valjeva ponela je spomen ploču na Ravnu goru .Na spome ploči je pisalo "Srpskom Čiči-Osvešćeni Srbi 1941-1990" .Ploča je povezena u kombiju g.Vidakovića-Badže u čijoj se šuši u valjevskom Tešnjaru sušila od laka cele noći. Radmilo Bogdanović je naredio i policija sprovela otimanje ploče u podnožju Ravne gore.Sa valjevskim Liberalima tada su išli Vuk i Danica Drašković. Ploču je posle godinu dana MUP vratio po mom zahtevu kao predsednika Liberalne sranke , i preuzeli smo je u stanici policije u Mionici. Ona je bila u stranačkim prostorijama sve do 28.02.2015 godine kada su po nalogu valjevskih socijalista prostorije obijene, izbačene stvari među njima i spomen ploča generalu Mihailoviću.Ja kao ovlašćeno lice nisam obavešten ko je to uradio a Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu je odbacilo moju krivičnu prijavu protiv NN izvršioca, General Mihailović jeste sudski rehabilitovan, ali oni koji su ga osudili i deca komunizma ga ponovo streljaju. mr Predrag M.Vuletić u ime iseljenih Srpskih monarhista

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija