• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

24.10.2018

18:41

(VIDEO) NATO ČITAJ I UČI! RATNI DNEVNIK GENERALA PAVKOVIĆA JE KAPITALNO DELO bez koga se neće moći pisati istorija!

Društvo

(VIDEO) NATO ČITAJ I UČI! RATNI DNEVNIK GENERALA PAVKOVIĆA JE KAPITALNO DELO bez koga se neće moći pisati istorija!

Podeli vest

Obraćanje kontraadmirala u penziji Boška Antića tokom promocije knjige generala Nebojše Pavkovića - „Sedamdeset osam dana u zagrljaju 'Milosrdnog anđela' - Ratni dnevnik komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije"


Dame i gospodo, draga porodico Nebojše Pavkovića, njegovi saborci i poštovaoci lika i dela legendarnog komandanta Treće armije, generala Nebojše Pavkovića.

Komandovao u
nemogućim uslovima

Koliko će ljudi stradati tokom rata, umnogome zavisi od ratne veštine komandanta, naglasio je general u penziji Milorad Đorđević.
 - General Pavković je delovao u nemogućim uslovima, često bez uputstva ili naredbe Vrhovne komande. On je naredio da se na vreme izmeste sredstva, doneo pravovremenu odluku o mobilizaciji, operativnom razvoju, blokiranju terorista, izmeštanju komandnog mesta iz Kuršumlije. Time je najbolje dokazao tvrdnju da komandovati zapravo znači pre svega predviđati, a ne samo donositi naredbe - rekao je general Đorđević.

Posle objavljene knjige „Miris baruta i smrti na Kosovu i Metohiji 1998. godine", general-pukovnik Nabojša Pavković, ratni komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, pripremio je delo „Sedamdeset osam dana u zagrljaju 'Milosrdnog anđela' - Ratni dnevnik komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije", koje vam danas predstavlja Medija centar „Odbrana" objavivši ga u četiri toma, kao prvo delo u Ediciji „Ratnik".

General-pukovnik Nebojša Pavković je najpozvaniji da javnosti predoči tok događaja koji su prethodili agresiji NATO pakta na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, a pogotovo tok događaja u toku i neposredno posle agresije. On još jednom potvrđuje moj stav da istorijske događaje opisuju oni koji su direktni učesnici u njima, da ih ne bi pisali drugi.

General Nebojša Pavković rođen je u Senjskom Rudniku 1946. godine od oca Dragoslava, artiljerijskog oficira, i majke Leposave. Osnovnu i učiteljsku školu završio je u Aleksincu. Završio je Vojnu akademiju smer pešadija, Komandno-štabnu školu taktike i komandno-štabnu školu operatike, uvek sa najvišim ocenama zbog čega je dva puta nagrađen ručnim časovnikom od načelnika Generalštaba JNA.

Govor generala Nebojše Pavkovića pred NATO agresiju!!!


Proizveden je u čin potporučnika pešadije 20. jula 1970. godine, u čin general-majora unapređen je 16. juna 1996. godine, a u čin general-pukovnika u toku rata 1999. godine. 

Obavljao je dužnosti komandanta na svim nivoima, od voda do armije, ali i štabne-operativne dužnosti u kabinetima saveznog sekretara za narodnu odbranu i ministra odbrane i na dužnosti prvog operativca i načelnika Štaba Prištinskog korpusa i nastavničke dužnosti - načelnika Katedre operatike u našoj najvišoj vojnoj školi - Školi nacionalne odbrane. Zahvaljujući takvom spiralnom kadrovskom vođenju znao ja šta može tražiti od svojih potčinjenih, uvažavajući njihove predloge, a oni su besprekorno izvršavali njegova naređenja ne sumnjajući ni jednog trenutka u njihovu ispravnost. 

Na svim ovim dužnostima ocenjivan  je najviši službenim ocenama.Učestvovao je i u ratnim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske kao predstavnik Kabineta Saveznog sekretara za narodnu odbranu.

Službovao je u Bileći, Mostaru, Banja Luci, Prištini, Nišu i Beogradu. Penzionisan je 2002. godine.

(VIDEO) NA POMOLU NOVI RAT I OTIMANJE SVETINJA NA KOSOVU! Ruski istoričar Georgij Engelhart: Zapad sprema pakao za našu zemlju!

Za vreme bogate vojničke karijere, sa biografijom , kako bi rekli novinari, za tri života dobio je veliki broj priznanja od Medalje za vojničke vrline do Ordena slobode. Dobitnik je više znački, plaketa i povelja, a patrijarh Pavle ga je odlikovao Ordenom Svetog Vasilija Ostroškog. Počasni je građanin Svilajnca i Gađinog Hana.

Nebojša svira violinu i gitaru, dugo godina je igrao košarku i fudbal, što čini i sada u Finskoj. Slikarstvom se bavi do 1962. godine i do sada je imao 40 samostalnih izložbi, a u toku je priprema izložbe u Finskoj.

Objavio je više stručnih tekstova i studija, nastavnih materijala, autor je više scenarija za nastavne i dokumentarne filmove. Objavio je knjigu „Miris baruta i smrti na Kosovu i Metohiji 1998. godine".

Detaljnije morate pročitati biografiju na kraju četvrtog toma.

ŠIPTARI OD AMERA TRAŽE TENKOVE: Hoće da napadnu Srbe na severu, ZAUZMU GRANICU PREMA SRBIJI!

Predgovor je napisao Nikola Šainović, saučesnik autora u događajima na Kosovu i Metohiji za vreme zločinačke agresije NATO, koji, pored ostalog navodi reči generala Pavkovića u poslednjoj reči u svoju odbranu pred konačnu presudu u Hagu: "Ja sam komandovao Prištinskim korpusom 1998... Ja sam komandovao Trećom armijom 1999. Niko mi se nije mešao u komandovanje, a i da je pokušao da se meša ja mu ne bih dozvolio". Tako govori pravi komandant.

Ratni dnevnik našeg Pavketa, ovako ga zovu njegovi saborci, sastoji se iz tri dela.
Prvi deo obuhvata period od prijema dužnosti komandanta Treće armije do početka agresije.

Drugi, najobimniji, deo obuhvata opis događaja u toku sedamdeset osam dana agresije. Manirom vrhunskog hroničara, svedoka događaja i čoveka koji je najviše uticao na njihov razvoj, general-pukovnik Nebojša Pavković hronološki, argumentovano i dokumntovano, iz dana u dan, iz sata u sat i iz minuta u minut, opisuje sve ono što se desilo tokom 1999. godine u zoni odbrane Treće armije, s težištem na 78 dana agresije na SR Jugoslaviju i na Kosovu i Metohiji gde je proveo sve vreme agresije, komandujući Armijom u celini, neprekidno sa svojim vojnicima, podoficirima, oficirima i generalima na komandnim mestima i borbenim položajima izlažući se opasnostima. Činio je to svestan da komandant mora ličnim primerom i svojom hrabrošću uticati na borbeni moral svojih vojnika, a mogao je to jer je bio hrabar i iskusan general. 

Treći deo obuhvata period od potpisivanja Kumanovskog sporazuma do ukidanja ratnog stanja, s težištem na izumeštanje snaga Prištinskog korpusa sa Kosova i Metohije, naglašavajući da su pripaodnici Treće armije završili sve zadatke i da Treća armija nije poražena, a time ni Vojska Jugoslavije u celini. Iz teksta se jasno može izvuči zaključak koliko mu je teško palo napuštanje Kosova i Metohije. U ovom delu je opis događaja do kraja 1999. godine.
Na kraju su prilozi u kojima je dat komandni kadar Treće armije i dokumenti kojima argumentuje sve svoje navode, recenzije i biogarfija autora čiji sam autor. 

U celom ovom Ratnom dnevniku provejava njegovo poverenje u ljude, na koje se oslanja i koji su deo jedinstvenog komandovanja snagama Armije, pri tome nikad sebe ne stavlja u prvi plan, već kaže „Laza i ja, Đaković i ja...", navodeći s puno poštovanja i visoko ocenjujući svog načelnaka Štaba, komandante korpusa, pomoćnike, komandante brigada, svoje obezbeđenje, vojnike koje upoznaje na borbenim položajima, u rovovima... 

Klark: Želeli smo rat!

Istoričar Mile Bjelajac u svom izlaganju ukazao na značaj edicije "Ratnik", koja nije samo oduživanje duga  borcima 1999. godine, već je korisna za sve koji bi želeli da znaju kako se stvarno ratovalo protiv NATO-a, a ne da podležu medijskim manipulacijama neprijatelja i drugim proizvoljnim tumačenjima događaja na Kosovu i Metohiji tokom ratne 1999.
 - Komandant te NATO operacije general Vesli Klark priznao je da je rat bio željen, kako bi se ispravila po njegovom tumačenju pogrešna odluka Ajzenhauera iz 1945. godine da ne dovede američku vojsku na Balkan. Od posebnog značaja je prva knjiga u kojoj se objašnjava ubrzavanje krize, ubistva lojalnih Albanaca od strane OVK, dirigovano napuštanje naselja. Za nas istoričare knjiga je dragocena jer argumentovano dovodi u pitanje sve klišee o tom sukobu - rekao je Mile Bjelajac.

Ovakav odnos prema svojim saborcima treba da bude školski primer novim generacijama, novim komandantima Vojske Srbije, pa predlažem da se obavi promocija i u Vojnoj akademiji. To treba da bude tema u izučavanju rukovođenja i komandovanja ili, kako se danas kaže, menadšmenta u komandovanju, a ja se nadam da ćemo se brzo vratiti našoj terminologiji i našoj ratnoj veštini koju su izgradile naše slavne vojskovođe, među kojima je i general-pukovnik Nebojša Pavković sa svojim nerazdvojnim saborcem generalom Vladimirom Lazarevićem. Molim novinare da ne pokušaju da ih razdvoje ističući sad jednog sad drugog.

Komandant herojske Treće armije beleži sve hrabre podvige njenih pripadnika, a za poginulim koje po imenu, jedinici i mestu pogibije navodi svaki dan, žali i stalno podseća da ih ne smemo zaboraviti, ni njih ni njihove porodice, koje smo nažalost, u najvećem broju, zaboravili, a poznavajući ga siguran sam da se to ne bi desilo da nije doživeo ono što je doživeo. Ostajući veran tom svom stavu naveo je njihova imena podižući im tako svojevrstan spomenik, jer nije umro onaj ko nije zaboravljen, a njihov komandant ih nije zaboravio.

Kao izvrstan vojskovođa, sklon i peru, potvrdio je reči velikog župana Stefana Nemanje upućene sinu Rastku - Svetom Savi „da dobar vojvoda može osvojiti svaki grad, a drugi ga može preoteti. Knjigu niko ne može pokoriti, a mnoge zemlje i gradove sačuvala je knjiga među svojim tvrdim koricama." Poručio je veliki župan  da onaj ko je vičan peru i hartiji „da nas čitko zapiše u knjigu... da se zauvek zna da smo, da jesmo i da će nas biti". I Nebojša, srpski vojvoda sklon peru, zapisa u knjige ono što je doživeo sa svojim saborcima za vreme orgijanja „Milosrdnog anđela" po njegovoj i našoj zemlji Srbiji. Zapisa on ono što su doživeli u ratu, a očekujemo da se  vrati u Srbiju i zapiše i ono što je on sa svojim saborcima doživeo posle rata. Neko mora zabeležiti sudbine, često tragične, junaka sa Košara, Paštrika, Drenice... junaka ravnim kosovskim vitezovima kneza Lazara.

"Svaki narod je slavan koji imade velika dela. Ali pored velikih dela narod može biti bez slave, ako mu i dela ostanu neznana. Stoga je uvek nužno da se ta slavna dela i obeleže, da se metnu u istoriju kao čuvarku narodnog života, pa da ih potomstvo zna, znajući uvažava i poštuje, uvažavajući i poštujući održava. Veliki su utisci na potomstvo ti spomeni, i narod se uvek sa dostojanstvom ponaša u svetu, a karakterom vlada u životu, s  junaštvom ulazi u posao. I kad ne bude više naroda na zemlji, koji je velika i slavna dela činio, opet ostaju opisana njegova  dela, i svet im se klanja posle toliko vekova - ona koriste ostalom čovečanstvu".
Ovo je kapitalno delo, bez koga se neće moći pisati istorija, na koje će se pozivati mnogi istoričari i naučnici drugih naučnih oblasti sa bilo koga aspekta budu posmatrali odbranu od agresije NATO 1999. godine, posebno ulogu Treće armije u njoj.

I na kraju, lako je bilo sarađivati sa Nebojšom na pripremi ovog dela od preko 2.000 stranica, jer on prihvata svaku dobronamernu sugestiju, nije sujetan i zahvalan je za sve ono što se učini da bi ovo delo ugledalo svetlo dana i pojavilo se pred čitaocima.

MISTERIOZNA SMRT BRITANSKIH VOJNIKA KOJI SU BILI U BIH: London u šoku, najavljuje opsežnu istragu!

Kao što ste već uočili ne govorim ništa o presudi pred Haškim tribunalom, o tome kako je optužen i kako nevin boravi u zatvoru stojički to podnoseći. Šta reči o najvećoj sramoti koju su tadašnji vlastodršci naneli srpskom narodu šaljući u Hag naše najviše državne i vojne rukovodioce, koji su "krivi" što su branili svoj narod.

Neka ova knjiga podseća na slavna dela junaka slavne Treće armije Vojske Jugoslavije, a onima koji budu izučavali iskustva iz odbrane od agresije NATO, pouzdan i nezaobilazan  izvor podataka
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nebojsa

pre 5 godina

Sta reci!? Svaka cast Generale i slava Vama i nasoj vojsci tih meseci.Zaista ste usli u istoriju poput Misica,Putnika i drugih...Ja samo mogu reci da me je sramota biti Srbin ovih zadnjih godina kada vidim dokle smo dosli kao i ko robija umesto da bude heroj.Dok je god nas normalnih i rodoljubivih ljudi toliko ce se slaviti Vas (kao i Lazarevic i drugi ) uspeh i uspeh nase vojske u odbrani onoga sto nam je poslednje ostalo,a to je Srbija !

Goran

pre 5 godina

Sve je odradio kako treba sem zadnje odluke * Izdao je svog ratnog komandanta-Predsednika*

Boško

pre 5 godina

Да није та издаја лансирана од оних против којих се борио како би се умањило оно што ја навео претходни коментатор?

nenad

pre 5 godina

kritika za novinare trebate što češće da pišete o ovakvim herojima ali nikako da preskočite imena smradove koji su ih kao i našu zemlju prodali i izdali

Zeljkovameli

pre 5 godina

HAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA STABI PROCALI DAKE OVAJ NEKOG POBEDIO.LAZOVI

aliens

pre 5 godina

Nato i Eu je najveci neprijatelj Srpskog naroda samo krvlju cemo se izborit do slobode mometalno smo okupirani . Slobodan narod nepotpisuje podglavlja Brisela nego pravi zakone i pridrzava se njima sam sve ostalo je potpis za okupaciju .

USA

pre 5 godina

ratni zlocinac i djecoubica ko i svi djikani, budite dobri da vas NATo ne tresne jopet

Vlado Subić

pre 5 godina

Poštovani Ja svaku je pohvalu sve ovo što ste napisali. Imao sam čast i sreću da upoznam i lični gospodina Pavkovića, ponos i diku svakog čestitog čoveka i pripadnika srbskog naroda. Žalosno je da uvek iznova izrodi našeg malog naroda prodaju naše najveće i najbolje sinove, i ljude i bivaju od šačice takozvane elite, ili ti samoproglašenih intelekrualaca još proglašeni za velikane i heroje istog tog naroda. Gospodin Pavković je jedan od velikana svog vremena,i ako imamo u sebi imalo ljudskog, moramo mu dati mesto koje mu zasluženo pripada u našoj novijoj Istoriji.

Vns

pre 5 godina

E jesmo razbili Nato,pa smo otišli sa Kosova i ostavili njima da se pate sa onim Aljbancima...sve u svemu džaba je poginulo toliko ljudi zarad čega....

Mate

pre 5 godina

Znači, možda ne zna da se bije, al zna da se krije. Heroj koji je sačuvao tehniku, a izgubio teritoriju. Ahahahahaha A jeste Srbi, majke mi...

Gujarat

pre 5 godina

Sta li bi tek danas radili da picka srbin pobedi NATO kako vijetnamci pobjedise Ameriku ili recimo Talibani Koji be 30 godina se nose I Sa Rusima I amerima I NATO Snagama A ovako srbi da ljudi udsrise pesadijom ne bi bilo izlaska ni prema Krfu ne bi vas Albanac pustio jer su I oni konacno uvideli kakvo djubre imaju za komsiju

Gujarat

pre 5 godina

Hahahahaha kad je nastala ova slikao gore djenerala I titovog tenka jer prilikom pokreta da se Albanci etnicki ciste ili ovo djenerala DONOSI NAREDBU za bezaniju Sa Kosova kod vozda u beograd

zoran miljkovic

pre 5 godina

КОЛИКО СТЕ ВИ ПРОРУСКИ ПЛАЋЕНИЦИ ПРОСТИ,ПА ТО ЈЕ СТРАШНО,КОЈИ ГЕНЕРАЛ,КОЈА СТРАТЕГИЈА,СРЕЋА НАША ШТО НАС НИСУ БОМБАРДОВАЛИ РУСИ,БИЛИ БИСМО СИРИЈА, ОВАКО НАТО ЈЕ ГАЂАО САМО ОБЈЕКТЕ,КОЈЕ СТЕ ВИ БУДАЛЕ,БОЖЕ,БОЖЕ.

pericardium

pre 5 godina

mislim da je doticni bio pod uticajem drugih onih istih kao i onaj Perisic- pamtim dobro te trenutke haosa- kao i kada nam je voljeni predsednik zabranio gledanje pomracenje sunca. Sada odjednom pobednik- ma hajte molim vas...

duca

pre 4 godine

Vama, generalu Lazarevicu i generalu Ratku Mladicu veliko postovanje,I NAKLON DO ZEMLJE.Vi ste dostojni naslednici slavnih srpskih vojvoda iz Velikog rata.Vi STE ponos i dika Srpskog naroda.Zivi i srecni bili!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija