• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.09.2017

18:34

VEČNA SLAVA I ČAST: U Beogradu otkriven spomenik heroju Milanu Tepiću!

Društvo

VEČNA SLAVA I ČAST: U Beogradu otkriven spomenik heroju Milanu Tepiću!

Podeli vest

Spomenik heroju Milanu Tepiću otkriven je danas u Beogradu

Tom pilikom vence su položili ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević, članovi porodice, predstavnici Vojske Srbije, udruženja za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije i građani.

Otkrivanje spomenika i polaganje venaca održano je povodom obeležavanja 26. godišnjice od smrti heroja Milana Tepića. 

Tepić je rođen u mestu Komlenac kod Kozarske Dubice godine 1951. godine, a poginuo je 29. septembra 1991. u Bedeniku kod Nove Rače. Ne želeći da prepusti neprijatelju veliko skladište oružja i municije, major Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe. 

Ministar Zoran Ðorđević rekao je u obraćanju prisutnima da su herojsko delo i svesno podneta žrtva odredili sudbinu majora Milana Tepića, ali u sudbinu mnogih drugih.

- Žalimo jer je Srbija izgubila hrabrog i časnog oficira, uzornog i poštenog građanina i odvažnog vojnika. Njegovo delo veće je od svih nas i nema načina da to bilo ko od nas premeri. Nemerljivo je- poručio je Ðorđević. 

Tanjug

Naveo je da je major Tepić žrtvujući sebe sprečio smrt nedužnih civila, te da bi sačuvao njihove živote, žrtvovao je svoj

- Takvi heroji ne rađaju se svakog dana. Heroji poput Tepića odredili su karakter i sudbinu čitavog naroda- kaže Ðorđević.

Ministar je naveo da je major Tepić hrabro branio kasarnu u Bjelovaru, a kada je shvatio da više ne postoji mogućnost da je odbrani, usled upornog dejstvovanja daleko brojnijih hrvatskih paravojnih snaga, odlučio je da ne dozvoli neprijatelju da dođe do oružja i municije kojim bi dalje ubijali njegove saborce i nedužan narod.

- Ovaj spomenik koji smo otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću, njegovoj porodici, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku, Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je juče bila. Pravednija, jer je odala priznanje junaku koji to zaslužuje. I bolja, jer je zaštitila istinu o čoveku koji je odlučio da ode u legendu- rekao je Ðorđević.

Tanjug



Otkrivanju spomenika prisustvovali su i potpredsednik Skupštine Srbije Verolju Arsić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i brojni prestavnici Vojske Srbije. 

Tepić je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovan "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru" i proglasen narodnim herojem Jugoslavije. 

Spomenika heroju Milanu Tepiću je na uglu ulica Ljutice Bogdana i Kneza Aleksandra Karađorđevića na Dedinju. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Fosil

pre 6 godina

A danas nasa deca ne idu u vojsku , neznaju kako se puska drzi , niti sta znaci otadzbina , a da ne pricamo hrabrost ! Nekada se pevalo , kad se odlazilo u vojsku , a sad ne vazi vise ni ona stara : "rado srbin ide u vojnike" , dok se mladi samo prse da su Srbi . Tesko nama , ako treba da nas brane od neke agresije !

Branko

pre 6 godina

Veliki, veliki heroj!!! Tako se bfani otazbina a ne ovi nasi NATO-zapadni simpaziteri sto su sebe i drzavu prodali za saku dolara (a neki i za milione $)

Boris

pre 6 godina

Budala, a ne heroj. Da je kojim slučajem preživeo, i izvukao se s vojnicima bez ijednog izgubljenog života ni ispaljenog metka, u Hrvatskoj bi mu sudili za veleizdaju.

deda Raša

pre 6 godina

Nije imao tada tatu u Skupstini da ga posalje u inostranstvo na nekoliko godina a kasnije da ga abolira.

novica

pre 6 godina

Hvala bogu da se neko setio da podigne spomenik drugom Sindjeliću...retko se radjaju takvi junaci, ali ipak se pojavi poneki, ali vrlo retko....Mislim da pored Sindjelića treba podići još jedan spomenik Tepiću, jer su takve srpske veličine veoma retke i kao dijamanti treba da svetle nad ovim narodom koji je sve svoje vrednosti većinom bacio pod noge , podsećajući da nije važno što si živeo, već kako si živeo .... Garant se više ni jedan ni drugi ne pominju u istoriji ....za mlade generacije.

neko iz mase

pre 6 godina

Te 1991.godine neko je ginuo krvario i ratovao ,a neko se folirao da je nesposoban za vojsku,drugim recima kukavica i dezerter...docekasmo se da jedan i drugi zajedno polazu vence...e srbijo!!!!!!

jov

pre 6 godina

ustaške i druge zveri na prostoru bivše SFRJ, nanele zla i odnele mnogo nevinih života počev od Slovenije na čelu sa Zmagom J.pa do Tačija i sličnih.

Izbori 2024

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija