• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

30.06.2018

09:33

SRPKINJA NEVEROVATAN MEDICINSKI FENOMEN! Rodiće troje dece sa SESTRINOM MATERICOM!

Društvo

SRPKINJA NEVEROVATAN MEDICINSKI FENOMEN! Rodiće troje dece sa SESTRINOM MATERICOM!

Podeli vest

Žena iz Srbije (38), zahvaljujući presađenoj materici sestre bliznakinje, na Vidovdan na klinici u Bolonji rodila dečaka, koga će nazvati Lazar. Njena želja je da rodi još dvoje dece i to je vrlo ostvarivo, jer smo sačuvali još 11 embriona, kažu naši lekari

Žena iz Srbije (38) koja je zahvaljujući presađenoj materici sestre bliznakinje na Vidovdan u Bolonji rodila dečaka Lazara planira da na ovaj način dobije još dvoje dece, otkriva dr Milan Milenković, koji je pratio ovaj nesvakidašnji porođaj! Kako je rekao, zbog toga je sačuvano još 11 embriona, koji će biti iskorišćeni kada ona to poželi.

Ova Srpkinja, rođena bez materice, postala je medicinski fenomen pošto je prva žena u svetu koja se porodila nakon što joj je ovaj organ donirala sestra, jednojajčana bliznakinja. Ta transplantacija, prva u Srbiji ove vrste, obavljena je na Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj u martu prošle godine, u septembru je urađena veštačka oplodnja, da bi u sredu ova neverovatna žena rodila dečaka teškog 2.970 grama.

Carski rez
Majka se porodila carskim rezom, pod spinalnom anestezijom, pa je odmah mogla da uzme sina u naručje

Dr Milan Milenković

Insistira na anonimnosti

Novopečena majka malog Lazara insistira na anonimnosti, a za nju i njenu sestru zna se samo da potiču iz malog mesta 120 kilometara od Beograda. Porodila se u Bolonji jer trenutno živi u tom gradu, gde njen suprug ima posao. Njena sestra, pre nego što joj je donirala matericu, rodila je troje dece.

Profesor dr Milan Milenković ističe da je ovo vrhunski uspeh za srpsku medicinu, ali i neopisiva sreća za roditelje malog dečaka.

- Ovaj porođaj i prethodna transplantacija su, slobodno mogu da kažem, podvig srpskih lekara uz pomoć stranih stručnjaka. Važno je napomenuti da su i mama i beba dobro i da je porođaj, urađen u četvrtak u 10 sati ujutru, prošao bez komplikacija. Intervencija je trajala oko sat vremena, jer je ipak u pitanju porodilja sa transplantiranom matericom. Mama se porodila carskim rezom, ali pod spinalnom anestezijom, pa je imala priliku odmah da vidi i uzme u naručje svog sina, zajedno sa svojim suprugom, koji je prisustvovao porođaju. Bilo je jako emotivno za sve, i za roditelje i za nas lekare. Nakon sina prvenca, mama i tata su poželeli još dvoje dece, a s obzirom na to da je ostalo još 11 embriona, to je vrlo ostvarivo - kaže dr Milenković.

Jedinstvena transplantacija

U martu prošle godine tim od 25 lekara obavio je na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu prvu transplantaciju materice u našoj zemlji, i to baš kod jednojajčanih bliznakinja. Celu operaciju, koja je trajala više od deset sati, vodio je dr Mats Branstrum iz Švedske, a sa njim je radila velika ekipa srpskih hirurga, među kojima su bili prof. dr Zoran Radojičić, dr Miroslav Đorđević, Milan Milenković, potpomognuti kolegama iz Geteborga, Tel Aviva i sa Univerziteta Harvard.

Da je ovo svetsko čudo, poteklo iz Srbije, ističe za Informer i profesor dr Miroslav Đorđević, hirurg i urolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

DIVNE VESTI! SRPKINJA SA PRESAĐENOM SESTRINOM MATERICOM RODILA SINA!

- Prošle godine nakon transplantacije zamrzli smo 13 embriona, i prvi proces je bio urađen nakon intervencije. Zaista je neverovatan osećaj kada nakon godinu dana od ove jedinstvene transplantacije materice, jer su pacijentkinje bile jednojajčane bliznakinje, danas slavimo i rezultate tog poduhvata. Najbitnije je da su i mama i beba dobro i da ćemo nastaviti ovim tempom, sa još većim napretkom naše medicine - naglašava Đorđević.

Na pitanje da li zna kako će se beba zvati, kroz smeh nam odgovara:

- Trebalo bi da bude Lazar. Rodio se na veliki praznik i zaista jeste srpski junak - poručio nam je naš sagovornik.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija