• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer.rs

20.08.2018

22:21

BANAT U STRAHU OD AFRIČKE KUGE: Smrtonosna bolest, koja ugrožava svinje, ozbiljno se približava Srbiji!

Društvo

BANAT U STRAHU OD AFRIČKE KUGE: Smrtonosna bolest, koja ugrožava svinje, ozbiljno se približava Srbiji!

Podeli vest

Stočari iz Banata zabrinuti su zbog činjenice da se afrička kuga, zarazna i smrtonosna bolest koja napada svinje, rapidno približava našoj zemlji iz pravca Rumunije. Oni bi, kako strahuju, mogli da budu prvi na udaru, ukoliko se ta pošast pojavi i kod nas, zbog čega u koordinaciji sa nadležnim službama intenzivno preduzimaju sve mere, kako bi zaštitili svoja grla

Bolest je za godinu dana, koliko je prisutna kod istočnih komšija, stigla na svega stotinak kilometara od granice sa Srbijom. Registrovana je u dva domaćinstva u Aradu, što je upozoravajući znak. 

Međutim, zbog činjenice da za nju nema leka, i da je 100 odsto smrtonosna, jedino što Banaćani u ovom trenutku preventivno mogu da urade je pojačana kontrola svih domaćih svinja u pograničnom delu, kao i redovna vakcinacija protiv obične kuge.

- Bojazan postoji, jer stočarima prete totalni gubici, ukoliko samo jedna jedinka bude obolela. Tada će morati da se uradi eutanazija nad svim svinjama u krdu - ističe veterinar Zoran Kerkez iz vršačkog "Vet" d.o.o. 

- Kako se zaraza dalje ne bi širila, te životinje će morati biti uništene na neškodljiv način, spaljivanjem ili zakopavanjem u zemlju.

Najveću opasnost od širenja zaraze, ipak, predstavljaju divlje svinje. Zato su u odbranu uključeni i lovci, koji redovno prate stanje na terenu.

SVINJSKA KUGA PRETI SRBIJI: Smrtonosna epidemija na korak od naše zemlje; IZ RUMUNIJE NI SENDVIČ NE SME DA SE UNESE!

- Granica sa Mađarskom, gde je afrička kuga takođe prisutna, zaštićena je ogradom, koju su tamošnje vlasti postavile zbog migranata. Međutim, ovde divlje svinje nesmetano prelaze iz jedne u drugu državu, što može da bude pogubno. Zato lovci imaju ovlašćenja da odstrele sve jedinke koje dođu iz Rumunije - objašnjava Kerkez.

Kao još jedna mera predostrožnosti države, koja je zbog afričke kuge formirala i krizni štab, jeste i zabrana unosa mesa i mesnih prerađevina, koje nisu prošle fabričku obradu.

Na graničnim prelazima putnicima iz pravca Rumunije oduzimaju se čak i sendviči. Iako je većina već upoznata sa tim merama, na Vatinu, kod Vršca, nedavno je zabeležen slučaj oduzimanja dve table domaće slanine.

Inače, od početka godine Rumuni su bili primorani da ubiju čak 50.000 svinja zaraženih afričkom kugom, a trenutno je registrovano više od 600 novoobolelih. Kod domaćih svinja ima oko 635 žarišta širom zemlje, a tridesetak kod divljih.

AFRIČKA KUGA PRETI SRBIJI: Zabranjen uvoz svinjskog mesa iz Mađarske!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija