• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.12.2018

15:25

KONAČNO REŠENJE: Beli Dvor ostaje državi, KARAĐORĐEVIĆIMA 500.000 EVRA!

Društvo

KONAČNO REŠENJE: Beli Dvor ostaje državi, KARAĐORĐEVIĆIMA 500.000 EVRA!

Podeli vest

Beli dvor i sva umetnička dela u njemu ostaju trajno u vlasništvu države Srbije, kaže direktor Agencije za restituciju Stahinja Sekulić

Prema podacima Agencije za restituciju, pored Dvorskog kompleksa, Karadjordjevići izmedju ostalog traže vraćanje Studentskog doma u Bulevaru kralja Aleksandra, koju je kao zadužbinu osnovao kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, kao i zgradu današnjeg Arhiva Jugoslavije u Ulici Vase Pelagića, objekta koji je podignut i koji je služio kao Dom kralja Aleksandra Prvog za učenike srednjih škola.

Traže i imovinu konfiskovanih preduzeća, među kojima je rudnik i fabrika Ševica, rudnik Voluja, odnosno Fabrika za preradu zlatne rude u Glogovici, Ugljeni rudnik Sikole, Laboratoriju za preradu zlata Nesrenica, Lager u reci Pek, rudnike Brodica i Železnik za valjanje zlatne rude, i to sve kao sastavni delovi rudarskog preduzeća Neresnica-Glogovica. Pored nepokretnosti, Karađorđevići traže vraćanje brojnih pokretnih stvari, medju kojima su zbirke različitih vrsta umetnina, posebno slika, nakita, predmeta od zlata, srebra, platine i porcelana, zatim srebrne i pozlaćene servise za čaj, poslužavnike, vaze, ogledala, ukrasne predmete, medalje i odlikovanja, kao i čitavu dvorsku biblioteku.

Foto: Tanjug

Sekulić navodi da će porodica Karađorđević biti obeštećena po pravilima koja važe za sve građane. 

Sekulić je podsetio je da je Agencija za restituciju odbila zahtev za vraćanje Belog dvora porodici i izdala rešenje o tome. 

- Tu našu odluku je potvrdio drugostepeni organ. Upravni sud je doneo odluku kojom je zapravo potvrdio da se Beli dvor ne može vratiti u naturi, ali da porodica Karađorđević ima pravo na obeštećenje - rekao je Sekulić za Tanjug. 

Objasnio je da je iznos obeštećenja limitiran na 500.000 evra po starom vlasniku, koji se deli na naslednike na period od 12 godina u formi obveznica. 

Pravni zastupnik princa Aleksandra Karađorđevića ranije je najavio žalbu u slučaju da obeštećenje za Beli dvor bude ispaćeno zajedno sa ostalim nekretninama čije vraćanje traže Karađorđevići, te rekao da Agencija za restituciju o Belom dvoru ne sme ni da odlučuje, jer bi to trebalo da bude predmet posebnog zakona, Sekulić poručuje da će porodica Karađorđević biti obeštećena kao i ostali stari vlasnici. 

Foto: Public

- Ne postoji neka kategorija građana koja je izuzeta od ovoga - rekao je Sekulić. 

Upitan koja je to imovina čije vraćanje traže Karađorđevići, Sekulić je rekao postoje tri grupe imovine - Beli dvor sa okolinom, objekti u centru grada, placevi i kuće koje su srušene i zadužbina Karađorđevića. 

- U obeštećenje će ući imovina koja se nalazila u Beogradu. Zadužbina je formirana kao zadužbina i ona ne ulazi u postupak restitucije, a Beli dvor je rešen. Nije to u nekom obimu velika imovina, ali će biti rešeno kao za ostale građane - kaže Sekulić. 

Naveo je da će zakonodavac regulisati korišćenje Belog dvora. 

- Što se tiče eventualno donošenja zakona, zakonodavac će proceniti, ali sad je gotovo neusmnjivo da Beli dvor ostaje u vlasništvu države Srbije - rekao je Sekulić. 

Arhitekta Dragoljub Acović kaže da bi pravično rešenje bilo da država isplati tržištnu nadoknadu Karađorđevićima, ako želi da Beli dvor zadrži u svom vlasništvu, te da nije tačno da država novca nema. 

- Kako to tržišna norma važi za sve, osim za ono što država treba da plati? Neka se država organizuje tako da može da plati - rekao je Acović za Tanjug. 

Naveo je da će Karađorđevići dobiti nešto što se eufemistički naziva obeštećenje, te da je država arbitrarno propisala maksimum od pola miliona evra po starom vlasniku. 

Foto: Tanjug

- Ako imovina koju predstavlja Dvorski komleks ukupno vredi 500.000 evra onda se proporcionalno gledano obeštećenje za prosečnog naslednika oduzete imovine kreće između 1.000 i 5.000 evra - kaže Acović koji je i član Krunskog saveta. 

Neveo je da je buduća upotreba Dvora posebna stvar i ako je namera da bude muzej, onda ta muzejska ustanova treba da ima svoj izložbeni deo i tadicionalni deo. 

Pojedini objekti, kako je naveo, kao što je na primer nekadašnji Kraljevski dvor u Lisabonu je zvanična rezidencija predsednika države u kojoj on, istina, ne boravi, ali koristi jedan deo za zvanične potrebe, dok je inače otvoren kao muzej. 

- Nećete Karađorđeviće da vratite na vlast, onda im bar dozvolite da žive u delu muzeja, jer i oni su muzejski eksponat - kaže Acović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovana

pre 5 godina

Beli dvor i sva umetnička dela u njemu ostaju trajno u vlasništvu države Srbije sto je i ispravna odluka.

Pedro

pre 5 godina

Svaka čast onim prvim Karađorđevićima, ali od Kralja Aleksandra I na ovamo samo su štetu nanosili Srpskom narodu. Ovaj prestolonaslednik je, usuđujem se reći, bruka od čoveka. To je jedan gord čovek, licemer i poltron. A i drugi nisu ništa bolji od njega. Mladi Karađorđevići na svojim profilima se hvale kako pričaju silne strane jezike, a svoj rođeni Srpski natucaju. Sve u svemu, treba ih obeštetiti novčano kao i ostale građane Srbije, a vlast im ne treba dati ni u ludilu. Ti bi nas uvukli u NATO i porobili skupa sa svojim rođacima iz drugih kraljevskih porodica.

Iva

pre 5 godina

Ma da, najbolje bi sada bilo da nam se oduzme naše kulturno - istorijsko nasleđe...

HAJDUK

pre 5 godina

Za pocetak bih im dao ..... , a za ostalo bi se dogovorili.. To su oni isti Karadjordjevici sto su pobegli i ostavili svoj narod? A sada bi od istog tog naroda da uzmu pare...e Srbijo majko..sve se moze,samo sirotinju treba gaziti.. Realno i treba nam kada smo ovce,kada ne znamo da se slozimo..

toplica

pre 5 godina

Bas kao sto treba. Beli Dvor je drzavna imovina.

Nikola

pre 5 godina

Koji muzejski eksponat su oni? Za Muzej Strave i Uzasa?

mile ilic

pre 5 godina

Sramota. Kralj Petar bi pljuno na ovu vlast da je ziv.

dragi

pre 5 godina

Šta je tu je, treba vratiti il odplatiti druge nema

deda Raša

pre 5 godina

Sta vratiti i sta odplatiti? Svo bogatstvo je odneo, ostavio Srbiju da prosi. Ovoga proterati zajedno sa Vukom, on ga i dovede, mislio je postati dvorska budala, ispao magarac.

sima

pre 5 godina

Treba rešiti ove probleme i da svi budu zadovoljni

mila

pre 5 godina

O kom kralju mi pricamo, zar on nije otisao ili pobegao iz zemlje desetak dana posle bombardovanja i ostavio narod na milost i nemilost a on da im naredjuje iz Londona. A usput, i japanci su naucili nas jezik a JA PRICATI JEZIK MOJA TATA jos nije.

Rade

pre 5 godina

Kakav princ, kakvi bakrači. Sve je to državna imovina. Najuriti to odakle je i došlo. Platiti samo građanima, naslednicima, koji su stalno živeli u Srbiji !

miroslav

pre 5 godina

Nistamu netreba dati pobegli ostavili drzavu onisu naslednici izdajnika. Plus odneli na tone zlata iz drzave ako tuzi treba ito predocit.

rale

pre 5 godina

ovim se dokazuje puno toga.prvo velika je sramota da tako nesto i pomisljaju da traze.sigurno da sve sto je opljackano i odneto u englesku,se potrosilo,ispraznile se rezerve,gdesu poluge zlata koje su odnete iz srbije,gdesu dragocenosti.sto se ne sete da vrate ono sto su njihovi dedovi odneli.postoji mit u srbiji da je avion sa kojim su leteli iz srbije bio pretovaren polugama zlata,pa su morali cak da bacaju da se nebih avion srusio..postavio bih samo pitanje,sve to sto traze po srbiji,kako je kralj aleksandar karadzordzevic stekao.posteno se ovakvo bogatstvo ne stice.pravi vlasnik je srbija i srpski narod

Bella75

pre 5 godina

Koreni se ne zaboravljaju, a ni Srpski jezik! Drzava je postupila ispravno!

Mašnica

pre 5 godina

Treba pronaći rešenje koje je u obostranom interesu.

Sara

pre 5 godina

Sada je to u vlasnistvu nase Srbije, jako lepo i pametno odradjeno.

Jelena

pre 5 godina

Državi nego šta. Ne bi im ja ništa dala. Dovoljno imaju, i previše. Zakon isti za sve, pa i za njih.

stjepan supanac

pre 5 godina

500.000 ??? па кене је више добио за шупу

Vlado

pre 5 godina

Kakvi rudnici, kakvi bakrači? Opljačkali narod i državu i kad je zagustilo pobegli u inostranstvo i sada da im vraćamo opljačkano. Hajde da vidimo poreklo imovine!

elvira

pre 5 godina

Treba razumno da se donese odluka i da niko ne bude ostecen.

Nije fer

pre 5 godina

Cekajte polako. Da li je sve sto je "predmet" ostavine kralja, njegovo privatno, kao obicnog gradjanina, sto je uneo u "brak" sa krunom ili je to zaradio kraljevskom platom? Po toj logici treba dati i svim naslednicima potonjih vladara u Srbiji, sve do poklona, koje su protokolarno dobijali. Zasti ih diskriminisati? Sa dezerterima, zna se kako treba, nego potomci istomisljenika podrzavaju tu prici, kako bi oni oprali svoje pretke i sebe. Kakvi bre rojalisti. Moze da se zove car, kralj, predsednik, precednik, kako god. Z#jebite vise te fore. Jel doneta odluka da se sve prevede u narodno, drzavno vlasnistvo? jeste. Nego, plase se kod nas u Srbiji da bi i ostali iz Kraljevine mogli da potraze svoj deo, pa ko vele, da damo nasem coveku. Alal vera.

Kristina

pre 5 godina

Beli Dvor i treba da ostane u vlasnistvu drzave Srbije .

EMA

pre 5 godina

Realno. Beli dvor drzavi, Karadjordjevicima obestecenje.

Luka

pre 5 godina

To i treba biti deo drzave i neka se ovo uradilo!

Beli

pre 5 godina

Beli dvor je važan deo srpske istorije i ne bi bilo pošteno da pripadne pojedincu.

Stevo

pre 5 godina

Mislim da je to sasvim korektna procena, i da su Karađorđevići zadovoljni.

mrav

pre 5 godina

Treba razmotriti jos jednom i to resiti na adekvatniji nacin.

milica

pre 5 godina

Ispravna odluka što ostaje u državnom vlasništvu.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija