• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beograd.in/Informer.rs

25.08.2016

19:50

ČUDESNA PRIČA VLADIKE NIKOLAJA VELIMIROVIĆA: Otkrio koji je najveći srpski greh, prauzrok svega lošeg!

Društvo

ČUDESNA PRIČA VLADIKE NIKOLAJA VELIMIROVIĆA: Otkrio koji je najveći srpski greh, prauzrok svega lošeg!

Podeli vest

Nakon ove priče sigurno ćete se dobro zamisliti

"Jednom prilikom sam sedeo sa svojim dugogodišnjim prijateljem, izuzetno obrazovanim i duhovno iskusnim čovekom, vladikom Srpske pravoslavne crkve. Kao i uvek, čitav naš razgovor je imao tih i svečan karakter. Bez mnogo reči, sa dugim periodima ćutanja, u zajedničkom osećanju težine vremena u kome živimo.

OVAKO JE ZBORIO NAJKONTROVEZNIJI SRPSKI VLADIKA NIKOLAJ: Zalud usta puna molitve ako je srce prazno!

Pred zidovima ispunjenim knjigama i ikonama, pod prigušenim večernjim svetlom, čitav ovaj nesvakidašnji razgovor sveo se na zajednički pokušaj našeg odgovora na jedno podjednako komplikovano koliko i tajanstveno pitanje. Rekli bismo pitanje svih pitanja: koji je to najveći, onaj prvorodni srpski greh?

Public

Da, zaista, koji je to najveći naš greh? Iz koga se kasnije šire i umnožavaju svi ostali naši grehovi, mane i nedostaci. Koji prethodi svakom srpskom stradanju, svakom našem padu i svakoj propasti.

I razgovor se tako pretvorio u veliko i strašno podsećanje na sve ono što nam se dešavalo.

Pred mirnim pogledom mog ćutljivog sagovornika, ja sam polako nabrajao užasne scene našeg pada u istoriji. Jednu po jednu.

Public

Kao na ispovesti, ređao sam strašne scene krvavih stratišta i narodnih zbegova. Sećao sam se svega onog što mrzne srce i ledi dušu.

Sećam se kumovske sekire; sećam se oficirske sablje koja seče dojke srpske kraljice; sećam se krvavog noža kako se u Topčiderskoj šumi nemilosrdno zabija i kasapi lice najplemenitijeg vladara naše moderne istorije; sećam se prosjaka i bogalja sa najvišim vojnim odlikovanjima posle svakog srpskog rata; sećam se budućeg srpskog vojvode Živojina Mišića kako zalaže kod poverilaca sve što ima, čak i svoj šinjel (pošto je kao obrenovićevac izbačen iz vojne službe); sećam se najveće junakinje Solunskog fronta, besmrtne Milunke Savić (nosioca Karađorđeve zvezde sa mačevima, medalje Obilića i dva ordena francuske Legije časti) kako posle Prvog svetskog rata radi kao čistačica i kleči pored kofe sa prljavom vodom samo da bi ishranila svoju porodicu – u istoj onoj kraljevini u čijem je oslobođenju onako slavno učestvovala, prerušena u muškarca, višestruko ranjavana…

Sećam se pravoslavnih crkava podignutih u vazduh srpskom rukom; streljanja Hristove ikone; ugašenih krsnih slava; zabranjene ćirilice; prećutanog Jasenovca…

Sećam se svega što inače pokušavamo da zaboravimo, svega onog što nas prati kao demonska senka, udobno smeštena između redova naše istorije…

Trebalo je podneti sav ovaj odjednom oživljeni užas.

Dugo ćutanje. I jedva savladan, teški uzdah pokajanja za sve ono što su najgori među našim precima radili svojoj rođenoj braći, svojim kumovima, prijateljima, vođama, vladarima…

Gospode Isuse Hriste, sine Božji, pomiluj nas grešne! Pomiluj nas, Blagi!

Public

A posle molitve, pokušali smo da nekako rastumačimo ovaj jezivi haos bezumnih, neljudskih grehova našeg naroda.

I probao sam. Nabrajajući redom: greh očeubistva; izdaju; samovolju; sebičnost; pohlepu; nepoštovanje svega velikog i zaista vrednog…Moj ćutljivi, mudri sagovornik podsetio me je da su ovo “samo odblesci nečeg starijeg od svega nabrojanog”. Da postoji prauzrok čitave ove tužne hronike naše sramote i beščašća. I da je “ovaj strašni greh vešto prerušen u jedan naizgled sasvim bezazleni oblik”. U nešto što nam se i ne čini kao greh.

Otkrio mi je, u jednoj jedinoj reči, suštinski razlog svih razloga našeg ponovljenog stradanja. Izrekao je rešenje:

“Najveći srpski greh, onaj iz koga kasnije proizlazi sve zlo, sva strava i užas naše istorije i svakodnevice, jeste nestrpljenje.”

Obično, malo, svakodnevno, tobože bezazleno nestrpljenje. Ono je naš najveći, najteži, onaj originalni greh. Prauzrok svega što ćemo kasnije upropastiti, izdati, uništiti, oskrnaviti, odbaciti, zaboraviti…

Kao i uvek, najkomplikovanija pitanja zahtevaju one najjednostavnije odgovore. Koji su, pokazalo se, često i jedini pravi.

Jer nestrpljenje nije suprotnost „strpljenju”, već mudrosti.

Nestrpljenje je očito pokazani nedostatak vere u Boga i u sebe. Nestrpljenje je malodušje i maloverje.

Nestrpljenje je uzrok svakom razočaranju. Nestrpljenje je pobuna protiv onoga “neka bude volja Tvoja”.

Nestrpljenje je početak svakog kraja. Nestrpljenje je ono samoubilačko srpsko “buntovništvo bez razloga”.Nestrpljenje je bezbožni otpor svemu onome što ne razumemo.

Nije mi ostalo ništa drugo nego da se složim sa svojim mudrim, strpljivim prijateljem.

I da sada ovde i vama, dragi moji, prenesem sećanje na ovaj davni razgovor. Sa nadom da ćete me razumeti. I poverovati rečima srpskog episkopa, nadahnutih hiljadugodišnjom mudrošću pravoslavne civilizacije.

Zato, molim vas, nemojte biti nestrpljivi. Koliko god da vas boli. Koliko god da vam se čini neizdrživo….”


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
lala

pre 7 godina

NJegos ti je tamo gde mu je i mesto u tvojoj montenegro...

Prilike

pre 7 godina

Ma ko je ovaj nikolaj . Niko nije veci od njegosa i kralja nikole ;) e viva e viva montenegro hahaha

Nedeljko

pre 7 godina

Slava im i cast, da smo bogdo slusali nase velike mudrace!

Hvala u svakom slucaju

pre 7 godina

Strpljen = Spasen, okad je sveta i veka. Za mene nista novo.

Mano Nera

pre 7 godina

Od srbije nema nista sve dok su prezimena crnogorskih plemena na vrhu . Odatle sve pocinje

Peca

pre 7 godina

Crna Gora je proglasena posebnom od Srbije od strane Turaka i danas mi to posle nekoliko vekova prihvatamo kao istinu i potvrdjujemo da su Turci bili u pravu sto su stvorili novu naciju od Srpske. Tako ćemo i Kosovo za izvesno vreme da priznamo kao normalno i kao Kosovsku naciju . Albanci, Hrvati i i ostale pametne nacije to ne rade , oni se grupisu i ujedinjuju i zato opstaju. MI sami sebe razbijamo tako sto nazivamo svoj narod imenima i nacijama koje nam diktiraju naši neprijatelji i to nam dođje normalno posle izvesnog vremena . Posle se pitamo, a gde se dede nekoliko miliona Srba kroz istoriju. Mislim na one koji nisu poklani i prekrsteni na one koje smo MI SRBI nazvali drugom nacijom .

sasapg

pre 7 godina

Boga mi , bojim se Srbiji kada ne bude crnogorskih prezimena na vrhu....

Nije bitno

pre 4 godine

Bravo imbecilu, to je zapravo uzrok svega! Pravo mesto i pravi tekst da ostavis tako duboku i tacnu misao.

Ljubo

pre 7 godina

Da, hvala na ovom tekstu ,...strpljenje - spasenje ,...tako sada zivimo u vremenu ,koje nikada kao sada nije vise zahtjevalo upravo strpljenja ( da bi i mudrost i jacinu i mjesto ojacali) ...vise vremena za popravni sigurno necemo imati ...upravo to nestrpljenje nas baca u Jugonostalgiju ,pa u devedesete ,pa u razmisljane ko da smo najaci najpametniji ..

jova

pre 7 godina

Ne slažem se sa Vladikom,da je nestrpljenje najveći greh Srba,Najveći greh Srba su (Slave- Ljudi,a ne Boga) u Srbiji je oko 95/: Biblijsi nepismenog naroda,(A tako je i u čitavom svetu) Narod slavi Slave Ljudi a ne Boga,na toj slavi,u čast Čoveka koga slavi,jede se pečenje,i ostala hrana,žrtvovana tom čoveku, Bog se uzgred pomene,a sve što jedu i piju je Bog stvorio,a taj Čovek koga slave ništa nije stvorio,to je najveći Greh Srba,Bog ti dade sve, a ti se za to zahvaljuješ i slaviš Čoveka koji ti ne dade ništa,zato su Golgote Srbskoga naroda koje je vekovima bio porobljavan, pljačkan,uništavan, ubijan,unazađivan,u Rimskoj imperiji,Turskoj imperiji, Austrougarskoj imperiji,Hitlerovoj Imperiji,i Klinktovoj Imperiji,Bog je prepustio Srbe onome koga slave,neki on pomogne Srbima,kad već ne poznaju Boga i ne traže od njega pomoć.Biblija je zakon za narod na zemlji,što u njoj piše to radi što nepiše to nemoj raditi,gde u Bibliji piše da se slavi čovek,ne slavi Apostole,pa čak ni Isusa Hrista,slavi samo Boga,koji je stvorio Nebo i Zemlju i sve živo i neživo na Zemlji i Nebu,i sve je to njegovo vlasništo,najgora je stvar Čitati Bibliju a ostat Biblijski nepismen.pozdrav.

Vuksan

pre 7 godina

Izgleda da slabo znaš vezu izmedju Boga i čoveka.

Nebojsa

pre 7 godina

A nigde nema ko je taj ko je zabelezio navodne vladikune reci koje pre ovoga teksta ne nadjoh nigde ali nadjoh njegove mudre reci da i decu ucimi da preziru Engleze i njegove reci protiv Evrope koja je pogana. Zadnje reci u poziv na strpljenje mi deluju kao klasican spin.

Lala iz Banata

pre 7 godina

...И Бахатост, која уместо смерности и покорности Господу Нашем Исусу, стално се испољава кроз - ОТРОВ ВЛАСТИ...! ...Смртни је то грех, који их је све побројане - ГЛАВЕ коштао. Имамо јасне ПРИМЕРЕ и из новије Историје ! Владике више нема као ни архиепископа, оца Мудрости Наше, а бахатост ВЛАСТИ и даље траје и трује свету српску земљу и семе... А онда се чудимо, чему Божија казна..? Па ми смо је - БИРАЛИ - СЛАВУ НАМ НАШУ !! , Да бисмо се после увек - кајали, ал* после, клад прође, и када буде сувише - касно..!!

uvek ima urzok uzroka

pre 7 godina

svaki uzrok ima svoj uzrok. tako ga ima i nestrpljenje. neka sad pokusaju to da odgonetnu. sta uzrokuje da budemo nestrpljivi? to je u principu beskonacna i besmislena filozofija. ali svakako poucna do neke mere. nisam protiv toga ali to vam je kao cepanje atoma, uvek ima sitnije. cesto je to zacarani krug u kojem AB, BC, CA. iliti sta je starije kokos ili jaje.

mrslav

pre 7 godina

Najveći greh svih ljudi.Krsenje 10 zapovesti.Sta kaže otkrivanje.Seme Bozje je ono koje drži zapovesti Božje i ima svedocanstvo Isusa Hrista.Ko to ne čini da se ne nada carstvu nebeskom,to je merilo.n

Ljubo

pre 7 godina

Ne treba mijesati " zabe i babe" ...pa tako i ljude koji slave Krsnu slavu _ Krsno ime i oni koji to nece da obiljeze na dostojan nacin .Krsna slava ne moze biti prokletstvo srpskom narodu. Krsna slava: pravoslavni srpski narod ima Krsnu slavu( Krsno ime) kao svoje posebno obeljezje. Kao sto se hriscanski hramovi prepoznaju po imenu nekog od svetitelja ili velikih praznika ,tako se srpske porodice prepoznaju po proslavljanju svetih Bozijih ugodnika ,svojih zastitnika.A to je onaj dan kada je odredjena srpska porodica ,u vremena davna ,primala hriscanstvo. Ucvrscujuci se u vjeri hriscanskoj , nasi preci su svecano proslavljali dan kada su postali hriscani. Zato se Slava slavila i u vrijeme robovanja ,a slavski kolac su lomili i svecu palili i ratnici u rovovima . Slava je praznik " Male crkve" ,porodice pa i najmanja familija treba da je slavi .Kada se sin odvoji u posebno domacinstvo , kada se ozeni ,duzan je da proslavlja Krsno ime i svog svetitelja zastitnika ,bez obzira sto to isto cine roditelji njegovi u staro domu. Simboli SLAVE : Okrugli hljeb - simbol vecnosti Vino- simbol sile Bozije Psenica - simbol vecnog zivota Svijeca - simbol svetlosti u Hristu

Furtula

pre 7 godina

Brate, sta god da si napisao verovacu na rec, al' kako te brate ne mrzi da laprdas toliko, svega ti?!?

Mahnit Besan

pre 7 godina

Ajde malo, pozurite, oduzi vam se ovaj tekst...

Boogeyman

pre 7 godina

BRAVO ZA TEKST!!!!! Sve je istina od reči do reči!!!! Jedino je pitanje da li ćemo se ikad opametiti i uraditi nešto po ovom pitanju?

Čast i moral

pre 7 godina

Posle nestrpljenja, drugi najopasniji srpski greh je KORUPCIJA koja razara spski moral i tradiciju.

Hogarius

pre 7 godina

Svetac koji je slavio Hitlera i uporedjivao ga sa sv. Savom. Svetac koji nije smeo da se vrati medju svoje saplemenike.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Miler progovorio o Jokiću! Ako dobije treću MVP titulu...
NBA

Miler progovorio o Jokiću! Ako dobije treću MVP titulu...

Legendarni košarkaš Indijane, Redži Miler (58), gostovao je u podkastu kod poznatog novinara Dana Patrika i tom prilikom je govorio o srpskom centru Nikoli Jokiću (29) koji bi trebao treći put u karijeri da bude proglašen za najkorisnijeg igrača u NBA ligi.

07.05.2024

14:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija