• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srpski telegraf

01.11.2017

08:03

PAPINA ŠAMARČINA USTAŠAMA! Krvavi kardinal Stepinac NEĆE BITI SVETAC!

Društvo

PAPINA ŠAMARČINA USTAŠAMA! Krvavi kardinal Stepinac NEĆE BITI SVETAC!

Podeli vest

Kanonizacija Stepinca odložena je na neodredeno, odnosno "pričekaće božje vreme", kako se izrazio državni sekretar Vatikana i papin zamenik Pjetr Parolin

 

Presudan uticaj da se donese ovakva odluka imao je lično papa Franja, koji je to nedavno saopštio i hrvatskom premijeru Plenkoviću, tokom njegove posete Vatikanu. Ovo će svakako znatno popraviti ionako solidne odnose Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, a načelno je, kako kažu izvori u SPC, dogovoreno i da papa poseti Srbiju 2020. godine.

Sveštenik krvavih ruku

- Sredinom aprila 1941. Stepinac pozdravio formiranje ustaške NDH
- Susretao se često s Antom Pavelićem i pružao mu podršku u etničkom čišćenju Srba
- Javno izrazio sumnje u mogućnost zajedničkog života Srba i Hrvata u jednoj državi
- Učestvovao u masovnom i prisilnom pokrštavanju Srba
- Bio je upoznat sa mnogim zločinima nad Srbima, postojanjem koncentracionih logora u kojima su mučeni najviše Srbi, ali nije ništa učinio da to spreči niti se javno usprotivio

Parolin, koji je u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, na pitanje tamošnjih novinara o kanonizaciji kardinala Stepinca nije odgovorio direktno, ali je iz njegove poruke da "treba pričekati božje vreme jer je božje vreme savršeno" manje-više sve jasno.

- Nakon odluke o odlaganju kanonizacije Stepinca, načelno je dogovoreno i da papa konačno dođe u Srbiju, najverovatnije 2020. godine. On bi mogao doći i ranije, ali se te posete, po pravilu, pripremaju bar dve godine - objašnjava naš izvor.

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, odluku Vatikana vidi kao korak ka pomirenju dve crkve.

- Istorijske činjenice govore da je Alojzije Stepinac ratni zločinac, odgovoran za genocid nad više od milion Srba, Jevreja i Roma, i ako Vatikan zaista želi pomirenje sa SPC, neće nikada uslišiti volju Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH - kategoričan je Linta.

Istoričar Milan Koljanin nije iznenađen porukom sekretara Svete stolice i savetuje da Srbija, kao i Vatikan, ostavi to pitanje po strani.

- Duboko sam ubeđen da ne treba da dajemo publicitet pitanju Stepinčeve kanonizacije, kad već i sam Vatikan tako postupa. Vatikan želi da se ta stvar smiri, da se ne ide još s tim, da se pričeka. Prema tome, i mi bi po tom pitanju trebalo da se primirimo - smatra Koljanin.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija