• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/KRV

04.04.2018

00:32

(VIDEO) SPEKTAKULARNI VITEZ FEST OBARA REKORDE: Već prvog dana festivala više od 50.000 posetilaca uživalo u viteškoj bajci na Beogradskoj tvrđavi!

Društvo

(VIDEO) SPEKTAKULARNI VITEZ FEST OBARA REKORDE: Već prvog dana festivala više od 50.000 posetilaca uživalo u viteškoj bajci na Beogradskoj tvrđavi!

Podeli vest

Tradicionalno i ove godne, na Vrbicu i Cveti po petnaesti po redu, održan je festival viteške kulture, a peti put pod imenom Vitez fest, u organizaciji Kraljevskog reda vitezova

Vitezovi i plemkinje ponovo su vratili posetioce u prošla uzvišena vremena i podsetili na autentičan način kako je to bilo u vremenu Despota Stefana Lazarevića kada je vaspostavio Beograd za svoju prestonicu u 15. veku.

krv

U srcu grada, u centru Evrope, bajka živi, a dokaz su svi oni koji su se okupili sa jedinim ciljem da šire vitešku kulturu i tradiciju. 

Veličanstven događaj, otvoren je spektakularnim koncertom u posebnom ambijentu, u barutani Beogradske tvrđave. Drevni mistični interijer je upotpunio doživljaj ove svečanosti otvaranja ovogodišnjeg festivala. 

krv

Zvucima grupe Renesans, džez benda Joavana Maljokovića, dramskog umetnika Ivana Vučkovića, operski solistom Tanjom Andrijić, vokalnog anasmbla Rosa i mnogih drugih, svečanost je nadahnula prisutne i Vitez Fest je zvanično otvoren. 

krv

Prvi festivalski dan otpočeo je spektakularnim defileom ovogodišnjih učesnika od trga Kneza Mihaila do platoa na Beogrdskoj tvrđavi. Vitez fest raste iz godine u godinu, zato ovogodišnjih izlagača svojih radova i ostalih umetnina bilo je preko 50. Na glavnoj bini smenjivalo se više od hiljadu  učesnika predstavljajući kulturno-umetničke tačke. 

Nakon svečanog defilea, posetiocima festivala obratio se zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović, autor festivala Hadži Zoran Dušanov Mrđenović i predstavnica JP Beogradska tvrđava Marija Mijić. 

krv

Poželeli su dobrodošlicu svim posetiocima festivala i istakli njegovu važnost kako za grad, tako i da je ovo idealna prezentacija našeg glavnog grada i države stranim turistima kojih je iz godine u godinu sve više i više u našoj prestonici. 

Tako je na svečanosti Zoran Mrđenović predstavio viteška udruženja iz Poljske, Belgije, Rusije, Belorusije, Republike srpske, Mađarske, Crne Gore, i regiona, sokolare, streličare, umetnike starih zanata i crkvene umetnosti, kao i „savremene vitezove“ a to su vojna policija, SAJ, žandarmerija Srbije. 

Bogat program pružio je sjajnu priliku da se mališani zabave i nađu sebi najzanimljiviji sektor. Prvog dana organizovan je turnir vitezova. Vešto su pokazali svoje veštine mačevanja i borenja. Publika nije krila ovacije, osmesi su govorili više od hiljadu reči. 

krv

Zato, vitezovi su se potrudili da naprave pravu vitešku borbu i atmosfera je bila baš kao na turnirima iz vremena Despota Stefana. 

Pripadnici Petog bataljona vojne policije Srbije pokazali su svoje vrhunske uvežbane borilačke veštine i oduševili publiku disciplinom, hrabrošću, a posebnu pažnju, privukla je jedina dama u bataljonu!

krv

Na radost mališana ali i ostalih posetilaca Vitez Festa, gosti iz cele Evrope doneli su opremu autentičnu za vitezove zemalja koje su predstavljali. Vidno raspoloženi i prijatno iznenađeni interesovanjem publike, rado su se fotografisali i pričali o viteškoj kulturi i družini kojoj pripadaju. 

krv


Prolećni dan i više od 50 000 posetilaca, učinili su da Beogradska tvrđava, na iznenađenje i organizatora Vitez Fest-a, opet prevaziđe očekivanja posećenosti prvog festivalskog dana. 

Organizator festivala Hadži Zoran Mrđenović, ovo objašnjava time što ovaj festival širi ljubav na viteški način i naglašava da jedino kada se ljubav deli, ona se ne oduzima, već množi. Zato su upravo sva ta deca, brojni turisti, gosti, inspiracija da ovaj festival iz godine u godinu bude sve bolji i bolji. 

(FOTO) KRALJEVSKI RED VITEZOVA ODAO PRIZNANJA: Stiven Sigal postao Zlatni Vitez!

(FOTO) VITEŠKI SPEKTAKL ZA PAMĆENJE: Ovako je bilo na svečanoj dodeli VITEŠKOG MAČA, KRALJEVSKOG REDA VITEZOVA!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija